A diónak is betett a katasztrofális időjárás: ebből is sokkal kevesebb lesz idén

HelloVidék   
  Megosztom
A diónak is betett a katasztrofális időjárás: ebből is sokkal kevesebb lesz idén

Mivel a fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést várnak az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, Lengyeltótiban.

A fagy a diót sem kímélte Somogyban: átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést tudnak betakarítani a fákról az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, Lengyeltótiban, számolt be a Sonline.hu. Mint kiderült, a múlt hét elején álltak neki a szüretnek, de azt már látni, hogy idén nem lesz kiemelkedő termés.

A fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést várunk emiatt. A 150 hektárnyi területen 150–200 tonna közötti termésre számítunk, mert a csapadék sem jött időben, tavasszal nagyon kevés volt belőle

- mondta el Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezetője. "A dió 90 százalékát héjas formában értékesítjük, az Alsószentiváni 117-esből adjuk el a legtöbbet, kisebb mennyiségben pedig a Tiszacsécsi 83-as és Milotai fajtát. Az első kamion a tervek szerint szeptember 25-én indul el Németországba"– részletezte, azt is hozzátéve, hogy az osztrák és német piac mellett Angliába is szállítanak.

Azt még nem tudni, hogy idén mennyiért veszik a diót.

Egyelőre annyit látunk, hogy az előzetes árak nem túl kedvezőek, az amerikai dió megérkezése komoly hatással lesz az európai piacra, amely október végén várható

– mondta az ügyvezető.

A lengyeltóti diós ültetvényben is fel kellett venni a harcot a dióburok-fúróléggyel. Többször permeteztek és rovarcsapdákkal védték meg a termést.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dió

termés

fagy

tavaszi fagy

időjárás