Európában is ritka bogarat találtak ebben a megyében: komoly bírság jár az elpusztításáért

HelloVidék   
  Megosztom
Európában is ritka bogarat találtak ebben a megyében: komoly bírság jár az elpusztításáért

Szemben a ganajtúrókkal, nem állati ürülékből gyúrt golyókat tol maga előtt, hogy abba petézzen, hanem akár félmétert is leás a földbe, hogy ott gombákba helyezze utódjait.

Ritka, a kelet-cserháti területeken ismeretlen bogárfajt, a szarvas álganajtúrót azonosították. Az egyed nem ürülékből készült golyót hemperget maga előtt, hanem például szarvasgombákba petézik a föld alatt. Magyarországon 50 ezer forint az eszmei értéke, és egész Európában apró állománya van csak, írja a Napi.hu Harmos Krisztián, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetőjére hivatkozva.

A szarvas álganajtúró rendkívül ritka Magyarországon, de egész Európában is csak kevés helyen található meg, amelyben jelentős szerepe van annak, hogy rejtőzködő életmódot folytat, valamint hogy melegkedvelő, sztyepp- és erdőssztyepp-fajként szárazabb gyepekben, nyílt erdőkben fordul elő, ami lecsökkenti a potenciális élőhelyei számát.

Magyarországon többnyire szarvasgombákban találták meg eddig a petéit. Lárvái a gombában fejlődnek és bábozódnak, imágói áttelelnek, majd májustól augusztusig rajzanak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rovar

nógrád megye