Hihetetlen mire utaznak most a betörők: így úszhatod meg a bajt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hihetetlen mire utaznak most a betörők: így úszhatod meg a bajt

Bár a koronavírus-járvány így vagy úgy rendesen megkeserítette mindenki életét, vannak olyanok, akiket egyáltalán nem sajnálunk mindezért. Ide tartoznak például a betörők, akiknek a ténykedése brutálisan megcsappant 2020. március-május között. Eltűnni persze nem tűntek el, továbbra is előszeretettel keresik célpontjaikat, manapság is leginkább készpénzre, elektronikai kütyükre, illetve szezonálisan akár a disznóvágás végtermékeire is utazva. A Pénzcentrum négy biztosító közreműködésével járt utána többek között annak, mik jelenleg a betörési trendek Magyarországon, milyen értéktárgyakra utaznak leginkább a rosszfiúk, illetve annak is, miként lehet megvédeni az otthonainkat a bűnözők ellen.

Az Országos Rendőr Főkapitányság hivatalos adatbázisa szerint 2018.07.14 és 2019. 07. 14. között messze Heves megyében történt a legtöbb betörés, szám szerint százezer lakosra 125. Eközben a második legfertőzöttebb helyszín a főváros volt, 79 regisztrált esettel, míg a harmadik helyre BAZ megye futott be, ahol 100 ezer főre 75 betörés jutott.

Ezzel szemben a legfrissebb statisztikák szerint 2019. 07.27. és 2020.07.26. között a betörési statisztika képzeletbeli első díjához elég volt, ha 100 000 lakosra 82 betörés jutott. Ezzel lett ugyanis első az elmúlt 1 évben BAZ megye, miközben például az évek majdnem ugyanabban az időszakában a tavalyi első Heves megyében, 100 000 főre már csak 67 betörés jutott 2019-2020 júliusa között, ami majdnem a fele a 2018-2019 júliusa közötti adatnak.

Ugyancsak szignifikáns a különbség a két időszakot vizsgálva Budapesten is. Itt 2019-2020 júliusa között ugyanis 55 betörés jutott 100 000 lakosra, ami 24-el kevesebb, minta 2018-2019 júliusa közötti adat. A statisztikákat elnézve kíváncsiak voltunk arra, hogy a legnagyobb magyarországi biztosítók miként érzékelték, mennyire húzta keresztül a hazánkban tevékenykedő betörők számításait a koronavírus-járvány. Nevezetesen, mennyire estek vissza a kárbejelentések, kifizetetések, valamint történt-e valamilyen változás a betörök stratégiáit elnézve idén.

Nyugodt az álmom

Bár a betörés nyilvánvalóan sohasem jó dolog, az mégis pozitív hír, hogy a Pénzcentrumnak nyilatkozó biztosítók ügyfelei igen nagy számban biztosítva vannak betörés elleni vagyonvédelemre. A K&H-nál például a lakásbiztosításos szerződések 80 százaléka tartalmaz betöréses lopás kiegészítő biztosítást. A Groupamánál valamennyi lakásbiztosítás tartalmaz ilyen védelmet, míg az Aegon úgy fogalmaz, a lakásbiztosítási szerződések nagy része tartalmaz kiegészítő betöréses lopás kockázatot, kevés olyan szerződés van, ahol az ügyfél nem kötött erre biztosítást.

Az Allianz pedig azt írta lapunknak küldött válaszaiban, hogy a lakásbiztosítás feltételek alapbiztosítási fedezetként tartalmazzák a betöréses lopás kockázatot.

Arról, hogy mennyit fizetnek a biztosítók és mire utaznak leginkább a betörők a cikk folytatásában a Pénzcentrum oldalán olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

betörés

rablás