Kóbor kutyák ellen: ultrahangos kutyariasztó, kutyariasztó spray, kutyariasztó síp

MTI   
  Megosztom
Kóbor kutyák ellen: ultrahangos kutyariasztó, kutyariasztó spray, kutyariasztó síp

Az ultrahangos kutyariasztó és a természetes kutyariasztó szerek megelőzik a bajt: így segít a kutyariasztó spray, ám a kutyariasztó síp sem utolsó, ha védekezésről van szó!

Legtöbbünk számára sajnos nem ismeretlen szituáció, amikor az utcán, vagy akár saját kertünkben idegen, gazda nélküli kutyával találkozunk. A legtöbb esetben baj nélkül jár a találkozás, főleg, ha szelíd, otthonról elcsatangolt állatról van szó, ám néha előfordul, hogy a kutya, gyakran azért, mert ő jobban fél tőlünk, mint mi tőle, agresszívvá válik. Ha a kutya ugat, vicsorog, agresszíven közelít, nem tanácsos elfutnunk, ugyanis ekkor akaratlanul is beindíthatjuk a bennük szunnyadó vadászösztönt és támadásra sarkallhatjuk. Ilyenkor igazán hasznos, ha van álunk kutyariasztó, ami természetes és kínéletes módon előzi meg a bajt anélkül, hogy ártana az állatnak! Cikkünkben bemutatjuk a természetes kutyariasztó módszereket és tanácsot adunk, hogyan, mikor használd (illetve mikor NE használd).

Kik lehetnek leginkább veszélyben?

A kóborkutya-probléma vidéken, főleg a falvakban sokkal több gondot okoz, mint a nagyobb városokban, ugyanis Budapesten vagy a megyeszékhelyeken a jelentett állatokkal azonnal foglalkoznak az illetékesek, míg vidéken a probléma is gyakoribb és könnyebb szem elől téveszteni az állatokat. A falvak körüli szántókon, mezőkön, erdőkben, illetve a faluszéli tanyákon okozhat jelentős problémát az agresszív kutyákkal való találkozás. A kocogók, biciklisták vagy áruszállítók kiemelten veszélyeztetve vannak, ha ilyen környékre mennek.

Ultrahangos kutyariasztó

Az ultrahangos kutyariasztó berendezés két legnépszerűbb fajtája a mobil, kézi vezérlésű kutyariasztó és a kerti kutyariasztó berendezés, amivel a hívatlan betolakodókat szeretnénk távoltartani. A kutyák gyakori szökése és az ismeretlen állatokkal való találkozás leginkább vidéken okoz problémát: a kutyák gyakran megtalálják a módját, hogyan szökjenek ki a kerítés alatt vagy fölött, főleg, ha kevés a hely számukra, vagy párzási időszakban az ivartalanítatlan állatoknak tombolnak a hormonjaik.

A hordozható ultrahangos kutyariasztó

A kézi ultrahangos kutyariasztó használata nagyon egyszerű: ha veszélyeztetve érezzük magunkat egy kutyától, a kutyariasztó készülék gombnyomásra olyan ultrahangokat bocsájt ki, amelyektől az állat kellemetlenül érzi magát, megtorpan és inkább szedi a sátorfáját. Fontos odafigyelnünk arra a problémára, hogy ha igazán elszánt, támadó szándékú ebbel találkozunk, ritka esetben figyelmen kívül hagyhatja a kutyariasztó hanghullámokat. Ez esetben se a futást válasszuk, ha nem muszáj: védekezzünk kabáttal, táskánkkal, ha lehetséges. Az ultrahangos kutyariasztó továbbá hatástalan az ugató, territóriumukat védő kutyák és saját kedvenceink esetében, akik nem számítanak tőlünk bántó szándékra.

A kerti ultrahangos kutyariasztó berendezés

A kerti kutyariasztó nem a közvetlen biztonságunkat szolgálja, inkább az udvar épségét védi. Az elcsatangolt kutyák könnyen megoldják, hogy bejussanak udvarunkra, főleg, ha rajtunk keresztül szeretnének bejutni szomszédunk kutyájához párzási időszakban. Ilyenkor reggel kellemetlen meglepetésekkel találkozhatunk: kikapart a kikapart virágok és a hátrahagyott ürülék sok bosszúságot okozhat. A kerti berendezések távol tarthatják udvarunkról a kutyákat, macskákat, menyéteket: mivel a kutyariasztó hanghullámait kellemetlennek találják, egyszerűen elkerülik azt. Mozgásérzékelővel ellátott eszközöket is találhatunk!

Természetes kutyariasztó spray

A kutyariasztó spray működése kifejezetten egyszerű: befújjuk vele azt a helyet, amit nem szeretnénk, hogy az állatok megközelítsenek, ők pedig el is fogják kerülni azt. Miért? A kutyariasztó spray olyan illatanyagokat tartalmaz, amelyek visszataszítják őket, de természetes alapanyagaiknál fogva egyáltalán nem károsak. A kutyariasztó spray nem csak idegen kutyák ellen hat: a kapu alatti rés mellet akár az új kanapét is befújhatjuk vele, ha szeretnénk leszoktatni kutyusunkat arról, hogy azt használja fekvőhelynek.

Természetes kutyariasztó granulátumok

A működési elv ugyanaz, mint a kutyariasztó spray esetében: szórjuk be ezzel a természetes kutyariasztó anyaggal azt a helyet, amit szeretnénk, hogy elkerüljön az állat. A kutyariasztó granulátum megvédheti az udvart a kalandozó kutyáktól, sőt, konkrétan a féltve őrzött virágoskertünket is megkímélhetjük a kaparástól, ha körbeszórjuk vele!

Kutyariasztó síp, vagy inkább kutyaidomító síp?

A különböző kutyáknak készült sípok leginkább a kutya idomítását, hívását is szolgálhatják. Győződjük meg róla, mit vásárolunk, nehogy kedvencünket olyan síppal próbáljuk idomítani, ami túl sok kellemetlenséget okoz számára! A kutyasíp magas frekvenciájú hangot bocsájt ki, amire a kutya odafigyel, ezzel könnyebben adhatunk neki utasításokat. Ne használjuk szórakozásból, ugyanis csak összezavarjuk vele az állatot! Ha van nálunk egy kutyariasztó síp és idegen állattal találkozunk, a hirtelen éles hang hatására az megfutamodhat.

Mikor NEM szabad használni kutyariasztó eszközöket, készítményeket?

  • Ne használjuk a kerítésen keresztül ugató, saját territóriumát védő kutya ellen!
  • Saját kutyánkon sose kísérletezzünk ilyen eszközökkel!
  • Ne használjuk, ha szerlíd, láthatóan félénk, otthonról kiszökött állatról van szó! Ebben az esetben lehet, hogy csak még távolabb űzzük otthonától!
  • Ne használjuk heccelésből! Ha ártó szándékkal alkalmazzuk, azt a kutya is tudni fogja, könnyen lehet, hogy ezzel fogunk saját magunknak is ártani!

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kutyariasztó

kutya

kóbor kutya

otthon

kert

riasztó

ultrahangos állatriasztó

kártevő

kutyasíp

védekezés