Bárkit átverhetnek: beteg állatokat kínálnak olcsó pénzért

HelloVidék   
  Megosztom
Bárkit átverhetnek: beteg állatokat kínálnak olcsó pénzért

Évente több tízezer állat kerül az illegális szaporítóhelyekről olyan gazdákhoz, akik kedvező áron szeretnének kedvenchez jutni, ám ezek az állatok sokszor betegek, genetikai hibásan születnek.

A portál szerint évente több tízezer, sokszor genetikai hibás állat kerül az illegális szaporítóhelyekről olyan gazdákhoz itthon vagy akár külföldön, akik kedvező áron szeretnének fajtatiszta kedvenchez jutni. Ezentúl azonban az egyik legnagyobb hirdetési portál törli azokat a hirdetéseket, amelyekben a pénzért árult állatok hirdetői, nem tudják igazolni, hogy tenyésztők. Ezzel is megnehezítve az illegális szaporítók dolgát.

A Magyar Állatvédők Országos Szervezetének információi szerint Magyarországon kétszáz-háromszáz között lehet az illegális kutyaszaporító telepek száma, amelyekről évente egyenként hatvan-százhúsz kutyát állatot értékesítenek, többnyire külföldre. A hazai keresletet inkább a kisebb családi szaporítók fókuszálnak, amelyek magánházaknál tízezerszámra gyártják évente a kiskutyákat.

Fodor Kinga, az Állatorvos-tudományi Egyetem állatvédelmi osztályának docense elmondta, hogy ebben az esetben nem beszélhetünk tenyésztésről, hiszen a tenyésztők tudatosan párosítják össze az anya- és apaállatokat az alapján, hogy nagy valószínűséggel kizárja a beltenyésztettség eredményeként az adott fajtára jellemző fajtadiszpóziós betegségeket. A felelőtlen szaporítók nem foglalkoznak ezzel, ezért is volt annyi idegrendszeri problémás dobermann és, ezért van napjainkban sok táplálékallergiás havanese és bolognese, illetve nehezen légző bulldog.

A portál szerint több nyugat-európai országban is tervezik emiatt egyes fajták tenyésztésének tiltását, mivel rengeteg életképtelen utód született. Egyértelműen látszik az állatbetegségeknél a szaporítás, szerencsére a magyar pásztorkutyáknál még nem. Hazánkban azonban ilyen jellegű tiltás nincs, de fontos tudni, hogy a magyar állatvédelmi törvény szerint az is állatkínzást követ el, aki egy genetikai betegségben szenvedő egyedet szaporít.

A szakember szerint a megoldást segítené, ha nálunk is kötelezővé tennék a tenyésztői engedéllyel nem rendelkező gazdáknak a kutyák ivartalanítását. A szaporítok dolgát ugyanakkor a kereslet oldaláról is lehetne nehezíteni, ha valamiféle jogosítványhoz kötnék a kisállattartást. Amíg azonban néhány tízezer forintért kínálnak olyan fajtatiszta kiskutyákat, amelyek ha gondos tenyésztőtől vannak, amúgy több százezer forintba kerülnének, csak a törvények betartatása, illetve az olyan lépések segíthetnek, amivel az egyik legnagyobb hirdetési portál próbál fellépni az illegális tenyésztők ellen. Közölték, hogy náluk ezentúl csak örökbefogadásra lehet kutyákat, macskákat hirdetni, és törli azokat a hirdetéseket, amelyekben pénzért árulnak állatokat olyan hirdetők, akik nem tudják igazolni, hogy tenyésztők.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kutya

állat

tenyésztő

szaporító

beteg

beteg kutya