Súlyos veszélyben az egri városrész: az államtól kérnek segítséget

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos veszélyben az egri városrész: az államtól kérnek segítséget

Az egri Szala városrészen jelenleg is látszanak a két héttel ezelőtti pusztítás nyomai, több család otthona vált lakhatatlanná. Az egri önkormányzat az államtól kért segítséget a terület helyrehozására és a lakók megsegítésére - írja a Heol.

A portál szerint az egri Szala városrészen jelenleg is látszanak a két héttel ezelőtti pusztítás nyomai. Több család otthona vált lakhatatlanná a június 27-i felhőszakadás és az azt követő villámárvíz miatt, amikor a Szala-patak elárosztatta a városrészt. Negyvenöt ember továbbra sem tudja visszatérhet-e lakhelyére: nem tudni még mi lesz a területen fekvő házak sorsa.
Szalay Andrea, az önkormányzat sajtóreferense a portálnak elmondta, hogy harminchat polgárt szállásoltak el a Kistályai úti kollégium épületében, a többiek rokonokhoz költöztek. A károsultak a szálláson kívül, a család- és gyermekjóléti központnak köszönhetően ruhákat és élelmiszert is kaptak.

A károk elhárítása a katasztrófa után rögtön elkezdődött. A közterületet a Városgondozás Kft. munkatársai locsolókocsikkal fertőtlenítették, s az utakra hordott törmelékeket is eltakarították már az előző héten. A lakóingatlanokat pedig kézi erővel, hipós oldattal tisztították, jelenleg pedig a romok elszállítását végzik a magánlakások területéről.

Az ingatlanokat ért károk mértékéről az önkormányzat csak később tud pontos tájékoztatást adni. Az előzetes műszaki szakvélemény szerint az épületek egy része megsérült, a helyhatóság kezdeményezte a kormányhivatalnál az építési hatósági eljárás elindítását. Ezt követően tudnak csak pontos információkkal szolgálni arról, hogy mekkora károk keletkeztek az érintett városrészen található házakban.

Eger önkormányzata a kormányhoz fordult, hogy segítsen a károk helyrehozásában. Szalay Andrea elmondta, hogy a közgyűlés felhatalmazását kérték a vis maior alaphoz pályázat benyújtásához. A testület ezt a július 2-i ülésen egyhangúan támogatta. A pályázatban szerepel a Szala-patak feletti híd és áteresz rendbetétele, melynek becsült összege 25 millió forint, ehhez az önkormányzatnak 7,5 millió forint önrésszel kell hozzájárulnia. A pályázat utófinanszírozású, ezért a kárelhárítás teljes összegét meg kell előlegezni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

eger

árvíz

vihar