Kiderült, mikor adják át a milliárdokból épülő vidéki tesztpályát: erre használják jelenleg

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mikor adják át a milliárdokból épülő vidéki tesztpályát: erre használják jelenleg

Kétharmada kész, ezért várhatóan jövő év végére átadható lesz a zalaegerszegi járműipari tesztpálya. A pálya néhány elemén mostanra már elindulhattak a szolgáltatások - írja a Világgazdaság.

A lap információi szerint jövő év végére átadható lesz a 45 milliárd forintba kerülő, 260 hektáron elterülő zalaegerszergi járműipari tesztpálya. Robert Siddi, a létesítmény szolgáltatásait hasznosító AVL-ZalaZone Kft. kereskedelmi vezetője elmondta, hogy már több mint kétharmada kész a pályának.

Az ausztriai AVL autóipari kutatóvállalat és a zalaegerszegi komplexum tulajdonosa az állami Autóipari Próbapálya Zala Kft. múlt év végén megalapította a 74-26 százalékos arányban osztrák többségi tulajdonú AVL Zalazone-t, mivel a tesztpálya néhány elemén már elindulhattak a szolgáltatások. Négy és fél modul működik: a Smart City, a nyolcféle felületen kipróbálható fékteszt, a 300 méter átmérőjű dinamikus felület és a kisebb versenypályának számító kezelhetőségpálya.

A négy modulon felüli "fél" a próbapályán meglévő országos úthálózat egyes részeit jelenti. Hamarosan elkészül az ötven kilométeres M76-os út Balatonszentgyörgy és Zalaegerszeg között, amelynek egy 12 kilométeres egyenes szakaszát az állammal kötött megállapodása szerint hetente kétszer egy irányban lezárhatják tesztelésre.

A ZalaZone létesítményeinek kihasználtsága egyelőre 25-30 százalék körüli. A pálya egyelőre magáncélra nem használható, de később várhatóan erre is lesz lehetőség. Jelenleg a legjelentősebb ügyfelek a járműalkatrész-gyártók, mint például a Knorr-Bremse, a Bosch és a Continental, de igénybe veszik a szolgáltatásokat az autógyártók, köztük a Porsche és a Volkswagen-csoport tagjai is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zalaegerszeg

teszt

tesztpálya

építkezés