Szomorú valóság: a járványhelyzet elhozta az egyszer használatos műanyagok reneszánszát?

MTI   
  Megosztom
Szomorú valóság: a járványhelyzet elhozta az egyszer használatos műanyagok reneszánszát?

Az alternatív csomagolóanyagok fejlesztése mellett továbbra is fontos a jelenleg alkalmazottak környezetbarát újrafeldolgozása vagy energetikai hasznosításának korszerűsítése.

Szükséges a fenntarthatóbb, élelmiszerbiztonsági szempontból is megfelelő új élelmiszercsomagolási és hulladékhasznosítási megoldások kialakítása, amely az élelmiszerlánc-szereplők és a fogyasztók közös érdeke - állapították meg az idén 6. alkalommal rendezett, egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetéséről folytatott konferencia részvevői a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint.

Napjainkban az élelmiszergazdaság fenntarthatóságának fejlesztése újabb és újabb megoldandó feladatok elé állítja az élelmiszerlánc szereplőit. Oravecz Márton, a Nébih elnöke hangsúlyozta:

A témakör komplexitása miatt minden eddiginél szorosabb együttműködésre van szükség az élelmiszerlánc szereplői és a hatóság között - hangsúlyozta.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy az élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi szempontokat figyelembe véve az élelmiszerek csomagolása ma még sok esetben nem váltható ki a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal.

Ezért az alternatív csomagolóanyagok fejlesztése mellett továbbra is fontos a jelenleg alkalmazottak környezetbarát újrafeldolgozása vagy energetikai hasznosításának korszerűsítése. A szakértők szerint az új megoldások kialakításában kiemelt fontosságú a tudományos innovációk ösztönzése, amelyet azonban továbbra is széleskörű szakmai-társadalmi párbeszédnek kell kísérnie.

A Nébih legfrissebb, reprezentatív fogyasztói felmérése szerint a magyar vásárlók több mint felének a döntéseiben szerepet játszik valamilyen mértékben a környezetvédelem.

A választ adók több mint fele szerint az élelmiszer-előállítók túl sok csomagolóanyagot alkalmaznak. Az élelmiszerek csomagolásának környezeti hatása pedig jelentős aggodalommal tölti el a fogyasztókat.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nébih

élelmiszer

csomagolás

műanyag