Kiderült mit hiányolnak a fiatalok a falvakban: most talán változhat a helyzet

MTI   
  Megosztom
Kiderült mit hiányolnak a fiatalok a falvakban: most talán változhat a helyzet

A Magyar falu program meghirdetése előtt, felmérést készítettek, hogy melyek azok a tényezők, amik a falvakban maradásra ösztönzik a fiatalokat. Tízből hét válaszadó a helyi közösségi életet hiányolta, ezért az első kiírásban az egyházi közösségi élet fellendítésére írtak ki pályázatot közösségi terek fejlesztésére. Közel nyolcszáz település egyházközsége nyert forrást a pályázatban.

Mintegy nyolcszáz település egyházközözsége több mint 12 milliárd forint értékben nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és idén. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a helyi evangélikus gyülekezet közösségi terének átadó ünnepségén elmondta, hogy ebben a pályázati konstrukcióban kifejezetten a történelmi egyházak voltak a kedvezményezettek, mert a falvakban a közösségi élet szervezésében fontos szerepük van.

Elmondta, hogy mielőtt a Magyar falu programot meghirdették, felmérést készítettek a fiatalok körében arról, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a falvakban maradásra vagy visszaköltözésre ösztönzik őket.

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy Magyarországon és az egész világon pap- és lelkészhiány van, nem ritka, hogy egy vidéki plébános vagy lelkész hat-hét településen is szolgál, emiatt nem marad ideje a közösségszervezés hagyományos feladatára. Ezért a program keretében közösségszervező személy foglakoztatását is támogatják.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy Rábaszentandráson az evangélikus gyülekezet 23 millió forint támogatást nyert a programban, nemcsak a helyi közösségi tér kialakítására, hanem program- és rendezvényszervezésre, kisértékű eszközbeszerzésre, valamint közösségszervező foglalkoztatására is.

Élő közösségbe, jó helyre került a támogatás

- fogalmazott Gyopáros Alpár. Elmondása szerint a település a Magyar falu program pályázatain mintegy hatvanmillió forintot nyert.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gyopáros alpár

magyar falu program