Durván elszaporodtak a hódok ebben a megyében: hihetetlen károkat képesek okozni

HelloVidék   
  Megosztom
Durván elszaporodtak a hódok ebben a megyében: hihetetlen károkat képesek okozni

A vízügyi igazgatóság beavatkozásainak száma az elmúlt években nagyjából megtízszereződött, ezért véleményük szerint jó lenne átgondolni, hogy a hódok ilyen szintű védettségére szükség van-e.

Egyre több gondot okoznak a vízügy és az áramszolgáltató szakembereinek a Zala megyében elszaporodott eurázsiai hódok - írja a Zaol.hu. Az állatok miatt keletkezett, többször visszatérő üzemzavarok elhárítása nagy és sok munkát okoz az áramszolgáltató munkatársainak. Az állatfaj első példányai hódtelepítési programok keretében érkeztek újra Magyarországra, ugyanis bundájáért és fogyasztásra alkalmas húsáért folytatott mértéktelen vadászata, illetve élőhelyeinek csökkenése miatt Európa nagy részéről kipusztult. Jelenleg Európa-szerte 1,2 millió hód él, ami önmagában jó hír, hiszen sikerült visszahozni a kihalás széléről egy állatfajt, ugyanakkor vannak velük problémák is.

Balassa Tibor, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területi felügyelője azt nyilatkozta a lapnak, hogy először 2016-ban kaptak jelzéseket arról, hogy az állatok gondot okoznak a partmenti fák törzsének elrágásával, gallyak, kisebb ágak felhasználásával.

Akkor még ezzel „csak” a mezőgazdasági termőterületeket veszélyeztették, az egyre gyakoribbá váló nyári villámárvizek a szántókat öntötték el. Azonban a hódok egyre közelebb kerültek a lakott területekhez. Az általában a belterületek határán épített hódgátak miatt a belterületi árkok már nem képesek elvezetni a lezúduló csapadékmennyiséget, emiatt a mederből kilépő víz udvarokat, házakat önt el.

Mivel az állat védett, csak hatósági engedély birtokában lehet hozzányúlni a hódgátakhoz és elbontani azokat, ugyanakkor ma már szigorú feltételek mellett adnak ki engedélyt a gyérítésükre is.

Czabán Dávid ökológus, természetvédő is úgy véli, időszerű lenne kidolgozni a hódra egy fajkezelési programot, melynek az egyik eleme az lenne, hogy ragadozók híján szabályozza az egyedszámot, de oly módon, hogy közben ne sodródjon újra a kihalás szélére az eurázsiai hód.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hód

kártevő

zala megye