Egekben a sertéshús ára: szinte hihetetlen, mennyiért lehet kapni most már a boltokban

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Egekben a sertéshús ára: szinte hihetetlen, mennyiért lehet kapni most már a boltokban

A rövidkaraj és a sertéscomb például 23 százalékkal magasabb áron került a boltokba idén májusban, mint egy évvel korábban. Eközben az élősertés ára a tavalyi rekordszint után az idén csökkenni kezdett.

Míg az élősertés ára a tavalyi rekordszint után az idén csökkenni kezdett, a boltokban a korábbinál jóval drágább sertéshússal találkozhatnak a vevők, írja a Magyar Nemzet. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül májusban 537 forint volt egy kilogrammra vetítve. Ez mintegy négyszázalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi árszinthez képest.

A darabolt sertéshús, mint a karaj, a tarja vagy a comb feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal nőtt ugyanekkor, a fogyasztók azonban még ennél is jelentősebb drágulással szembesülhetnek a húspultoknál. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis például

Menczel Edit, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a lapnak elmondta: a hazai fogyasztói árakat minden esetben a kereskedelem határozza meg, alakulásuk pedig nem követi a feldolgozók átadási árait.

Az elmúlt hónapokban kutyaszorítóba kerültek a húsipari szereplők: a termelői árak az afrikai sertéspestis miatt rekordszintre emelkedtek, emellett a bérek és az energiaköltségek is nőttek, és a helyzeten a koronavírus-járvány sem segített. A járvány megfékezését szolgáló intézkedések mind a termelésben, mind a feldolgozásban érintett vállalkozások költségeit tovább növelték. A húsüzemeket érintő válság a legnagyobb hazai vágóhidat sem kerülte el, a Csányi Sándor tulajdonában álló mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. tavaly mintegy ötmilliárd forintos veszteséget termelt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertés

sertéshús

árdrágulás

drágulás