Nagyon nem mindegy, hogyan fűtünk: így nem fulladunk meg a légszennyezéstől

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, hogyan fűtünk: így nem fulladunk meg a légszennyezéstől

A kisméretű részecske szennyezés mintegy 78%-át a lakossági fűtés okozza, amit szemléletformálással lehet hosszú távon csökkenteni – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ laboratóriumában, pénteken.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány mindent megtesz az ember egészségének megőrzése és a tisztább levegő megteremtése érdekében. A szabályozás és a támogatási programokon túl igen fontosnak tartjuk, hogy a lakosság ismerje meg a levegőszennyezés kockázatait.

Ezért helyezünk nagy hangsúlyt a tájékoztatásra és szemléletformálásra. Évekkel ezelőtt útjára indítottuk a „Fűts okosan!“ kampányt, amely a légszennyezés környezeti és egészségi hatásainak bemutatásán túl az egyén szerepére, a felelősségvállalás fontosságára irányítja rá a figyelmet

- emelte ki Rácz András.

Kifejtette, a helyes lakossági fűtési módok alkalmazásával és a helyes tüzelőanyag használatával nemcsak a települések levegőminőségének javításáért, hanem az ott élők egészségi állapotának megőrzéséért is sokat tehetünk. Az államtitkár szerint semmiképpen ne fűtsünk hulladékkal, mert veszélyes, rákkeltő anyagok jutnak a levegőbe, ami nem csak a környezetet, de az egészséget is veszélyezteti.

Rácz András arról is beszélt, hogy a kormány 2020-ban fogadta el az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, amely szektoronként tartalmazza a következő időszakra vonatkozó legfontosabb levegőtisztaság-védelmi intézkedéseket és fejlesztéseket. Az államtitkár kitért az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) működésére is, amely két részből épül fel, az egyik az automata mérőhálózat, a másik a manuális mérőhálózat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke az eseményen hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban megvalósított intézkedéseknek köszönhetően a fővárosban és országos szinten is egyértelműen csökkent a levegőben a PM10 és PM2,5 koncentrációja. Hozzátette, elkészült a légszennyezettségi mérőhálózat új internetes oldala is. A felület a múltra vonatkozóan elemzéseket tartalmaz, az aktuális méréseken kívül pedig emissziós leltárak is megtalálhatók rajta. Emellett a modellezési tevékenységnek köszönhetően, térképes megjelenítéssel lehet megnézni, hogy mi várható a következő nap légszennyezettségének vonatkozásában.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fűtés

fűtési szezon

rácz andrás

légszennyezettség

tüzelőanyag

levegőminőség