Ez történt vidéken az enyhítések óta: több százszor intézkedtek a rendőrök

MTI   
  Megosztom
Ez történt vidéken az enyhítések óta: több százszor intézkedtek a rendőrök

Március 12-e óta 408 473 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket, 1684 szabályszegést tapasztaltak, vagyis csak 0,41 százalékuk szegte meg a szabályokat, hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Háromszázhetvennyolcra nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló, hatósági házi karanténban lévők száma - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes egy kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az állampolgárok döntő többsége betartja a hatósági házi karantén szabályait, és a lakosság szabálykövető magatartása hozzájárult a járvánnyal szembeni sikeres védekezéshez. Ismertette: március 12-e óta 408 473 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket, mindössze 1684 szabályszegést tapasztaltak, vagyis csak 0,41 százalékuk szegte meg a szabályokat.

Beszámolt arról is: vasárnap 683 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 955 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Vasárnap 34 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben. Az alezredes elmondta azt is, hogy a vidéken elrendelt védelmi intézkedések betartásánál a hétvégén 235 esetben kellett intézkedniük, május 4-e óta összesen 534-szer. A vasárnapi szabályszegők közül 152 embert figyelmeztetéssel, 48-at helyszíni bírsággal sújtottak, míg 35 emberrel szemben feljelentést tettek.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben a hétvégén 1297 esetben intézkedtek, ebből 866-an figyelmeztetést, 245-en helyszíni bírságot kaptak, 185 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök.

Szólt arról is, hogy 346-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Ezek közül 85-öt rémhírterjesztés, 27-et közveszéllyel fenyegetés, 108-at csalás és 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak. Az ügyekkel összefüggésben 63 gyanúsítottat hallgattak ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy megváltoztak a Horvátországba történő beutazás szabályai.

Ugyancsak beléphet Horvátországba az a nem horvát állampolgár, aki igazolja, hogy munkavégzés miatt szeretne beutazni, vagy horvát gazdasági társaság meghívására üzleti tárgyaláson kíván részt venni. Minden más üzleti célú beutazást be kell jelenteni a horvát hatóságoknak - tette hozzá. A határforgalomról szólva elmondta: a teherforgalomban belépőoldalon Tompánál 2 órás, Röszkénél 3 órás, Csanádpalotánál, Ártándnál és Csengersimánál 1-1 órás várakozással kell számolni, míg ugyancsak a teherforgalomban kilépőoldalon Csanádpalotánál 1 óra a várakozási idő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha egy vidéken élő fertőzöttet Budapestre szállítanak és ott veszti életét, akkor ő a hivatalos adatközlésben budapesti halálozási adatként jelenik-e meg, az alezredes azt mondta: a halálozási adatok között az elhunyt lakcímét tüntetik fel.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

operatív törzs

rendőrség