Itt a bejelentés: így változik a nyugdíj összege jövőre

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a bejelentés: így változik a nyugdíj összege jövőre

A pénzügyminiszter által beterjesztett büdzséterv 3 százalékos fogyasztói árindexet számol 2022-re, így várható januártól a három százalékos nyugdíjemelés is. Ennek tükrében a minimum átlagnyugdíj 153 ezer forintra emelkedik.

A pénzügyminiszter által beterjesztett büdzséterv 3 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizál 2022-re, így három százalékos nyugdíjemelés várható januártól, írja a 24.hu.

Eddig példátlan esemény, év közbeni nyugdíjkorrekció következhet, ennek 0,6 százalék lehet a mértéke. Az átlagnyugdíj az idén januárban 148 ezer forint körül lehetett, ha megtörténik az év közbeni 0,6 százalékos korrekció, valamint jövő januárban a 3 százalékos emelés, akkor

A tervezet szerint jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, februárban kétheti plusz nyugdíjat kapnak majd az ellátottak, amire 160,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

A 0,6 százalékos idei év közbeni korrekciót is figyelembe véve mintegy 74 ezer forint körüli pluszra számíthat egy átlagnyugdíjas jövő februárban. Ha novemberben is lesz nyugdíjkorrekció, akkor ennél valamivel többre. Varga Mihály pénzügyminiszter fixre veszi a tervezetben, hogy jövőre lesz nyugdíjprémium:

minden idős honfitársunk számolhat vele”, 68,5 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra.

Nyugdíjprémium akkor jár, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A 2022-es büdzsétervezet szerint 2021-re 4,3 százalékos lehet a gazdasági növevekedés, jövőre pedig 5,2 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a pénzügyminisztérium. Vagyis idén novemberben a legalább 80 ezer forintot elérő ellátásokra 16 ezer forint lehet a nyugdíjprémium, jövő novemberben pedig 34 ezer forint.

A szociális hozzájárulási adó 2022-ben megfizetett összegének 71,63 százaléka megy a nyugdíjbiztosítási alapba, és 28,37 százaléka az egészségbiztosítási alapba – ebben nincs változás az idei évhez képest.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugdíj

nyugdíj ellátás

emelkedés

büdzsé

tervezet

átlagnyugdíj

nyugdíjasok

idősek