A diónak is betett a katasztrofális időjárás: ebből is sokkal kevesebb lesz idén

HelloVidék   
  Megosztom
A diónak is betett a katasztrofális időjárás: ebből is sokkal kevesebb lesz idén

Mivel a fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést várnak az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, Lengyeltótiban.

A fagy a diót sem kímélte Somogyban: átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést tudnak betakarítani a fákról az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, Lengyeltótiban, számolt be a Sonline.hu. Mint kiderült, a múlt hét elején álltak neki a szüretnek, de azt már látni, hogy idén nem lesz kiemelkedő termés.

A fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést várunk emiatt. A 150 hektárnyi területen 150–200 tonna közötti termésre számítunk, mert a csapadék sem jött időben, tavasszal nagyon kevés volt belőle

- mondta el Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezetője. "A dió 90 százalékát héjas formában értékesítjük, az Alsószentiváni 117-esből adjuk el a legtöbbet, kisebb mennyiségben pedig a Tiszacsécsi 83-as és Milotai fajtát. Az első kamion a tervek szerint szeptember 25-én indul el Németországba"– részletezte, azt is hozzátéve, hogy az osztrák és német piac mellett Angliába is szállítanak.

Azt még nem tudni, hogy idén mennyiért veszik a diót.

Egyelőre annyit látunk, hogy az előzetes árak nem túl kedvezőek, az amerikai dió megérkezése komoly hatással lesz az európai piacra, amely október végén várható

– mondta az ügyvezető.

A lengyeltóti diós ültetvényben is fel kellett venni a harcot a dióburok-fúróléggyel. Többször permeteztek és rovarcsapdákkal védték meg a termést.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dió

termés

fagy

tavaszi fagy

időjárás