Gigabírságot kaphatsz ezért a hazai erdőkben: sőt, akár le is csukhatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Gigabírságot kaphatsz ezért a hazai erdőkben: sőt, akár le is csukhatnak

Tél végétől április elejéig, amikor a szarvasok levetik az agancsukat évről évre hatalmas problémát jelentenek az agancsgyűjtők. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy kirándulás során összeszedett darabbal mi is kárt okozhatunk. Mutatjuk, miért veszélyes a gyűjtés és mire érdemes vigyázni ebben az időszakban.

Amikor a szarvasok levtik az agancsukat hatalmas problémát jelent az illegális agancsgyűjtök, úgynevezett agancsozók engedély nélküli gyűjtése, ami azonkívül, hogy törvénybe ütköző, nagy kárt okozhat.

Az agancsgyűjtés egyrészt lopásnak minősül, mivel a vadászati törvény előírja, hogy a hullajtott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona. Kizárólag írásos engedély birtokában lehet összeszedni. Ám ennél is nagyobb probléma, hogy az illegális agancsgyűjtés a vadállományban és az erdőben is kárt okoz. Az agancsozók sokszor nagyobb csoportban hajtják a szarvasokat a nappali pihenőhelyeikről az agancshullajtás reményében. Az illegális gyűjtőknek az sem számít, hogy a tél végére legyengült, megzavart szarvasok teljesen kimerülhetnek, kerítéseken akadhatnak fenn, nagyobb csapatokban az utakra rohanva balesetet okozhatnak.

Az utóbbi évben több helyen is megírták, hogy kutyával, motorral, quaddal hajtják az állatokat, vagy hurkokat helyeznek el, drótokat feszítenek ki az erdőben, amibe beakadva letörik a szarvasok agancsa. Fontos azonban tudni, hogy ha például a szarvasok esetében az agancstővel – az agancs koponyacsonthoz csatlakozó részével – együtt törik le az agancs, vagy ha egy állat drótba gabalyodva, kínlódva múlik ki, akkor az ezt okozó illegális agancsgyűjtő állatkínzást követ el. Ez pedig a törvény szerint szabadságvesztéssel büntethető.

Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese arra is felhívja a kirándulók figyelmét, hogy ugyan csábító gondolatnak tűnhet egy-egy télvégi-tavasz eleji túra alkalmával, az erdőben hullajtott agancsra bukkanva mutatós díszként havavinni, de ne tegyük! Megvizsgálhatjuk, lefotózhatjuk, de hagyjuk az erdőben!

A hullajtott agancs úgynevezett állati eredetű erdei melléktermék, ami a szakemberek számára egyfajta információforrásként szolgál. A vadgazdálkodók rengeteg dologra tudnak következtetni belőle. Képet ad az állomány létszámáról, kondíciójáról, fő mozgási irányáról, és korbecslésre is remekül alkalmas.

Tanácsok kirándulóknak, túrázóknak az agancshullajtási szezonra

  1. Ne vigyünk haza tehát hullajtott agancsot az erdőből! Az agancsokat az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok engedélyével rendelkező személyek gyűjthetik össze.
  2. Ha kirándulás, túrázás közben agancsot feltehetően illegálisan gyűjtő embert, embereket látunk, értesítsük a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeit, vagy a rendőség körzeti megbízottját!
  3. Azért, hogy a tél végére legyengült állatokat ne zavarjuk, ebben az időszakban lehetőleg a túrákra kijelölt utakon közlekedjünk az erdőben, ne menjünk a sűrűbe!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

agancs

szarvas

bűn

bűncselekmény