Hihetetlen: ilyen luxusnövényeket vesznek otthonra most a jómódú magyarok

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hihetetlen: ilyen luxusnövényeket vesznek otthonra most a jómódú magyarok

A szobanövények vásárlásakor fontos szempont, hogy mennyire hatékony légtisztító az adott növény, de talán még ennél is nagyobb súllyal esik a latba, hogy gyönyörködhessünk benne. Ezért legtöbbször olyan növényeket választunk, amelyek amellett, hogy nem igényelnek kiemelt gondoskodást, a virágaival a helyiség mellett a hangulatunkat is feldobják. A virágzó szobanövények ugyan jóval drágábbak zöld társaiknál, mégis szívesen költünk rájuk. Bemutatjuk a nálunk legkedveltebb és leggyakrabban vásárolt fajtákat.

Tavaly, amikor még javában tartott a koronavírus-járvány, megfigyelhető volt a kertészetekben a megnövekedett forgalom, mindenki kerti növényeket és szobanövényeket vásárolt. Ebben az évben kiegyenlítődött a piac, de idén is nagy a kereslet a különböző szobanövények iránt.

A legkelendőbbek a virágos szobanövények közül a luxus katergóriába sorolhatóak az árfekvésük alapján, hiszen alig akad közöttük olyan, amelynek egy-egy cserepes példánya ötezer forint alatt megvásárolható, ugyanakkor a gondozásuk is igényel némi odafigyelést. Az alábbiakban bemutatjuk a jelenleg legtöbbet vásárolt fajtákat.

1. Orchidea, az örök favorit

Szinte nincs olyan ember, aki ne kedvelné az orchidea valamelyik fajtáját, annyira változatos növényről lévén szó. Ugyanakkor nagyon igényesek is, ezért mégis sokan lemondanak arról, hogy lakásuk díszévé tegyék.

Az orchideaféléknek nagy a fényigénye, tegyük nem huzatos, de napos helyre, a nagyobb fajtákat pedig nem is kell öntözni, elég vizet spriccelni rá, vagy hetente egy-két jégkockát tenni a talajára, hogy ne érje a gyökereket

- figyelmeztet a szakember.

Mindemellett érthető, ha valaki elcsábul iránta, hisz rendkívül dekoratív szobanövény, hosszú szárakkal, több gyönyörű színű virággal rendelkezik, sárga, fehér, rózsaszín, lila, zöldes színű változatokban és számtalan virágformában pompázik, több tízezer forintba is kerülhet egy nagyobb. Bár nem olcsó, ha igazán szép növényt ajándékoznának, a legtöbben mégis ezt a cserepes virágot viszik ajándékba névnapokra, vagy egyéb jeles eseményekre, osztotta meg velünk Nagy Judit virágbolt-tulajdonos.

Szupermarketekben kifoghatjuk jó áron, 3000 Ft körül már kapunk egy 30 centiméteres pillangóorchideát. Hetente egyszer elég locsolni, de hogy ne öntözzük túl, jó megoldás, ha teszünk egy jégkockát a cserépbe a földjére. További hasznos tipp, hogy az orchideaféléknek fontos, hogy a gyökerüket érje a napfény, így tegyük átlátszó cserépbe és kaspóba.

2. Flamingóvirág, a valódi luxus

A flamingóvirág kedveltsége töretlen, és vitathatatlan, a valódi luxus szimbóluma a lakásunkban is, így az ára is megvan, a legkisebbeket sem kapjuk meg 3500 forint alatt. De vajon minek köszönhető ez a kitartó rajongás? A válasz roppant egyszerű. Ez a szobanövény egyrészt minimális törődést igényel, ami a folyamatos időhiányban élőknek valódi ajándék, másrészt szinte folyamatosan képes virágokat hozni, azaz gyönyörködtetni mindazokat, akik egy pillantást vetnek rá.

Árnyékra, melegre, és elegendő mennyiségű vízre van szüksége ennek a virágzó szobanövénynek. Ha ezt a három feltétel teljesül, sokáig gyönyörködhetünk benne a lakásban

- mondta el a szakértő.

A flamingóvirág egzotikus virágai fényűző hangulatot árasztanak, a fellevél színe lehet piros, rózsaszín, zöld, narancs és fehér színű lehet, fajtánként eltérő színmélységben. A kis flamingóvirág levelei lándzsa alakúak a csúcsuk visszakunkorodik, ezzel szemben a nagy flamingóvirágnak szív alakú levelei vannak

A szív alakú, hegyes végű, sötétzöld színű levelekkel büszkélkedő Anthurium adreanum majdnem két hónapon keresztül virágzik. Fényes, tűzpiros, paletta alakú murvaleveléből emelkedik ki a csavart, keskeny narancssárga torzsavirágzat. Lényeges, hogy ebben az időszakban a növénynek támaszra lehet szüksége. A legjobb, amit ilyenkor tehet, ha puha fonal közreműködésével, óvatosan nádpálcához, vagy pálcákhoz illeszti a flamingót.

