Hoppá: beleshettek a vidéki egyetem egyedülálló emberi preparátum gyűjteményébe (videó)

MTI   
  Megosztom
Hoppá: beleshettek a vidéki egyetem egyedülálló emberi preparátum gyűjteményébe (videó)

Új, három oldalról üvegezett és korszerűen megvilágított tárlókat kapott az SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Gellért Albert Anatómiai Múzeum európai szinten is egyedülálló humán preparátum gyűjteménye. A medikusképzés szolgálatába állított kiállítás közel 500 készítményéről az év végére háromdimenziós atlasz is készül - írják a sajtóközleményükben.

Megjelenésében és technikailag is megújult a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének európai szinten is egyedülálló anatómiai gyűjteménye. A Gellért Albert Anatómiai Múzeum biztonságosabb, három oldalról üvegezett tárlókat kapott, amelyekben a korszerű LED-es megvilágításnak köszönhetően jobban érvényesülnek a precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzók, szervek, alsó- és felső végtagok, zsigerek, szövetek, ér- és idegképletek.

A magas színvonalú szegedi orvosképzés szolgálatába állított kiállításon közel 500 darab humán preparátum található, ami a maga nemében is példa nélküli. Az SZTE tudománytörténeti jelentőségű gyűjteményét becses kincsként őrzik, a laikus közönség számára nem látogatható kiállítás komoly szerepet tölt be az orvosképzés és a tudományos ismeretterjesztés területén.

Láthatunk például csontvázakat, belső szerveket, tüdő hörgőfát, szívet, gyomrot és beleket, agyat, aortakészítményt, valamint nagy számban alsó- és felső végtagi preparátum készítményeket. Vagy több, az alkati adottságokat is megtartó torzót. Például egy fejtől a derékig preparált fiatalemberét, akinek a nyitott mellkasában szemügyre vehetjük a finoman kidolgozott és élethűen megfestett belső szerveket. A paraffinos technika az arcvonások megőrzésében is segített, sőt még a szempillák is a helyükön vannak. A preparátumok kidolgozói az oktatási célokat szolgálva tudatosan törekedtek a valósághű ábrázolás mellett a művészi élmény elérésére.

Az egyetem feladata, hogy a kiállítás anyagát megőrizze az utókornak. Várhatóan az év második felére elkészül a gyűjtemény háromdimenziós digitális atlasza, melyben a speciális hálórendszerre kivetített képleteket lehet majd több irányba forgatni, a vizsgálni kívánt részeket közelebb hozni.

A megújult kiállításról készült film az alábbi linken érhető el:

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

egyetemi központ

szte

múzeum