A borsodi árvíz leállította a munkát: erre számítanak a gazdák a földeken

HelloVidék   
  Megosztom
A borsodi árvíz leállította a munkát: erre számítanak a gazdák a földeken

Országszerte rengeteg csapadék hullott le az elmúlt napokban, amely több helyen árvízhullámokat és belvízt is okozott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősen hátráltatja a munkát a sáros, vizes talaj - írja a Boon.

A portál szerint országszerte feltöltötte nedvességgel a talajt az elmúlt időszakban lehullott megnövekedett mennyiségű eső. A portál által megkérdezett szakemberek azt gondolják, hogy a kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajón és a Hernádon harmadfokú árvízvédelmi készültséget okozó árhullámok alakultak ki. A nagy mennyiségű csapadék az Alföldön is komoly gondot okozott, mert többfelé belvíz is megjelent. A talajok felszíne sáros, sokfelé foltokban áll a víz a táblákon.

Többek között a múlt heti folyamatos csapadékhullásnak is köszönhetően mind a 30 napra vetített, mind a 90 napos csapadékösszeg jócskán az átlag fölött alakult az egész országban.

A szüreti munkálatokat is hátráltatta az esős idő, de a szántóföldi tevékenységeket még jobban, hiszen nemcsak a nedves talaj teszi nehézzé a betakarítást, hanem a termés magas nedvességtartalma miatt is várni kell – fejtette ki Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzáfűzte, hogy a szántóföldi munkákkal a múlt hét második felében még úgy-ahogy lehetett haladni, de az elmúlt napok esős időjárása leállította a munkákat.

Az előrejelzések alapján a mezőgazdaságban dolgozók úgy látják, hogy a talaj a hét végétől kezd majd szikkadni, de csak nagyon lassan. Azt is megjegyezték, hogy nem feltétlenül segíti a betakarítási munkákat, hogy megjelennek az első fagyok is.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

árvíz

szüret

hernád

borsod