Észrevétlen pusztító: csak a fűtési szezonban figyelünk rá, pedig az év bármely napján életveszélyes lehet

HelloVidék   
  Megosztom
Észrevétlen pusztító: csak a fűtési szezonban figyelünk rá, pedig az év bármely napján életveszélyes lehet

Sajnos csak a fűtési szezonban kerül legfőként előtérbe a gázszivárgás és a készülékek ellenőriztetése, pedig erre az év minden szakában figyelnünk kellene. Számos jele van annak, ha egy készülék meghibásodott, esetleg "szelel", ezekkel pedig a család minden tagjának érdemes tisztában lenni. Sokszor nem érzünk furcsa szagot, de lehet már a szobanövényünk régóta jelez, hogy valami nincs rendben. Mire érdemes figyelni? Hogy vehetjük észre a gázszivárgást az otthonunkban? Ennek jártunk most utána.

A magyarországi földgáz-felhasználás alakulásán is tükröződik az elmúlt tél rendkívüli enyheségének fogyasztáscsökkentő hatása. A Portfolio elemzése szerint az összesített téli gázfelhasználás – legalább is az elmúlt másfél évtizedet tekintve - nem nevezhető átlagon alulinak, azonban több napon is szélsőségesen alacsonyan alakult a fogyasztás még az utóbbi évek extrém enyhe teleit tekintve is.

Mint írták, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint, a 2019 karácsonya előtti napokban a sokéves átlagnál jóval magasabb hőmérséklet hatására a hazai gázfogyasztás akkorát esett, ami még az utóbbi évekhez mérten is szokatlanul alacsonynak nevezhető.

A mélypontot tavaly december 21. jelentette, amikor is a napi fogyasztás alig haladta meg a 33 millió köbmétert - összehasonlításul, körülbelül egy évvel korábban közel 63 millió köbméter volt a napi felhasználás, de egy átlagos téli napon is 50-55 millió körül alakul a fogyasztás. A decemberi - legalább ötéves - negatív rekord sokkal inkább a tavaszi, őszi időszakok fogyasztási értékeinek felel meg. Sőt, tavaly május 6-án - amikor az átlagosnál hűvösebb volt az idő - a napi fogyasztás több mint 32 millió köbméterrel alig maradt el a december 21-itől.

- számolt be róla a portál.

Az idei év elején is előfordultak szélsőségesen alacsony fogyasztású napok. Februárban, először a hónap elején, majd a végén a mélybe zuhant a gázfogyasztás. Miközben a szokatlanul alacsony fogyasztású napokból több is akadt, év elején a tavalyelőtti adatokhoz hasonlóan megint nem volt olyan nap, amikor a fogyasztás elérte volna a 60 millió köbmétert, ugyancsak az átlagnál jóval enyhébb időjárással összefüggésben. A 2005-ös több mint 14 milliárd köbméteres egész éves fogyasztás 2014-re körülbelül 8,5 milliárd köbméterre esett, míg az utóbbi években Magyarország éves gázfogyasztása ismét a 10 milliárd köbmétert közelíti.

Árulkodó lehet a fogyasztás mennyisége

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint, 2008-ban 1676 ezer háztartásban, az összes háztartás 44,4 százalékában üzemelt kazán- vagy cirkókészülék. A kazánok háromnegyede (76,5 százaléka) földgázzal működött, 15,8 százalékát fával vagy szénnel fűtötték, és 7,7 százalékuk vegyes tüzelésű volt. Kiadások tekintetében a KSH 2019-es összesítése alapján, a háztartások a lakásfenntartási kiadások csaknem felét, havonta átlagosan 4133 forintot költöttek vezetékes gázra.

A fogyasztási adatokat az időjárás mellett több más tényező is befolyásolja: gondoljunk csak az erőművi mixben vagy a gazdaság teljesítményében bekövetkező változásokra vagy a hazai lakossági fűtésben a földgáz és a tűzifa közötti "átjárásra".

A rosszul működő készülékek, vagy a vezetékek meghibásodása gázszivárgáshoz vezethet. Ennek jeleit pedig a mérőórákon is elcsíphetjük. Hogy mire érdemes figyelni? Hogy vehetjük észre, ha baj van? Ennek jártunk most utána!

