Ezt a legtöbben nem tudják: ezért sem jó, hogy egyre több az egyszemélyes háztartás

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbben nem tudják: ezért sem jó, hogy egyre több az egyszemélyes háztartás

Egyre több az egyszemélyes háztartás világszerte, ami többek közt a jóléttel, a jövedelmek növekedésével és az elöregedéssel hozható összefüggésbe. Egy kutatás szerint ugyanakkor minél kevesebb ember lakik egy háztartásban, annál nagyobb a környezetre rótt teher, amelyhez a háztartási nagyberendezések használata is hozzájárul. A környezettudatosság jegyében az LG szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tippet az energiatakarékos eszközhasználattal kapcsolatban kifejezetten az egyszemélyes háztartásban élőknek.

Az életvitel e formájának elterjedése - a népesség öregedése mellett - a jövedelemszint javulásával is összefüggésben áll, azonban egy nemrég közzétett kutatás alapján egyben a környezetre is nagyobb terhet helyez. Ez pedig abból fakad, hogy egy egyszemélyes háztartás energiafogyasztása – ideértve a mindennapokban szükséges elektromos nagyberendezések használatát – egy főre vetítve magasabb, és ezzel összefüggésben nagyobb szén-dioxid-kibocsátással is jár.

Költséghatékony mosás

Ha egyedül élünk otthonunkban, a különböző otthoni energiatakarékossági praktikák mellett ma már arra is megvan a lehetőségünk, hogy háztartási nagygépeink funkcióit kihasználva a lehető legkevesebb energiát fogyasszuk. Ehhez elengedhetetlen, hogy minél kedvezőbb energiabesorolású berendezést válasszunk magunknak, de más módon is tehetünk azért, hogy takarékosabban vezessük a háztartást.

Ma már léteznek olyan mosógépek, amiket nem szükséges teljes töltettel elindítanunk, hiszen a ruha mennyiségéhez állítják be a mosási ciklust, ezzel jelentős vízmennyiséget takarítanak meg. Egyes készülékekben pedig mesterséges intelligencia gondoskodik arról, hogy felismerve az adott töltet szövetösszetételét, a dobmozgásokat úgy kombinálja, hogy minél jobban óvja a ruhák, ágyneműk, textíliák anyagát, így azok sokkal tovább használhatók.

Energiatakarékos konyha

Köztudott, hogy a mosogatógép használatával több vizet spórolhatunk, mint kézi mosogatással. A mosógéppel ellentétben viszont a mai mosogatógépek esetében is igaz, hogy teljesen megpakolva érdemes elindítani őket a leghatékonyabb eredmény eléréséhez. Egy egyszemélyes háztartásban viszonylag időigényes lehet megvárni, míg teljesen megtelik a készülék, ugyanakkor egyes gőzzel működő mosogatógépek, mint például az LG Quadwash készülékek, képesek lehetnek hatékonyan eltávolítani az edényekre száradt szennyeződéseket is.

Emellett a mai korszerűbb mosogatógépek rekeszeinek rugalmas alakíthatósága is segíti a különböző méretű edények könnyű elhelyezését, így a főzés és az étkezés mosatlanjait akár egyben is el tudjuk mosni. A kétzónás mosogatással ráadásul külön beállíthatjuk, hogy melyik kosárban milyen erősségű vízsugár érje a koszos edényeket.

Sokáig friss élelmiszerek

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy valamilyen élelmiszer a hűtő polcának hátuljához szorulva elkerülte figyelmünket, így végül a szemetesben landolt.

tárolt élelmiszer megmenthető lenne. Egy egyszemélyes háztartásban is érdemes csak a szükséges mennyiségű élelmiszert megvásárolni, vagy olyan hűtőszekrényt kinézni magunknak, ami hosszú időn keresztül képes egyenletes belső hőmérsékletet biztosítani.

Fontos szempont a hűtő fiókjainak megfelelő használata is: az LG készülékeiben például a FRESHConverter rekesz segít néhány napig frissen tartani a húsokat, halakat, így azok fagyasztás nélkül is frissen tarthatók, amíg elkészül belőlük kiszemelt fogás. A FRESHBalancer fiókban pedig a páratartalmat tudjuk szabályozni attól függően, hogy gyümölcsöt vagy zöldséget tárolunk benne, a megfelelő páratartalommal ugyanis ezek az élelmiszerek tovább képesek megőrizni a frissességük.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ökológiai lábnyom

egyszemélyes háztartás

energiatakarékosság