Kiderült, hol fizetnek jobban: ennyi lehet a bére egy Mekis, egy Burger Kinges dolgozónak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiderült, hol fizetnek jobban: ennyi lehet a bére egy Mekis, egy Burger Kinges dolgozónak

Az utóbbi két évben a hazai gyorsétteremláncok bevételei 17-24 százalékos növekedést mutatnak és folyamatos a munkaerőfelvétel is. A Burger King például több mint kétszer annyi alkalmazottat foglalkoztatott a múlt évben, mint 2018-ban, de a McDonald'snál is nőtt a foglalkoztatottság, ahogy az átlagkereset is. A Pénzcentrum most megvizsgálta: hány milliárdos bevételt termelnek a McDonald's és a Burger King éttermei, és mennyit fizetnek átlagosan a dolgozóiknak.

A veszélyhelyzet alatt a kormány szeptember 30-ig adott haladékot a vállalkozásoknak az adóbevallások elkészítésére, azonban nem minden cég várta ki ez a dátumot: Magyarország két fast food nagyhatalma, a Burger King és a McDonalds étteremhálózatok már közzétették a tavalyi üzleti évük adatait. A két gyorsétteremlánc eredményeit vetette most össze a Pénzcentrum, amelyből kiderül például, hol adnak el több hamburgert, vagy hogy ki fizeti meg jobban az alkalmazottait.

A McDonald’s legelső étterme 1988-ban nyílt meg Budapest belvárosában. Az 50. hazai McDonald’s átadására 1996-ban került sor, a 100. pedig Győrben, 2009. augusztus 28-án nyílt meg, a város 3. gyorséttermeként. A cég (Progress Étteremhálózat Kft.) azonban jelenleg csak 92 éttermet üzemeltet, melynek csaknem fele a fővárosban található.A Burger King első magyarországi éttermét 1991-ben nyitotta Budapesten, az Oktogonon. Magyarországon jelenleg összesen 43 Burger King üzemel az éttermek kizárólagos üzemeltetője a Fusion Befektetési Zrt., kivéve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található éttermet.

A két rivális gyorsétteremlánc közül nettó árbevétel, foglalkoztatottak száma és adózott eredmény tekintetében is a McDonald’s "vezet" és az éves növekedése is nagyobb. Bár kétszerannyi éttermével nem is csoda, ha az árbevétele is a duplája, mint a Burger Kingnek a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálaton keresztül lekérdezett adatok alapján.

Az árbevétele mindkét cégnek növekedni tudott, a Meki közel 21, a Burger King 17 százalékkal a 2018-as évhez képest. Adózott eredmény tekintetében - amelyből már a kiadások is levonásra kerültek - a McDonald’s szintén nagyobb növekedést tudott elérni az előző évhez képest. Csaknem 25 százalékkal magasabb volt a 2019-es az éves adózott eredményük a 2018. évihez képest.

2019-ben a Meki átlagosan 1738 főt foglalkoztatott az évben, míg a Burger King éttermek üzemeltetője 805-öt. 2018-hoz képest azonban a McDonald’s-nál 14,64 százalékos volt a foglalkoztatottság bővülése, a Burger Kingnél viszont 129,34 százalékos! Tehát több mint a duplájára nőtt a foglalkoztatottság. 2017-hez képest szintén nagyobb léptékű volt a bővülés a Burger Kingél: 24,03 százalékot növekedett a dolgozók száma, míg a Mekinél csak 7,9 százalékot.

Az éves beszámolókban, ha összevetjük a 2019-es bérköltség sort a 2018-assal, azt láthatjuk, hogy 91,78 százalékkal magasabb volt a Burger King által kifizetett összeg, míg a McDonald’s esetében 45,25 százalék.

Hogy vajon mennyit lehet keresni valójában a gyorséttermekben, erről a cikk folytatásában olvashatunk a Pénzcentrum oldalán.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

mcdonalds

burger king

gyorsétterem

fizetés

kereset

pénz