Vidéken is brutálisan drágulnak az albérletek: ezt okozza az infláció

MTI   
  Megosztom
Vidéken is brutálisan drágulnak az albérletek: ezt okozza az infláció

Az ingatlanos cégek áremelkedési várakozásai kissé gyengültek, a fővárosban a válaszadók fele, vidéken kétharmada számít áremelkedésre; a használt lakások ára a következő egy évben 6, az új lakásoké csaknem 10 százalékkal emelkedhet - derül ki a GKI Gazdaságkutató és a Masterplast közös júniusi felméréséből.

A lakáspiac keresleti oldalát ösztönzik az emelkedő jövedelmek, az állami támogatások, valamint a kedvezményes kamatozású hitelek, ugyanakkor a piac szereplőinek többféle kockázattal is szembesülniük kell. A gyorsuló infláción és az emelkedő kamatokon kívül az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság is jelen van. Ez utóbbi az ingatlanokkal foglalkozó cégek 47 százaléka szerint alapvetően negatív, 14 százaléka szerint pozitív hatású, 39 százalékuk szerint pedig a konfliktusnak nincs érdemi hatása.

A felmérés eredménye szerint a lakáspiaci túlkereslet várhatóan a következő egy évben is fennmarad minden régióban. Az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest alig változtak. Érdemi javulás a pesti zöldövezeti ingatlanok és a budai panellakások piacára vonatkozó kilátások esetében volt tetten érhető.

Kelet-Magyarországon vegyes a kép, míg a panel társasházi lakások esetében enyhén javulóak, addig a tégla lakások esetében valamelyest romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a családi házakra vonatkozó várakozások kissé javultak, a többi szegmensben nem történt érdemi változás.

A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe - amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba - negyedéves alapon lényegében nem változott, éves alapon 2 pontos növekedést mutat. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 2, éves alapon 1 pontos emelkedést jelez.

Budapesten a használt lakások árának növekedésére számít a megkérdezett ingatlanos cégek csaknem fele, vidéken több mint a fele, ez alapján Budapesten és Nyugat-Magyarországon 4-5, a kelet-magyarországi körzetben 8 százalék körüli áremelkedés várható.

Az új építésű lakások árának emelkedésére a válaszadó ingatlanosok kétharmada, csökkenésére egyikük sem számít. Itt az árakat nem csak az emelkedő építési költségek, hanem a szűkre szabott kínálat is felfelé tolja. A közeljövőben ezen a területen csaknem 10 százalékos áremelkedés várható. A lakásbérleti piacon is kétharmad a díjak emelkedésére számítók aránya, miközben csökkenésre alig számít valaki. A következő egy évben 7 százalék körüli díjemelkedés valószínű.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakáspiac

albérlet