Élesedik a kikötő háború: négy balatoni település fogott össze

HelloVidék   
  Megosztom
Élesedik a kikötő háború: négy balatoni település fogott össze

A Bahart közforgalmú kikötőeladási tervei több település önkormányzatát és lakóit érintik. Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak azt szeretné, hogy méltányos áron, részvényhányaduk beszámításával az önkormányzatok vehessék meg a kikötőket, ezért összefogtak hogy kérésüket egyeztessék a hajózási cég vezérigazgatójával.

A portál információi szerint négy balatoni település, Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak polgármestere összefogott a Bahart közforgalmú kikötőeladási tervei miatt. Azt szeretnék, hogy méltányos áron az érintett önkormányzatok vehessék meg az eladni szándékozott kikötőket, azok köztulajdonban tartásával. A kéréssel kapcsolatban egyeztettek a Bahart vezérigazgatójával, hogy közvetítse az állami tulajdonosi képviselet felé.

Koncz Imre, Balatonakali polgármestere elmondta, hogy a kezdeményezést támogatja a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség is. A megkezdett egyeztetésekről és a kezdeményezésről egy tájékoztatást tettek közzé.

A Bahart közgyűlése által május 6-án elfogadott reorganizációs terv több nagy értékű ingatlan eladása mellett arról is döntött, hogy négy balatoni közforgalmi kikötőt is értékesít a társaság, hivatkozva a vírushelyzet miatt kialakult veszteségre. Mivel a Balaton-parti kikötővel rendelkező települések önkormányzatai mára már csak összesen a társaság részvényeinek kevesebb mint 25 százaléka felett rendelkeznek, így a számos „nem szavazat” ellenére sem tudták a döntést befolyásolni.

Kiemelték, hogy a döntés a négy település önkormányzatát és az ott élő, üdülő embereket érintheti hátrányosan. Mivel mindegyik település számára fontos közérdek a közforgalmú hajózás és a területek köz számára biztosított használati joga, ezért felkeresték a hajózási társaságot, hogy egyeztessék kérésüket.

A polgármestereket Kollár József a hajózási társaság vezérigazgatója fogadta, akit megkértek, hogy indítványukat terjessze a társaság igazgatósága elé. Az említett indítványban arra kérik az igazgatóságot, hogy a négy kikötő értékesítése során az érintett négy önkormányzatnak ajánlják fel mindenekelőtt megvételre az ingatlanokat a közérdek érvényesítése érdekében. A vételár tekintetében elfogadják a reorganizációs tervben meghatározottaknak megfelelően, jelenleg is a társaság rendelkezésére álló értékbecsléseket úgy, hogy az adásvétel során a vételárba beszámítható legyen az önkormányzatok Bahart részvényei névértéken.

Bíznak benne, hogy a társaság töbségi tulajdonoság képviselő döntéshozók is látják majd az ügy fontosságát. A korábban említett reorganizációs terv elfogadásával a többségi tulajdonos kijelentette, hogy el szeretné adni a mólókat és a hozzá tartozó ingatlanrészeket, ezért szerintük csak egyetlen lehetőség maradt arra, hogy továbbra is a nemzeti vagyon részei maradjanak a kikötők. Ez pedig az, ha az önkormányzatok tulajdonába kerülnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

bahart

közlekedés

vízi

hajózás

kikötő