A Nemzet Színésze: Jordán Tamást választották Andorai Péter helyére

HelloVidék   
  Megosztom
A Nemzet Színésze: Jordán Tamást választották Andorai Péter helyére

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai kedden. A színészt a február elsején elhunyt Andorai Péter helyére választották meg a nemzet színészei csaknem egyórás tanácskozás után - írja a 24.hu.

A lap szerint közel egy órás tanácskozás után választották meg Jordán Tamást a nemzet színészévé a február elsején elhunyt Andorai Péter helyére. A nemzet színészei közül Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban tartott megbeszélésen, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

Először 2000. augusztus 22-én adományoza a Nemzet Színésze címet Schwajda György javaslatára a nemzeti kulturális örökség minisztere tizenkét művésznek, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, amagyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, illetve népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

Annak adományozható a cím, aki betöltötte 62. életévét, 40 évet eltöltött színészi pályán vagy legalább 20 évadot, évadonként minimum egy bemutatóval a budapesti Nemzeti Színházba és legalább egy elismerésben részesült már pályája során (Jászai Mari- vagy Kossuth-díjban). Amikor a cím egyik viselője elhalálozik, helyére a Nemzet színészeri egyhangú szavazással választhatnak új tagot maguk közé.

Jordán Tamás 1943-ban született és 1977-től a Várszínház színésze, 1980-tól pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház társultának tagja lett. Ott olyan partnerei voltak, mint Bezerédi Zoltán, Básti Juli, Máté Gábor és Eperjes Károly. A társulat feloszlását követően Budapestre költözött feleségével, Lázár Katival, akivel 1991-ben megalapították a Merlin Színészképző Műhelyt. 1987-ben debütált rendezőként, a Pécsi Nyári Színház keretében színparda állította Móricz úri Muri című művét a kaposvári társulat és a Baranyai Táncegyüttes közreműködésével.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

színész

nemzet színésze

díj

elismerés

művész

művészet

színház