Életmentő figyelem

A földgázszivárgás komoly tűz- és robbanásveszélyt jelenthet, mivel gyorsan terjed és könnyen lángba borul. Ha gázszivárgás van a házban, bármely elektromos szikra vagy tűzforrás gyulladást okozhat, ami pusztító következményekhez vezethez.

Éppen ezért, fontos, hogy családtagjai közül mindenki oktatást kapjon a gázszivárgásról, mivel a szivárgás a házban, lakásban vagy annak környékén meglehetősen veszélyes lehet. Még ha nem is gyullad meg, a földgázszivárgás bizonyos szint fölött fulladást is okozhat.

A gázszivárgás beltéri jelei:

Annak érdekében, hogy biztonságosan tudjuk magunkat és szeretteinket, fontos, hogy tisztában legyünk a gázszivárgás jeleivel és ez természetesen nem csak a fűtési szezonban lényeges. A beltéri gázszivárgás a legveszélyesebb, mivel a levegőben lévő gázszint gyorsan mérgező és robbanásveszélyes szintre emelkedhet, ezért fontos ismerni a jeleket:

  • kellemetlen szag: Sem a földgáznak, sem a folyékony propánnak nincs színe vagy szaga, de a közüzemi vállalatok olyan adalékot tesznek hozzá, amely a gáznak nagyon jellegzetes szagot ad, ezt szinte mindenki felismer. Ezek az adalékok ártalmatlanok, de csípős szaguk van. Ha ezt érrezzük otthonunkban, akkor valószínűleg gázszivárgás van.
  • sziszegő hang: A gázkészülék környékéről érkező sziszegő hang gyakran a gázszivárgás jele. Ez rendkívül veszélyes helyzet, mivel azt jelenti, hogy nagy mennyiségű gáz távozik a készülékből. Viszont, ha ezt a furcsa hangot halljuk, akkor szinte biztosan érezzük is a gáz illatát. Fontos: ne próbáljuk meg magunk kijavítani a hibákat; érdemes kimenni a házból és felhívni a szolgáltatót és szakember segítségét kérni.
  • haldokló szobanövények: A növények rendkívül érzékenyek a levegőben keletkező bármilyen gázfelhalmozódásra, és elkezdenek pusztulni, még mielőtt mi észlelnék a levegőben lévő gázszagot. Ha megfelelő gondoskodás mellett is pusztulnak a növények, érdemes szakembert hívni és ellenőriztetni a rendszert.

  • háziállat tünetei: A szokatlan viselkedés kutyáknál, macskáknál, madaraknál és más háziállatoknál is utalhat a gázszivárgásra. Ha a háziállatoknál letargiát, étvágyhiányt, hányást vagy más tüneteket észlelünk úgy, hogy nincs semmi oka erre az állatnak, akko is érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e gázszivárgás. A háziállatok gyakran érzékenyebbek az embernél, ha a levegő minőségéről van szó.
  • egészségügyi tünetek: Szédülést, légzési nehézségeket vagy influenzaszerű tüneteket is okozhat néha a levegőben lévő gáz jelenléte. Ha a tünetek nem magyarázhatók más módon - és különösen, ha a tünetek eltűnnek, amikor távol vagyunk a lakásunktól, bölcs dolog ellenőrizni a készülékeinket.

Ha gázszivárgásra gyanakszunk az lakásunkban, maradjunk nyugodtak. Hagyjuk abba aktuális tevékenységünket (ne kapcsoljunk be vagy ki semmilyen elektromos kapcsolót, és ne húzzunk egy csatlakozódugót sem), majd hagyjuk el a házunkat, menjünk az utcára, udvarra. Ha közvetlen szomszédaink vannak, érdemes nekik is jelezni. Ezután érdemes szakemberek segítségét kérni.

Az elosztótársasághoz elsősorban:

  • gáz csatlakozóvezetékek javításával, kiépítésével (beleértve a tervezést, műszaki ellenőrzést és átadást),
  • az infrastruktúra fejlesztésével,
  • gázmérő javításával, cseréjével,
  • egyéb műszaki kérdésekkel kapcsolatban tudnak fordulni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gáz

gázszivárgás

gázszolgáltatás

szivárgás

jelek

gázfelhasználás

gázfűtés

gázfogyasztás

földgáz

földgáz-felhasználás

lakás

otthon

ház