A családtámogatások továbbra is pörgetik a piacot: ezekben a városokban épült a legtöbb lakás tavaly

HelloVidék   
  Megosztom
A családtámogatások továbbra is pörgetik a piacot: ezekben a városokban épült a legtöbb lakás tavaly

A Takarékbank közleménye szerint 41,7 százalékkal 15343-ra ugrott a lakás átadások száma a tavalyi negyedik negyedévben, ugyanakkor a járványhelyzet és a kedvezményes lakásáfa korábban tervezett kivezetése miatt 31,8 százalékkal 5278-ra esett vissza az építési engedélyek száma. Így tavaly összesen 33,5 százalékkal több, 28208 lakás épült, ami 11 éves csúcs, míg az építési engedélyek száma 35,8 százalékkal 22556-re csökkent.

2016 eleje óta a lakásépítési engedélyek száma 163 954, míg az átadások száma 91 410 volt, azaz 72 544-gyel több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült, ami tükrözi a kivitelezések igen jelentős csúszását. Tavaly még viszonylag magas volt a lakásátadások száma a korábban építési engedélyt kapott, folyamatban levő építkezések miatt.

A kedvezményes lakásáfa korábban tervezett kivezetésének hatása tükröződött az építési engedélyek tavalyi visszaesésében, azonban a kedvezményes lakásáfa ismételt bevezetése, valamint a számtalan a családtámogatás (a CSOK-kal rendelkezők áfa visszaigénylése, illetékmentesség) új lendületet adhat az építkezéseknek.

Idén a visszaeső engedélyek miatt csökkenhetnek a lakásépítések, ezt azonban ellensúlyozhatja a korábban építési engedélyt kapott, de eddig meg nem valósított lakásépítések, építési tervek esetleges megvalósítása.

2020-ban Budapesten 48 százalékkal csökkent a lakásépítési engedélyek száma, míg 8,6 százalékkal nőtt az átadások száma, a megyei jogú városokban 39 százalékkal csökkent az engedélyek, míg 55 százalékkal nőtt az átadások száma, az egyéb városokban 32 százalékkal csökkent az engedélyek, 31 százalékkal nőtt az átadások száma, a községekben pedig 14 százalékkal csökkent az engedélyek, valamint 45 százalékkal nőtt az átadások száma.

A lakásépítések igen egyenlőtlenül oszlanak el az országban. Budapesten 6355 engedélyt adtak ki, Pest megyében 5175-öt, Győr-Moson-Sopron megyében 1924-et, Fejér megyében 1387-et, Veszprém megyében 1100-at, Hajdú-Biharban 1054-et, további hét megyében meghaladta a 400-at, a sereghajtó pedig továbbra is Nógrád 91-gyel, Békés 134-gyel, Tolna 160-nal.

A válság előtti teljesítményhez, a nemzetközi rátákhoz, valamint a hazai lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest a lakásépítések továbbra is elmaradnak. A válság előtt évente 35-40 ezer lakást adtak át. A tavaly átadott mintegy 28,2 ezer lakás 1000 lakosra 2,8 lakás építését jelenti, míg az európai átlagos érték 3-3,5 lakás.

A hazai lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján látható, hogy a hazai lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem tükröz, sőt, még a válság utáni visszaesést sem pótolta. Részben pedig éppen a szűkös új kínálat okozta az elmúlt években látott lakásár robbanást, azonban a beruházások széles körű fellendülése és a forint gyengülése a költségeket is érdemben növelte.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarékbank

lakásépítés

lakásépítési áfa

lakásépítési kedv

debrecen

győr

szeged