Ritka fotó került elő a múltból: így nézett ki a vidéki magyar város 1845-ben

HelloVidék   
  Megosztom
Ritka fotó került elő a múltból: így nézett ki a vidéki magyar város 1845-ben

Fotórtörténeti ritkaságra bukkant a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főmúzeológusa. A jó állapotú kép egyike a legkorábbi hazai városképeknek. A mozgalmas fotó apró elemei pedig azt is elárulják, hol készítette az ismeretlen fotógráfus a képet: Zalaegerszegen.

Igazi fotótörténeti ritkaságra bukkant 2019 őszén Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főmúzeológusa Párizsban a Francia Fotográfiai Társaság archívumában. A különleges dagerrotípia nagy valószínűséggel 1845-ben, három évvel a szabadságharc kitörése előtt készült. A fotót elemezve megállapította, hogy a kép Zalaegerszegen készült és Zala vármegye székhelyének, Egerszegnek piacát ábrázolja.

Fisli Éva írásából kiderül, hogy a rendkívül jó állapotú dagerrotípia, a részletgazdag 8,1×10,7 centiméteres fotó eredetével kapcsolatban számos apró jel vezetett nyomra. Oldalhelyesen szemlélve a piaci jelenetet, a bal felső sarokban egy üzlet cégtáblája olvasható: Ansits Pál vegyeskereskedése. Ez alapján meg lehetett állapítani, hogy az ismeretlen fotógráfus Zalaegerszegen készítette a fényképet.

A fényekből, az árnyékok irányából arra lehet következtetni, hogy egy napos őszi vagy kora tavaszi délelőttön készítette a képet az ismeretlen fotográfus, aki az egykori püspöki fogadó, az Arany Bárány egyik emeleti szobájából nézett ki az ablakon. A felvételen a megyeszékhely heti vására látható, így szinte biztos, hogy szombaton vagy vasárnap készült a kép. Íme:

A képet vizsgálva arra is lehet következtetni, hogy a fotográfusnak elég jó kamerája volt, viszonylag rövid záridővel tudott exponálni, hiszen a képen kevés az elmosódott alak. Valószínűleg nemcsak a felszerelése volt jó, hanem a látásmódja is: a fotó kompozícióként is megállja a helyét.

Fotók: Apertúra

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zalaegerszeg

régen

magyarország