Tűz Borsodban: lángokban állt a Nádasrét, így oltották

HelloVidék   
  Megosztom
Tűz Borsodban: lángokban állt a Nádasrét, így oltották

Az aljnövényzet égett hatalmas füsttel. Idén eddig már több mint 700 alkalommal riasztották vegetációs tűz miatt a tűzoltókat, legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Pest megyében kellett beavatkozni.

A Miskolc és Kistokaj közötti külterületen, a Nádasréten a minap lángokban állt az aljnövényzet. A miskolci hivatásos tűzoltók két egysége vonult a helyszínre és oltották a tüzet vasárnap.

A fotókon látszanak a lángoszlopok, és az is, milyen hatalmas füsttel égett:

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága éppen a napokban tett közzé egy útmutatót arról, hogyan kerülhetjük el a szabadtéri tüzek kialakulását. Azt írják, az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt emelkedik a szabad területi tüzek száma. Már márciusban is volt rá példa, hogy több helyen meggyulladt az aljnövényzet.

A legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Pest megyében kellett beavatkozni. A problémának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat lehet tenni azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát.

Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni

  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
  • Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos!
  • A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni.
  • Baj esetén a 112-es segélyhívó számot kell hívni és kérni a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet, figyelmeztetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűz

nádasrét

tűzoltók

szabadtéri tűz

tűzoltás