A sikeres jövő titka: már előre látni kell a lehetőségeket

Agrárszektor   
  Megosztom
A sikeres jövő titka: már előre látni kell a lehetőségeket

„A jövő azoké, akik már akkor látják a lehetőségeket, mielőtt azok nyilvánvalóvá válnak” – vallja Szeder Attila gazdálkodó, méhész, növénytermesztő, aki 2016-ban elnyerte a Takarékbank által támogatott Az év agrárembere közönségdíjat. A fiatal gazda születése óta Tolna megyében él és hosszú évek óta a Takarékbank ügyfele. Rajongása a természet és a mezőgazdaság iránt is a vidéki életformából ered. Már gyerekként érdeklődött a haszonállatok és a mezőgazdasági gépek iránt, lenyűgözte a természet és a kultúrtáj szépsége. Hiszen vidéki környezetben, gazdálkodó családban, a természettel harmóniában nőtt fel, és most is a természetben és családja közelében érzi jól magát, innen merít erőt, hogy elérje a céljait.

A gazdaság fő profilja a növénytermesztés mellett a méhészet, amellyel Attila már felnőtt korában került kapcsolatba - írja az Agrárszektor. A jövőben szeretne a húsmarhatenyésztésbe is belefogni, amit extenzív tartásban, azaz legeltetve képzel el. Hiszi, hogy a munka szeretete biztonságot és megbecsülést ad a számára, és a mindenkori legkorszerűbb technológiák alkalmazásával olyan minőségi termékeket kell előállítani, amelyek mindenhol eladhatóak, volt, van és lesz piacuk.

Szeder Attila a gazdálkodásban is igen fontosnak tartja a környezettudatos szemléletet. Az állattenyésztés beindításával például nemcsak a húst lehet értékesíteni, hanem a trágya hasznosításával csökkenthető a műtrágya-felhasználás is. A növénytermesztésben hosszú távon nem a nagy tömegben termelt szántóföldi termékre, hanem különleges minőséget képviselő – rozsból, tönköly és durum búzából készült – árukra szeretne koncentrálni.

Hiszen a fogyasztók egyre nagyobb hányada részesíti előnyben az egészségtudatos táplálkozást segítő termékeket, amit nagy örömére már a hazai kiskereskedelmi áruházláncok is felismertek. A méztermelésben a tervei között szerepel a különböző fajtamézek internetes értékesítése. Ehhez kapcsolódóan most hoznak létre egy mézcsomagoló és -kiszerelő üzemet. Az ott zajló folyamatokat az internetes platformon videofilmen is bemutatnák, javítva ezzel a termékek nyomon követhetőségét és a minőségbiztosítást.

Gazdálkodóként igyekszik több lábon állni, ezzel is erősíve vállalkozásának biztonságát. Ritka és nagyon értékes húsmarhaállományt kíván létrehozni, amihez nem kizárólag saját, hanem pályázati és hitelintézeti forrást is igénybe kíván venni. Így aztán örömmel fogadta a takarék szektor összeolvadását és ezzel párhuzamosan az agrárüzletág megteremtését. Elvárásai szerint az így létrejövő szervezet a mezőgazdasági finanszírozás és tanácsadás egyik legaktívabb piaci szereplője lesz.

Számára nem kérdés tehát, hogy melyik pénzintézet partnere legyen, méghozzá „partnere és nem pusztán ügyfele” – hangsúlyozta Attila, aki több mint tíz éve áll kapcsolatban a Takarékbankkal, valamennyi a gazdáknak szánt termékünket szereti és igénybe is veszi, legyen szó földvásárlásról, beruházásról, számlavezetésről vagy éppen agrárrendezvényekről és piaci tanácsadásról.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

agrár

agrárszektor

gazda

portré