Döbbenet: teljesen kiszáradt két tó ebben a megyében, tavaly nyár óta üresen tátong a medrük

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet: teljesen kiszáradt két tó ebben a megyében, tavaly nyár óta üresen tátong a medrük

A tavak helyreállítása meghaladja a 600 millió forintot, de a falvaknak nincs ennyi pénzük. A tavaly júliusi felhőszakadás mosta el a víztározók horgásztóként is működő gátját, partfalát.

A tavaly júliusi felhőszakadás elmosta a miháldi és a galamboki víztározók horgásztóként is működő gátját, partfalát. A két tó árvízvédelmi feladatokat is ellátott, mostanra kiszáradtak. Kormányzati támogatást egyelőre nem kaptak a települések, írja a Népszava.

Állami segítséget viszont egyelőre nem kaptak, pedig erre záros határidőn belül nagy szükség lenne, ugyanis megkezdődött a tómedrek benövényesedése, így belátható időn belül a többszörösére nőhet az árvízvédelmi feladatokat is ellátó tározók rendbehozatalának költsége.

"Nyolcvan-száz mázsa hal úszott le a Balatonba, ami önmagában húszmilliós kár" – mondja Mándó Tibor, a horgásztavat tavaly szeptemberig kezelő miháldi horgászegyesület vezetője. "Ennél is nagyobb baj, hogy a falu elveszítette a legfőbb turisztikai vonzerejét."

Miháldot magát szerencsére elkerülte a nagy hullám, a településen belül csak a tavat tápláló vízfolyás áradt meg, mely így is veszélyeztette a házakat. A belső helyreállítások nagyjából hatmillió forintba kerülnek, ehhez a vis maior alapból 5,31 milliót kaptak, mondta el Gerő Sándor polgármester. "A pályázatunkba betettük a horgásztavat is, de elutasították, ugyanis csak önkormányzati feladatokat ellátó dolgokra lehetett pénzt igényelni." A falu költségvetése szűk 90 millió forint, a tározó helyreállításának a költsége a szakemberek szerint 265 millió forint, amit a Belügyminisztériumtól remélnek, ugyanis természeti katasztrófának minősülnek a tavaly nyári események. A környéken a hasonlóan járt települések közül egyébként Surd, Liszó és Zalamerenye kapott pénzt a tározójára.

Galambokon is többszázmilliós károkat okozott a tavaly júliusi felhőszakadás. A falu két, összesen 11 hektáros záportározóinak gátja nem bírta el a 16 óra alatt lezúdult cirka 200 milliméternyi esőt, a víztömeg megbontotta a partfalat, elsodorta az egyik zsilip fém- és betonszerkezetét, és betört a településre. Szabó Tamás polgármester elmondása szerint a vis maior keret nem terjed ki a tározókra, így a felső azóta is használhatatlan, az alsóban pedig a korábbinál kevesebb vizet tudnak felfogni. A teljes helyreállítási költség 340 millió forint, ami nagyjából megegyezik a falu költségvetésével. Állami segítséget viszont Galambok sem kapott egyelőre, a vis maior pályázatuk ezen részét a jogszabályokra hivatkozva utasították el, így most a Belügyminisztériumra várnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

galambok

miháld

eső

horgásztó

gát

árvízvédelem