Súlyos veszélyben az egri városrész: az államtól kérnek segítséget

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos veszélyben az egri városrész: az államtól kérnek segítséget

Az egri Szala városrészen jelenleg is látszanak a két héttel ezelőtti pusztítás nyomai, több család otthona vált lakhatatlanná. Az egri önkormányzat az államtól kért segítséget a terület helyrehozására és a lakók megsegítésére - írja a Heol.

A portál szerint az egri Szala városrészen jelenleg is látszanak a két héttel ezelőtti pusztítás nyomai. Több család otthona vált lakhatatlanná a június 27-i felhőszakadás és az azt követő villámárvíz miatt, amikor a Szala-patak elárosztatta a városrészt. Negyvenöt ember továbbra sem tudja visszatérhet-e lakhelyére: nem tudni még mi lesz a területen fekvő házak sorsa.
Szalay Andrea, az önkormányzat sajtóreferense a portálnak elmondta, hogy harminchat polgárt szállásoltak el a Kistályai úti kollégium épületében, a többiek rokonokhoz költöztek. A károsultak a szálláson kívül, a család- és gyermekjóléti központnak köszönhetően ruhákat és élelmiszert is kaptak.

A károk elhárítása a katasztrófa után rögtön elkezdődött. A közterületet a Városgondozás Kft. munkatársai locsolókocsikkal fertőtlenítették, s az utakra hordott törmelékeket is eltakarították már az előző héten. A lakóingatlanokat pedig kézi erővel, hipós oldattal tisztították, jelenleg pedig a romok elszállítását végzik a magánlakások területéről.

Az ingatlanokat ért károk mértékéről az önkormányzat csak később tud pontos tájékoztatást adni. Az előzetes műszaki szakvélemény szerint az épületek egy része megsérült, a helyhatóság kezdeményezte a kormányhivatalnál az építési hatósági eljárás elindítását. Ezt követően tudnak csak pontos információkkal szolgálni arról, hogy mekkora károk keletkeztek az érintett városrészen található házakban.

Eger önkormányzata a kormányhoz fordult, hogy segítsen a károk helyrehozásában. Szalay Andrea elmondta, hogy a közgyűlés felhatalmazását kérték a vis maior alaphoz pályázat benyújtásához. A testület ezt a július 2-i ülésen egyhangúan támogatta. A pályázatban szerepel a Szala-patak feletti híd és áteresz rendbetétele, melynek becsült összege 25 millió forint, ehhez az önkormányzatnak 7,5 millió forint önrésszel kell hozzájárulnia. A pályázat utófinanszírozású, ezért a kárelhárítás teljes összegét meg kell előlegezni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

eger

árvíz

vihar