Botrányos műtrágya-csalásra derült fény: börtön várhat a tettesekre

MTI   
  Megosztom
Botrányos műtrágya-csalásra derült fény: börtön várhat a tettesekre

A bűncselekményben vezető szerepet játszó 44 éves férfi cége elsősorban műtrágya nagykereskedelmével foglalkozott. Társaival együtt végrehajtandó szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel sújthatják őket.

Végrehajtandó szabadságvesztést és pénzbüntetést indítványoz az ügyészség négy ember ellen, aki a vádhatóság szerint mezőgazdasági termékek importja után járó közterhekkel csalva 903 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek - tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség.

A vádlott azért, hogy versenyelőnyhöz jutva a piac szereplőinél kedvezőbb áron árusíthassa termékeit, elhatározta, hogy a többi vádlott által működtetett, érdemi gazdasági tevékenységet nem folytató cégeket szervez be a külföldi partnercégek és saját kft.-je közötti értékesítési láncolatba. Ennek eredményeként az áfafizetési kötelezettség ezen cégeknél, és nem a vádlott kft.-jénél, a termékek tényleges importőrénél jelentkezett, amely a köztes vállalkozások által kiállított fiktív számlák áfatartalmát jogosulatlanul levonásként szerepeltette a bevallásaiban, realizálva az adóelkerülés hasznát.

A vádirat szerint a 44 éves férfi hangolta össze a céghálóban működő vállalkozások tevékenységét, közvetlenül ő tartotta a kapcsolatot a külföldi partnerek többségével, és vádlottársaival folyamatosan egyeztetett arról, hogy az aktuális árut melyik közbeiktatott cég és milyen áron szerezze be, majd számlázza tovább a "haszonhúzó" kft. felé.

A bűncselekmények elkövetéséhez felhasznált cégeknek a vádlott kft.-jén kívül nem is volt más magyarországi partnere annak ellenére, hogy

Az ügyészség - amely a nyomozás során többször is élt a nemzetközi igazságügyi együttműködés lehetőségével - különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a négy ember ellen.

A vádhatóság az ügyben vezető szerepet játszó kaposvári férfira 9, míg budapesti társaira 6 év 6 hónap és 8 év közötti börtönbüntetésre és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott vádiratában arra az estre, ha az érintettek beismerik a bűncselekmények elkövetését.
Az ügyészség emellett a cselekmény elkövetéséhez használt céggel szemben 450 millió forint pénzbírság kiszabását is kérte a bíróságtól.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

műtrágya

csalás

rendőrség