Ismét drámaira fordul az időjárás: ezeken a területeken bonthat házakat a szél

HelloVidék   
  Megosztom
Ismét drámaira fordul az időjárás: ezeken a területeken bonthat házakat a szél

Ismét brutális szél veszi birtokba az országot, amelyet helyenként zivatar is kísérhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság információi és tanácsai alapján kicsit felkészültebben érhet minket az "ítéletidő".

A Ciara nevű viharciklon vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát, majd a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezett. Az Országos Meteorológiai szolgálat szerint az először a dunántúli megyéket elérő szél fokozódik, a délnyugati, déli szél tovább erősödik. Délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos (70-90 km/h) széllökések, ám a nap első felében ennél erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

A délutáni órákban egy hidegfront érketik, melynek mentén az északnyugatira, nyugatira forduló szelet az egész országban viharos (70-90 km/h), valamint elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 km/h, esetenként 100 km/h feletti) széllökések kísérhetik. Az esti órákra a front átvonultával egy időre csillapodik a légmozgás, kedden azonban ismét többfelé (kivéve a délnyugati országrészen) viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

A katasztrófavédelem bejegyzésében felhívja a figyelmet a Ciara veszélyeire, hiszen a viharciklon fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen.

Azt javasolják, hogy zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Arra az esetre, ha mégis a szabad ég alatt érne minket a szélvihar azt kérik, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk és a kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. A javaslat szerint hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek, valamint ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

időjárás

veszély

szél

vihar

riasztás