Akár évekig titok marad a súlyos egészségügyi probléma: csak az iskolában derül ki, hogy baj van

HelloVidék   
  Megosztom
Akár évekig titok marad a súlyos egészségügyi probléma: csak az iskolában derül ki, hogy baj van

Az elmúlt tíz évben 20 százalékról 25 százalékra nőtt a rövidlátók aránya Magyarországon. A korábbiaknál több fiatalnak kell szemüveg, mert elfárad a szemük a túlzásba vitt képernyőnézésben, ráadásul az okostelefonokat és a táblagépeket túl közel tartják. Emellett a kis felületre történő koncentrálás és a természetes fény hiánya is hozzájárul a rövidlátás kialakulásához. Az iskolakezdéskor sok kisgyerekről derül ki, hogy szemüveget kell viselnie.

A szülők gyakran viszik el szemészeti vizsgálatra a gyerekeket az iskolakezdés első hónapjaiban, sokakról ekkor derül ki, hogy szemüvegre van szükségük, mert rövidlátók. A gyerekeknek az iskolában egyre többet kell használniuk a szemüket, mind az olvasáshoz közelre nézve, mind a táblára írtak követéséhez, ami felszínre hozhatja a problémákat.

Az iskolába járó gyerekeknél arra kell figyelni, hogy 30 centiméteres távolságból tudjanak olvasni és öt méterről felismerjék a látóélesség vizsgáló tábla feliratait, jelzéseit. Az elmúlt években megfigyelhető folyamat, hogy a kisgyerekek akár már 3 éves kortól elkezdenek táblagépeket, okostelefonokat és számítógépeket használni.

Az ezekből a készülékekből kiáramló mesterséges fény, illetve a sok közelre nézés rövidlátás kialakulásához vezet

– hangsúlyozta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Az is problémát jelent az okostelefon túlzott használatában, hogy a készülékeken nagyon kicsi minden. Ez a szemtől a szemlencse folyamatos domborúvá tételét igényli, ami a közelre nézés feltétele. Régen is hozzájárult a rövidlátás kialakulásához, ha valaki állandóan közelre nézett, például ha sokat olvasott.

Megfigyelhető a szemészprofesszor szerint az is, hogy az egyetemi évek alatt nő a rövidlátás gyakorisága, főként az olyan szakok esetében, ahol kiemelkedően nagy mennyiségű tárgyi tudást kell elsajátítani, több ezer oldalnyit olvasni egy-egy szemeszterben. Látható az is, hogy például az informatikusok között is nagyon magas a rövidlátók aránya, hiszen teljes munkaidejükben monitorokat néznek.

Egyes ázsiai országokban már 75 százalék a rövidlátók aránya, a fejlett nyugat-európai országokban is ehhez közeli helyzet alakulhat ki, ha a szülők nem korlátozzák a gyerekek képernyőnézési idejét. Az lenne az ideális, ha a kisgyerekek 3-6 éves korig nem használnának okostelefont, a napi másfél-két óránál több monitornézés sem előnyös és nagyban hozzájárul a rövidlátás kialakulásához. Ennek valószínűsége annál jobban csökken, minél többet van egy gyerek a szabadban, természetes megvilágítású környezetben, mert a mesterséges fények növelik a rövidlátás kialakulásának esélyét.

A kisgyermekkorban jelentkező, úgynevezett korai rövidlátás mellett gyakori a serdülőkori rövidlátás. Ennek az az oka, hogy 14-15 éves korban hirtelen kezdenek el nőni a fiatalok és a szemtengely, illetve a szemüreg hossza is növekszik. Ha ez nincs arányban, akkor minden milliméter növekedés három dioptria eltérést okozhat. Tévhit, hogy ez szemtornával javítható, hiszen a csont méretének változását a szem mozgatásával nem lehet módosítani.

A kontaktlencse használatát 18 éves korig nem szoktuk javasolni, ennek higiénés okai vannak. Nem biztos, hogy egy kisebb gyerek be tudja tartani azokat az előírásokat, amelyek a kontaktlencse viseléséhez szükségesek. Kivételt jelent az, amikor a két szem dioptriája között nagy, akár három dioptriás vagy afölötti eltérés van. Ez szemüveggel nem korrigálható jól, mert a két szem által alkotott kép nagyságában méretbeli eltérés van, ami fejfáját és egyéb tüneteket is okozhat

– tette hozzá dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szemüveg

gyerek

iskola

iskolakezdés