Rossz vége lehet a mókának: életveszélyt okozhat ez a kedvelt szokásunk az erkélyen

HelloVidék   
  Megosztom
Rossz vége lehet a mókának: életveszélyt okozhat ez a kedvelt szokásunk az erkélyen

Évente 100-150 erkély gyullad ki országszerte, derül ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adataiból. Napjainkban pedig jó ötlet lehet a kerttel nem rendelkezőknek az erkélyen grillezni, miközben az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A MediaMarkt szakértők segítségével gyűjtötte össze a legfontosabb óvintézkedéseket, annak érdekében, hogy ne erkélytűz legyen a tevékenység vége.

A grillszezon már májusban, a meleg idő beköszöntével elstartolt, azóta viszont már az ország összes területe tűzgyújtási tilalom alatt van a kánikula miatt, azaz tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban, és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

A felügyeleti szerv mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, hogy gázpalackról működő grillt tilos az erkélyen használni. Szintén nem szabad faszénnel, brikettel, vagy parázsló fával sütni. A panel- és társasházak lakóinak általában az elektromos grillsütő kategória lehet így az áthidaló megoldás. Ugyanakkor a társasház saját házirendjét is mindenképp érdemes megnézni, és ellenőrizni, hogy az nem tiltja-e a tevékenységet.

Szűkebb helyen, a konyhában sem reménytelen a helyzet, ilyen esetben az ún. asztali, kontakt grillsütőket érdemes bevetni, de gáztűzhelyen használható grillserpenyő is választható ilyen célra.

A műszaki áruházlánc szakértőjének beszámolója szerint az utóbbi időben egyre népszerűbbek a kontaktgrill eszközök, idén júniusban 34%-kal többet értékesítettek ugyanis ebből a termékből, mint a tavalyi év azonos időszakában.

„A műszaki kiskereskedésben az látszik, hogy a kültéri, grillezéshez használatos eszközöket a jobb idő beköszöntével már májusban beszerezték a vásárlók a webáruházunkban” – mondta el Puskás Zita, a MediaMarkt kategóriavezetője. „Júniusban már a jóval praktikusabb, akár kültéren és beltéren is használatos eszközök, így például a kontaktgrill volt a legkeresettebb, a termékből több mint harmadával adtunk el többet a nyár első hónapjában, mint tavalyi év azonos időszakában. Összességében a grill eszközök és kellékek forgalma júniusban 13%-kal haladta meg az előző évit.”

A szakértő hozzátette, a kontaktgrill eszközöknél már egy innovációnak is örülhetnek az érdeklődők, méghozzá a szenzoros érzékelőnek, amely képes a grillezés mértékét a hús vastagságához és adagszámához igazítani. Továbbá, egy „asszisztens” funkció segítségével a készülék jelez, hogy mikor kell hozzáadni, vagy kivenni a húst a kívánt végeredmény eléréséhez.

Szabadtéri grillezésnél erre kell figyelni, ha véget ér a tűzgyújtási tilalom

Amennyiben a tilalom feloldását követően kirándulással kötné össze az ember a tevékenységet, szintén számos lehetőség közül választhat ma Magyarországon, a megfelelő óvintézkedések betartásával és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.

Elsősorban az erdőtüzek megelőzésének érdekében hívja fel a figyelmet BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra, hogy a természetben csak kijelölt tűzrakóhelyen szabad sütni-főzni. A Magyar Természetjáró Szövetség által működtetett Termeszetjaro.hu oldalon ezekből a tűzrakóhelyekből számos megtalálható.

Az erdőben a kijelölt tűzrakóhelyen az alábbiakra kell figyelni:

  • A tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól azért, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre.
  • Főzéshez, sütéshez amúgy is lassú tűzre vagy parázsra, nem pedig nagy lángra van szükség. Ha túl nagy a tűz, a felszálló pernye, égő zsarátnok meggyújthatja a növényzetet.
  • Egyetlen percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut.
  • Ha erdei főzés a terv, akkor már induláskor fel kell készülni a tűz eloltására vízzel, lapáttal.
  • A főzés végén a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt, távozás előtt lehetőleg néhány centiméter vastagon földet kell tenni a hamura.
  • Ha főzés közben feltámadna a szél, azonnal el kell oltani a tüzet.

Főleg a nyári, meleg, száraz időszakban ajánlott (sőt, ha ilyen szándékkal megy ki az erdőbe valaki, akkor kötelező) indulás előtt ellenőrizni, hogy az országban hol van éppen tűzgyújtási tilalom. Mindez a NÉBIH által üzemeltett interaktív térképen egész évben, folyamatosan jelölve van.

A természetben is vannak szabályok

Stramszky Judit, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai igazgatója szerint a kulturált természetjárásnak is megvannak a maga követelményei:

  • Ha valaki az erdőben dohányzik, akkor azt a többi kirándulótól minél messzebb tegye, a csikket pedig ne dobja el, hanem vigye magával.
  • A természetben mindenki viselkedjen úgy, mint egy vendég.
  • Senki ne hagyjon nyomot az erdőben. Se a megállóhelyeken, se a turistaösvényen, se az erdei fabútorokon, de főleg nem az élő fákon.
  • Célszerű a szemetet hazavinni, mert a lakott településekkel ellentétben a természeti környezet hulladékgyűjtőit nem lehetséges hetente üríteni, sem szelektíven gyűjteni. A szervesnek ítélt zöldség és gyümölcs hulladékokat sem ajánlott eldobni (a külföldről importált gyümölcsök esetében sajnos előfordul, hogy azokat vegyszerekkel tartósítják, kezelik – ezek hulladékként pedig veszélyt jelenthetnek az adott természeti élőhelyre).
  • Tűzrakáskor érdemes az elhullott ágakat és gallyakat felhasználni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

grillezés

erkély

szabadtéri grillezés

tűzgyújtási tilalom

tűzrakóhely

társasház

tűz