Csapás lehet a fűtési szezon: ez mentheti meg a nagy, korszerűtlen családi házakat?

HelloVidék   
  Megosztom
Csapás lehet a fűtési szezon: ez mentheti meg a nagy, korszerűtlen családi házakat?

A rezsiárak emelkedése gyorsan lecsapódott az ingatlanpiacon, a korszerűtlen lakások hőszigetelése iránti igény néhány hét alatt megsokszorozódott, és hatalmasat nőtt a helyben megtermelt energia iránti kereslet is, mondta Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a fenntartási költségek csökkentésére fordított összegek még a magas építőanyagárak mellett is belátható időn belül megtérülnek, nem mellékesen emelik az ingatlan értékét.

Az Európai Unióban csak 28 százalék, Magyarországon viszont 34 százalék, vagyis ebben a mutatóban kétségkívül megelőzzük a világ egyik legjelentősebb gazdasági erejét koncentráló EU-t. Csakhogy ez a mutató a végső energiafogyasztás lakosságarányos százaléka, ami azt jelenti, hogy az EU-ban a háztartások átlagosan hat százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a magyar lakosság. Ennek magyarázata a korszerűbb európai lakóingatlan-állomány.

Magyarországon a lakásállomány megújulási üteme tartósan alacsony szinten ragadt, és 1991 óta csak egyszer haladta meg az egy százalékos éves ütemet. A lassú tempó nem segíti elő a háztartások energiafogyasztásának csökkenését, hiszen a korszerűtlen otthonok nagyobb energiafogyasztással járnak, elemezte a jelenlegi magyar lakóingatlan-állomány összetételét a szakember. Mint mondta, reményre adhat okot az energetikai tanúsítvánnyal rendelkező lakóingatlanállomány felső 15 százalékába eső lakóházak energiafogyasztásának évről-évre történő javulása. Ezek jellemzően nem gázos, hanem hőszivattyús vagy elektromos fűtésrendszerrel épülnek, míg az áramot napelem termeli.

A szakember szerint ez nem csak a fenntarthatóságot segíti elő, de az ingatlan értékét is növeli eladáskor. A hatást pedig tovább lehet növelni a külső falak és a padló hőszigetelésével, illetve a modern, kevesebb hőveszteséget elszenvedő nyílászárók cseréjével. Az elmúlt években a kedvező rezsiköltségek mellett nem volt megtérülő beruházás a hőszigetelés vagy a fűtési rendszer korszerűsítése, a mai árszint azonban megváltoztatta a megtérülési kalkulációt.

A piac egyelőre kivár, de az Otthon Centrum bázisán végzett augusztusi keresési mutatók összegzése már jelzi: az arányok megváltoznak a jövőben. Az önálló házak iránti keresési igény 51,5 százalékra csökkent, míg a lakásokat böngészők aránya 48,5 százalékra nőtt. Budapest és az agglomeráció viszonylatában is hasonló tendencia figyelhető meg. A nagy alapterületű, komoly költségek árán fenntartható, korszerűtlen családi házak iránti kereslet várhatóan csökkenni fog az utolsó negyedévben

- fogalmazott Soóki-Tóth Gábor. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy családi házak felújítása egyszerűbb, mint a társasházi lakásoké, ahol több tulajdonos összefogására van szükség. Ezért várhatóan legalább annyian döntenek majd a felújítás és korszerűsítés mellett, mint ahányan az eladást választják.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

rezsiárak

rezsiár emelkedés

hőszigetelés

családi házak

korszerűtlen házak

építőanyagárak