Ritka fotó került elő a múltból: így nézett ki a vidéki magyar város 1845-ben

HelloVidék   
  Megosztom
Ritka fotó került elő a múltból: így nézett ki a vidéki magyar város 1845-ben

Fotórtörténeti ritkaságra bukkant a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főmúzeológusa. A jó állapotú kép egyike a legkorábbi hazai városképeknek. A mozgalmas fotó apró elemei pedig azt is elárulják, hol készítette az ismeretlen fotógráfus a képet: Zalaegerszegen.

Igazi fotótörténeti ritkaságra bukkant 2019 őszén Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főmúzeológusa Párizsban a Francia Fotográfiai Társaság archívumában. A különleges dagerrotípia nagy valószínűséggel 1845-ben, három évvel a szabadságharc kitörése előtt készült. A fotót elemezve megállapította, hogy a kép Zalaegerszegen készült és Zala vármegye székhelyének, Egerszegnek piacát ábrázolja.

Fisli Éva írásából kiderül, hogy a rendkívül jó állapotú dagerrotípia, a részletgazdag 8,1×10,7 centiméteres fotó eredetével kapcsolatban számos apró jel vezetett nyomra. Oldalhelyesen szemlélve a piaci jelenetet, a bal felső sarokban egy üzlet cégtáblája olvasható: Ansits Pál vegyeskereskedése. Ez alapján meg lehetett állapítani, hogy az ismeretlen fotógráfus Zalaegerszegen készítette a fényképet.

A fényekből, az árnyékok irányából arra lehet következtetni, hogy egy napos őszi vagy kora tavaszi délelőttön készítette a képet az ismeretlen fotográfus, aki az egykori püspöki fogadó, az Arany Bárány egyik emeleti szobájából nézett ki az ablakon. A felvételen a megyeszékhely heti vására látható, így szinte biztos, hogy szombaton vagy vasárnap készült a kép. Íme:

A képet vizsgálva arra is lehet következtetni, hogy a fotográfusnak elég jó kamerája volt, viszonylag rövid záridővel tudott exponálni, hiszen a képen kevés az elmosódott alak. Valószínűleg nemcsak a felszerelése volt jó, hanem a látásmódja is: a fotó kompozícióként is megállja a helyét.

Fotók: Apertúra

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zalaegerszeg

régen

magyarország