Meghosszabbítják a tilalmat a Balatonon: ezekre a halfajtákra nagyon oda kell figyelni

MTI   
  Megosztom
Meghosszabbítják a tilalmat a Balatonon: ezekre a halfajtákra nagyon oda kell figyelni

A korábban 41 pontos balatoni horgászrend 67 pontossá válik, mutatjuk a részleteket.

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balatonon, ami a ragadozó halak fogási tilalmi idejét megduplázza, a gyerekhorgászatban könnyítést hoz, a szemetelést viszont szigorúbban bünteti - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. Nagy Gábor elmondta: már kaphatók az idei balatoni horgászjegyek, amelyek ára nem változott tavaly óta. Komoly könnyebbséget jelenthet, hogy a több oldalas területi jegyeket nem kell a jövőben kinyomtatni, és felmutatni a helyszínen, a halőrök a horgászkártyák száma alapján is tudnak ellenőrizni.

A korábban 41 pontos balatoni horgászrend 67 pontossá válik. A változások egy része formai, igazodva a jogszabály-módosításokat is figyelembevevő MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) előírásaihoz, és egységesítve a különböző vizek horgászrendjeinek logikáját - ismertette az ágazatvezető, hozzátéve ugyanakkor, hogy a módosítások között több érdemi, csak a Balatonnál bevezetésre kerülő pont is van. A legfontosabbak között említette, hogy

A tilalom kiterjed a fogásukhoz szükséges módszerekre is. Új szabály az is, hogy a kifogott és megtartott halakat legfeljebb 48 óráig lehet életben tartani.

A 14 év alatti gyerekeknek 1500 forintért vásárolható éves horgászjegy ezentúl nemcsak a parton lesz érvényes, hanem vízen is (csónakról, vitorlásról), amennyiben általános horgászjeggyel rendelkező felnőtt kíséretében pecáznak. Az ágazatvezető kitért arra, hogy

"Azért, hogy az amúgy is szűkös horgászhelyek a jövőben ne csökkenjenek, helyi területhasználati szabályt dolgoztunk ki több érintett önkormányzattal, amelyek szigorú betartatása belekerült az új horgászrendbe is" - mondta Nagy Gábor. Hozzátette, hogy eddig csak figyelmeztettek a szemetelésért, rendbontásért a halőrök, most már a területi engedélyt is bevonhatják ilyen esetben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

horgászat

horgászrend