A borsodi árvíz leállította a munkát: erre számítanak a gazdák a földeken

HelloVidék   
  Megosztom
A borsodi árvíz leállította a munkát: erre számítanak a gazdák a földeken

Országszerte rengeteg csapadék hullott le az elmúlt napokban, amely több helyen árvízhullámokat és belvízt is okozott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősen hátráltatja a munkát a sáros, vizes talaj - írja a Boon.

A portál szerint országszerte feltöltötte nedvességgel a talajt az elmúlt időszakban lehullott megnövekedett mennyiségű eső. A portál által megkérdezett szakemberek azt gondolják, hogy a kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajón és a Hernádon harmadfokú árvízvédelmi készültséget okozó árhullámok alakultak ki. A nagy mennyiségű csapadék az Alföldön is komoly gondot okozott, mert többfelé belvíz is megjelent. A talajok felszíne sáros, sokfelé foltokban áll a víz a táblákon.

Többek között a múlt heti folyamatos csapadékhullásnak is köszönhetően mind a 30 napra vetített, mind a 90 napos csapadékösszeg jócskán az átlag fölött alakult az egész országban.

A szüreti munkálatokat is hátráltatta az esős idő, de a szántóföldi tevékenységeket még jobban, hiszen nemcsak a nedves talaj teszi nehézzé a betakarítást, hanem a termés magas nedvességtartalma miatt is várni kell – fejtette ki Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzáfűzte, hogy a szántóföldi munkákkal a múlt hét második felében még úgy-ahogy lehetett haladni, de az elmúlt napok esős időjárása leállította a munkákat.

Az előrejelzések alapján a mezőgazdaságban dolgozók úgy látják, hogy a talaj a hét végétől kezd majd szikkadni, de csak nagyon lassan. Azt is megjegyezték, hogy nem feltétlenül segíti a betakarítási munkákat, hogy megjelennek az első fagyok is.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

árvíz

szüret

hernád

borsod