A növény nemzetségének mintegy száz faja ismert, melyek a világ különböző pontjain, trópusi erdőségekben élnek. A származási helyének adottságaiból adódóan a párás, meleg területeket kedveli, ahol a hőmérséklet nem eshet 15 Celsius fok alá. A flamingóvirág szereti a világosságot, viszont nem tűri a tűző napfényt. A leveleire rárakódott port a leghatásosabban tusolással tudjuk eltávolítani. Emelett érdemes a rendszeres öntözése mellett párásítani is a leveleket permetezéssel.

3. Amarillisz, az igényesek virága

Az amarillisz rendkívül kedvelt, látványosan virágzó szobanövény, 5000 forintnál olcsóbban nagyon ritkán juthatunk hozzá a kisebb példányokhoz. Virágainak a nagysága 10 centimétertől 25 centiméterig is terjedhet, melyek lehetnek egy- vagy kétszirmúak. Bár a legnépszerűbb színek a piros és a fehér, a virágok lehetnek sötét vagy halvány rózsaszínűek, lazacszínűek, sárgabarackszínűek, de akár mélybordók is. Egyes fajták szirmai kétszínűek vagy szegélyesek, ilyenkor csak a szirmok széle eltérő színű.

Keressünk a cserép számára, egy sötét, meleg helyet, ahol a hagyma megkezdheti a fejlődést. A boltban vásárolt hagymákat, szintén ilyen módon kell elültetni. Eleinte alig öntözzük, a hajtás megjelenése után több vizet adjunk a növénynek. A levelek előtt bújik elő a tőkocsány, ezt az elvirágzás után vágjuk le, a növényt pedig bőségesen öntözzük, és augusztusig hetente tápoldatozzuk.

A bimbó 2-3 hónap alatt fejlődik ki. Ha már a virágszár is felbukkant, és elérte a 15cm körüli hosszúságot, megkezdhetjük a gyakori öntözést, és a heti egyszeri tápoldatozást, a növényt pedig egy nem túlságosan meleg, ugyanakkor világos helyre költöztessük át.

4. Betlehem csillaga, a szerény, de csodaszép kivétel

Hálás és nem bonyolult feladat Betlehem csillagát tartani. A növény alacsony, kompakt növekedésű, ritkán nő 30 cm-nél magasabbra. Jellemzően tavasz elején jelennek meg rajta a hosszú virágszárak, amelyeken fürtökben káprázatos, narancssárga színű virágok tucatjai nyílnak. Az enyhén illatos virágok virágzása 1-3 hónapig tart.

A növény évente megújul, hagymája minden tavasszal újra kihajt. Ügyeljünk arra, hogy a hagymákat jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Átázott, vizenyős ültetőközegben ugyanis könnyen rothadásnak indulhat a hagyma és a gyökérzet. A miénknél melegebb éghajlatú országokban a hagymák gond nélkül áttelelnek szabadföldben, hazai körülmények között azonban – ha a növényt a meleg hónapokban a kertbe kiültetve gondoztuk – célszerű a hagymáit ősszel felszednünk a talajból és a lakásban átteleltetnünk, hogy aztán a következő tavasszal újra kiültessük azokat.

A látványos, narancssárga virágokat hozó szobanövény akciósan már 1000 forintért is megvásárolható, a gondoskodást pedig gyönyörű virágokkal hálálja meg, amelyek bármilyen lakást hangulatossá varázsolnak.

5. Bromélia, az igazi különlegesség

A broméliák származásukból kifolyólag a trópusi klímát szeretik, a párás, meleg, nedves levegőn érzik jól magukat és fejlődnek a legjobban. Változatos és élénk színekben kaphatóak, és bár nem olcsó szobanövények, sokáig gyönyörködhetünk benne, ha egy-két praktikát betartunk.

A broméliák talajigényét nézve, a tőzeges, lazább szerkezetű talaj a legmegfelelőbb az ültetéshez, és legyen a föld vízáteresztő képessége jó. Szükség esetén át lehet ültetni, a tavaszi időszakban. A broméliák vízigénye átlagos, öntözni elég hetente, öntözéskor ne csak a talajt öntözzük, hanem a kehely alakú, levelek alkotta tőlevélrózsába is öntsünk vizet, melyet időközönként cseréljünk ki.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy elérkezett az öntözés ideje?

  • Talajszonda: gyakorlatilag mintát vesz a földből, ami után könnyen kiderül, mennyire száraz a felszín alatt
  • Nedvességmérő: skálán mutatja meg a talaj szárazságát
  • Emeljük meg a növényt: ha nehéz, azt jelenti, hogy elég vizet kapott, a könnyű súly viszont szárazságról árulkodik
  • Hervadás: tipikusan akkor fordul elő, ha a növény nem kap elegendő vizet
  • A levelek színe, tapintása: ha a levél szélei elkezdenek barnulni és száraz a tapintásuk, a növény valószínűleg nem kapott elég vizet. Ha a barnuláshoz nem szárazság, inkább puha tapintás társul, akkor vélhetően túlöntöztük. A levélsárgulás szintén a víz-probléma jele lehet, de nem minden esetben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szobanövények

virágzó szobanövények

orchidea

flamingóvirág