A diónak is betett a katasztrofális időjárás: ebből is sokkal kevesebb lesz idén

HelloVidék   
  Megosztom
A diónak is betett a katasztrofális időjárás: ebből is sokkal kevesebb lesz idén

Mivel a fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést várnak az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, Lengyeltótiban.

A fagy a diót sem kímélte Somogyban: átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést tudnak betakarítani a fákról az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, Lengyeltótiban, számolt be a Sonline.hu. Mint kiderült, a múlt hét elején álltak neki a szüretnek, de azt már látni, hogy idén nem lesz kiemelkedő termés.

A fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést várunk emiatt. A 150 hektárnyi területen 150–200 tonna közötti termésre számítunk, mert a csapadék sem jött időben, tavasszal nagyon kevés volt belőle

- mondta el Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezetője. "A dió 90 százalékát héjas formában értékesítjük, az Alsószentiváni 117-esből adjuk el a legtöbbet, kisebb mennyiségben pedig a Tiszacsécsi 83-as és Milotai fajtát. Az első kamion a tervek szerint szeptember 25-én indul el Németországba"– részletezte, azt is hozzátéve, hogy az osztrák és német piac mellett Angliába is szállítanak.

Azt még nem tudni, hogy idén mennyiért veszik a diót.

Egyelőre annyit látunk, hogy az előzetes árak nem túl kedvezőek, az amerikai dió megérkezése komoly hatással lesz az európai piacra, amely október végén várható

– mondta az ügyvezető.

A lengyeltóti diós ültetvényben is fel kellett venni a harcot a dióburok-fúróléggyel. Többször permeteztek és rovarcsapdákkal védték meg a termést.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dió

termés

fagy

tavaszi fagy

időjárás