Kiderült, mikor adják át a milliárdokból épülő vidéki tesztpályát: erre használják jelenleg

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mikor adják át a milliárdokból épülő vidéki tesztpályát: erre használják jelenleg

Kétharmada kész, ezért várhatóan jövő év végére átadható lesz a zalaegerszegi járműipari tesztpálya. A pálya néhány elemén mostanra már elindulhattak a szolgáltatások - írja a Világgazdaság.

A lap információi szerint jövő év végére átadható lesz a 45 milliárd forintba kerülő, 260 hektáron elterülő zalaegerszergi járműipari tesztpálya. Robert Siddi, a létesítmény szolgáltatásait hasznosító AVL-ZalaZone Kft. kereskedelmi vezetője elmondta, hogy már több mint kétharmada kész a pályának.

Az ausztriai AVL autóipari kutatóvállalat és a zalaegerszegi komplexum tulajdonosa az állami Autóipari Próbapálya Zala Kft. múlt év végén megalapította a 74-26 százalékos arányban osztrák többségi tulajdonú AVL Zalazone-t, mivel a tesztpálya néhány elemén már elindulhattak a szolgáltatások. Négy és fél modul működik: a Smart City, a nyolcféle felületen kipróbálható fékteszt, a 300 méter átmérőjű dinamikus felület és a kisebb versenypályának számító kezelhetőségpálya.

A négy modulon felüli "fél" a próbapályán meglévő országos úthálózat egyes részeit jelenti. Hamarosan elkészül az ötven kilométeres M76-os út Balatonszentgyörgy és Zalaegerszeg között, amelynek egy 12 kilométeres egyenes szakaszát az állammal kötött megállapodása szerint hetente kétszer egy irányban lezárhatják tesztelésre.

A ZalaZone létesítményeinek kihasználtsága egyelőre 25-30 százalék körüli. A pálya egyelőre magáncélra nem használható, de később várhatóan erre is lesz lehetőség. Jelenleg a legjelentősebb ügyfelek a járműalkatrész-gyártók, mint például a Knorr-Bremse, a Bosch és a Continental, de igénybe veszik a szolgáltatásokat az autógyártók, köztük a Porsche és a Volkswagen-csoport tagjai is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zalaegerszeg

teszt

tesztpálya

építkezés