Ez lehet az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás: sokan élnek is vele

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Ez lehet az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás: sokan élnek is vele

A törvény szerint az autó magáncélú használatából származó jövedelem adómentes juttatásnak minősül, ami után a munkáltatónak és a munkavállalónak sincs közteherfizetési kötelezettsége. Emiatt egyre elterjedtebb a foglalkoztató által nyújtott, a cég tulajdonában lévő személygépkocsi magánhasználata.

Enyhén csökken idén a béren kívüli juttatások keretösszege: egy munkavállaló átlagosan bruttó 370 ezer forint, vagyis nettó 270 ezer forint értékben kap keresete mellé jövedelemkiegészítő juttatást, kafetériát 2020-ban, írja a Magyar Nemzet a Liga Szakszervezetek közlése alapján. 2019-től számos béren kívüli juttatási elem kedvezményes adózása megszűnt, így a munkáltatók körében is veszített népszerűségéből a kafetéria. Sok munkáltató ugyanakkor más, korábban nem tapasztalt megoldást alkalmaz annak érdekében, hogy a munkabérén felül olyan juttatást kínáljon az alkalmazottnak, ami hasznos is, ugyanakkor nem jár pluszköltséggel.

Egyre népszerűbb például a foglalkoztató által nyújtott, a cég tulajdonában lévő személygépkocsi magánhasználata. A törvény szerint ugyanis

A gépkocsihasználat térítési díjának és a magánhasználat szokásos piaci értékének különbözete adómentes, a különbözet után nem keletkezik közteherfizetési kötelezettsége sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak. Mindez vonatkozhat cégautókra, de akár órákra kölcsönözhető, autómegosztó révén bérelt kocsikra is.

2020-ban várhatóan a továbbra is kedvezményesen adható SZÉP-kártya marad a legelterjedtebb juttatási forma, de alacsonyabb közteherfizetés mellett vehetők igénybe a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulások. Emellett a kis értékű ajándékutalványra, a sportrendezvényre és kulturális eseményre szóló belépőkre, óvodai- és bölcsődei költségek támogatására jár kedvezményes kafetéria-elem.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

juttatás

céges autó

cafeteria

szép-kártya