A borsodi árvíz leállította a munkát: erre számítanak a gazdák a földeken

HelloVidék   
  Megosztom
A borsodi árvíz leállította a munkát: erre számítanak a gazdák a földeken

Országszerte rengeteg csapadék hullott le az elmúlt napokban, amely több helyen árvízhullámokat és belvízt is okozott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősen hátráltatja a munkát a sáros, vizes talaj - írja a Boon.

A portál szerint országszerte feltöltötte nedvességgel a talajt az elmúlt időszakban lehullott megnövekedett mennyiségű eső. A portál által megkérdezett szakemberek azt gondolják, hogy a kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajón és a Hernádon harmadfokú árvízvédelmi készültséget okozó árhullámok alakultak ki. A nagy mennyiségű csapadék az Alföldön is komoly gondot okozott, mert többfelé belvíz is megjelent. A talajok felszíne sáros, sokfelé foltokban áll a víz a táblákon.

Többek között a múlt heti folyamatos csapadékhullásnak is köszönhetően mind a 30 napra vetített, mind a 90 napos csapadékösszeg jócskán az átlag fölött alakult az egész országban.

A szüreti munkálatokat is hátráltatta az esős idő, de a szántóföldi tevékenységeket még jobban, hiszen nemcsak a nedves talaj teszi nehézzé a betakarítást, hanem a termés magas nedvességtartalma miatt is várni kell – fejtette ki Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzáfűzte, hogy a szántóföldi munkákkal a múlt hét második felében még úgy-ahogy lehetett haladni, de az elmúlt napok esős időjárása leállította a munkákat.

Az előrejelzések alapján a mezőgazdaságban dolgozók úgy látják, hogy a talaj a hét végétől kezd majd szikkadni, de csak nagyon lassan. Azt is megjegyezték, hogy nem feltétlenül segíti a betakarítási munkákat, hogy megjelennek az első fagyok is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

árvíz

szüret

hernád

borsod