A borsodi árvíz leállította a munkát: erre számítanak a gazdák a földeken

HelloVidék   
  Megosztom
A borsodi árvíz leállította a munkát: erre számítanak a gazdák a földeken

Országszerte rengeteg csapadék hullott le az elmúlt napokban, amely több helyen árvízhullámokat és belvízt is okozott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentősen hátráltatja a munkát a sáros, vizes talaj - írja a Boon.

A portál szerint országszerte feltöltötte nedvességgel a talajt az elmúlt időszakban lehullott megnövekedett mennyiségű eső. A portál által megkérdezett szakemberek azt gondolják, hogy a kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajón és a Hernádon harmadfokú árvízvédelmi készültséget okozó árhullámok alakultak ki. A nagy mennyiségű csapadék az Alföldön is komoly gondot okozott, mert többfelé belvíz is megjelent. A talajok felszíne sáros, sokfelé foltokban áll a víz a táblákon.

Többek között a múlt heti folyamatos csapadékhullásnak is köszönhetően mind a 30 napra vetített, mind a 90 napos csapadékösszeg jócskán az átlag fölött alakult az egész országban.

A szüreti munkálatokat is hátráltatta az esős idő, de a szántóföldi tevékenységeket még jobban, hiszen nemcsak a nedves talaj teszi nehézzé a betakarítást, hanem a termés magas nedvességtartalma miatt is várni kell – fejtette ki Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzáfűzte, hogy a szántóföldi munkákkal a múlt hét második felében még úgy-ahogy lehetett haladni, de az elmúlt napok esős időjárása leállította a munkákat.

Az előrejelzések alapján a mezőgazdaságban dolgozók úgy látják, hogy a talaj a hét végétől kezd majd szikkadni, de csak nagyon lassan. Azt is megjegyezték, hogy nem feltétlenül segíti a betakarítási munkákat, hogy megjelennek az első fagyok is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

árvíz

szüret

hernád

borsod