Ez lehet az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás: sokan élnek is vele

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Ez lehet az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás: sokan élnek is vele

A törvény szerint az autó magáncélú használatából származó jövedelem adómentes juttatásnak minősül, ami után a munkáltatónak és a munkavállalónak sincs közteherfizetési kötelezettsége. Emiatt egyre elterjedtebb a foglalkoztató által nyújtott, a cég tulajdonában lévő személygépkocsi magánhasználata.

Enyhén csökken idén a béren kívüli juttatások keretösszege: egy munkavállaló átlagosan bruttó 370 ezer forint, vagyis nettó 270 ezer forint értékben kap keresete mellé jövedelemkiegészítő juttatást, kafetériát 2020-ban, írja a Magyar Nemzet a Liga Szakszervezetek közlése alapján. 2019-től számos béren kívüli juttatási elem kedvezményes adózása megszűnt, így a munkáltatók körében is veszített népszerűségéből a kafetéria. Sok munkáltató ugyanakkor más, korábban nem tapasztalt megoldást alkalmaz annak érdekében, hogy a munkabérén felül olyan juttatást kínáljon az alkalmazottnak, ami hasznos is, ugyanakkor nem jár pluszköltséggel.

Egyre népszerűbb például a foglalkoztató által nyújtott, a cég tulajdonában lévő személygépkocsi magánhasználata. A törvény szerint ugyanis

A gépkocsihasználat térítési díjának és a magánhasználat szokásos piaci értékének különbözete adómentes, a különbözet után nem keletkezik közteherfizetési kötelezettsége sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak. Mindez vonatkozhat cégautókra, de akár órákra kölcsönözhető, autómegosztó révén bérelt kocsikra is.

2020-ban várhatóan a továbbra is kedvezményesen adható SZÉP-kártya marad a legelterjedtebb juttatási forma, de alacsonyabb közteherfizetés mellett vehetők igénybe a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulások. Emellett a kis értékű ajándékutalványra, a sportrendezvényre és kulturális eseményre szóló belépőkre, óvodai- és bölcsődei költségek támogatására jár kedvezményes kafetéria-elem.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

juttatás

céges autó

cafeteria

szép-kártya