Ez lehet az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás: sokan élnek is vele

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Ez lehet az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás: sokan élnek is vele

A törvény szerint az autó magáncélú használatából származó jövedelem adómentes juttatásnak minősül, ami után a munkáltatónak és a munkavállalónak sincs közteherfizetési kötelezettsége. Emiatt egyre elterjedtebb a foglalkoztató által nyújtott, a cég tulajdonában lévő személygépkocsi magánhasználata.

Enyhén csökken idén a béren kívüli juttatások keretösszege: egy munkavállaló átlagosan bruttó 370 ezer forint, vagyis nettó 270 ezer forint értékben kap keresete mellé jövedelemkiegészítő juttatást, kafetériát 2020-ban, írja a Magyar Nemzet a Liga Szakszervezetek közlése alapján. 2019-től számos béren kívüli juttatási elem kedvezményes adózása megszűnt, így a munkáltatók körében is veszített népszerűségéből a kafetéria. Sok munkáltató ugyanakkor más, korábban nem tapasztalt megoldást alkalmaz annak érdekében, hogy a munkabérén felül olyan juttatást kínáljon az alkalmazottnak, ami hasznos is, ugyanakkor nem jár pluszköltséggel.

Egyre népszerűbb például a foglalkoztató által nyújtott, a cég tulajdonában lévő személygépkocsi magánhasználata. A törvény szerint ugyanis

A gépkocsihasználat térítési díjának és a magánhasználat szokásos piaci értékének különbözete adómentes, a különbözet után nem keletkezik közteherfizetési kötelezettsége sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak. Mindez vonatkozhat cégautókra, de akár órákra kölcsönözhető, autómegosztó révén bérelt kocsikra is.

2020-ban várhatóan a továbbra is kedvezményesen adható SZÉP-kártya marad a legelterjedtebb juttatási forma, de alacsonyabb közteherfizetés mellett vehetők igénybe a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulások. Emellett a kis értékű ajándékutalványra, a sportrendezvényre és kulturális eseményre szóló belépőkre, óvodai- és bölcsődei költségek támogatására jár kedvezményes kafetéria-elem.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

juttatás

céges autó

cafeteria

szép-kártya