Több idősotthonban tilos a látogatás: ezekben a városokban vezették be a szigorú korlátozásokat

MTI   
  Megosztom
Több idősotthonban tilos a látogatás: ezekben a városokban vezették be a szigorú korlátozásokat

Újabb intézményekben rendeltek el látogatási és kijárási tilalmat a járványügyi helyzet miatt. Ezúttal a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő idősotthonokban és Zalaegerszegen döntöttek a korlátozások bevezetéséről.

Látogatási tilalom lép életbe kedden a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő idősotthonokban. Gyuricska Éva a polgármesteri hivatal sajtóreferensének tájékoztatása szerint a tilalom bevezetésére azért van szükség, mert ismét egyre nagyobb számban regisztrálnak koronavírussal fertőzött embereket Magyarországon.

Hozzátette: a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején a kistérség által működtett idősotthonokban szigorúan betartották a kormányzat és az operatív törzs által előírt szabályokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idősotthonokban élők koruk vagy állapotuk miatt a kiemelt rizikócsoportba tartoznak, így továbbra is elengedhetetlen a prevenciós intézkedések betartása.

Zalaegerszegen is teljes látogatási és kijárási tilalmat rendelt el az önkormányzat keddtől a fenntartásában működő idősotthonokban, valamint elmaradnak az oktatási intézmények tanévnyitói, az óvodákban és bölcsődékben pedig csak az előtérig kísérhetik a szülők a gyerekeiket.

Balaicz Zoltán polgármester arról számolt be, hogy hétfőn újraalakult a tavasszal már létrehozott helyi járványvédelmi bizottság, amely tíz pontban fogalmazta meg a döntéseit és a kéréseit, elsősorban az idősek védelme érdekében.

Ezek között szerepel, hogy a járványügyi hatósággal egyeztetve keddtől teljes látogatási és kijárási tilalmat rendelnek el az önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban, illetve elmaradnak az idősek világnapjához és hónapjához kapcsolódó hagyományos rendezvények.

A polgárőrség, a városi művelődési központ és a kapcsolódó civil szervezetek bevonásával újra elindítják a 70 év felettieknek szervezett Segít a város, valamint a Zalaegerszeg összefog akciókat. Feltöltik a tavaszi és nyár elejei intézményi védekezésben használt eszközkészleteket, egyebek között maszkokat, arcpajzsokat, fertőtlenítőszereket szereznek be.

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban a szülők csak az előtérig kísérhetik gyermekeiket. Az átadásnál kötelező lesz a maszk használata az előtérben, az intézményekben pedig folyamatos fertőtlenítést rendeltek el.

Az egyetemi karokkal egyeztetve elmaradnak a tanévnyitó ünnepségek Zalaegerszeg mindhárom állami felsőoktatási intézményében, és arra kérték a tankerületet, a szakképzési centrumot és az iskolákat, hogy lehetőleg ne tartsanak tanévnyitó rendezvényeket. Balaicz Zoltán arra is kitért, hogy a koronavírussal összefüggésben Zalaegerszegen nincs komoly probléma. Tavasz óta összesen 286 fertőzöttet regisztráltak egész Zala megyében, közülük 17-en hunytak el - akik között 11 volt zalaegerszegi -, a többiek meggyógyultak.

Az új fertőzöttek most elsősorban más zalai városokhoz kötődnek, de a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban jelenleg senkit nem ápolnak koronavírus miatt és gyanú miatt sincs senki a zalaegerszegi kórházban. A zalai megyeszékhelyen hatósági házi karanténra hétfőn 29-en voltak kötelezve, ők jellemzően olyan országokból érkeztek haza, amelyek miatt kötelező a kéthetes karantén.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

idős

idősotthon

koronavírus

járvány