Fontos dolog derült ki a magyarokról: tragikus számokat közölt a katasztrófavédelem

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos dolog derült ki a magyarokról: tragikus számokat közölt a katasztrófavédelem

A kelet-európai országokban a magyarok a legjobban informáltak, ha a szén-monoxid veszélyeiről van szó – derült ki a Resideo, egy lakossági biztonsági és kényelmi megoldásokat kínáló globális vállalat friss kutatásából. A reprezentatív felmérés során a román, cseh, lengyel, szlovák és magyar lakosság tudását és szokásait vizsgálták.

A felmérés során kiderült, hogy a magyarok közül tudják a legtöbben, hogy a tüzelőanyaggal működő berendezésekből szén-monoxid szivárgás keletkezhet. A megkérdezett magyarok 82 százaléka helyesen azt válaszolta, hogy a földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal vagy fűtőolajjal működő fűtőberendezések vagy vízmelegítők használata esetén szén-monoxid keletkezhet.

Annak ellenére, hogy a fűtőberendezések veszélyeivel a legkevésbé a románok vannak tisztában, közülük tudták a legtöbben, hogy mit kell tenni szén-monoxid-mérgezés esetén. E téren néhány százalékkal meg is előzték a magyarokat, de azért mi sem szerepeltünk rosszul: a megkérdezett magyarok 93 százaléka kinyitná az ablakokat és ajtókat, majd kikapcsolná a fűtőberendezést, 80 százalékuk pedig kihívná a mentőket, vagy a katasztrófavédelmet. Érdekes, hogy a lengyelek majdnem 8 százaléka mondta azt, hogy távolságot tartana a mérgezést szenvedett személytől.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta,

Gyakori tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása vezethet szén-monoxid kialakulásához. Minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a szén-monoxidnak, ez lehet egy cserépkályha, vaskályha, vagy akár kandalló is.

Ott keletkezik szén-monoxid, ahol remekül szigetelő ablakok vannak, és a nyílt égésterű fűtőeszköz, vagy a működő vízmelegítő közelében nincs elegendő oxigén. Nem megoldás, ha néha kinyitják az ablakot, állandó és automatikus szellőzésre van szükség, ezért a nyílászárókba légbevezetőt kell szerelni.

Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója elmondta: „azt tapasztaljuk, hogy Európa-szerte egyre több ember van tisztában a fűtőberendezések veszélyeivel. Fontosnak tartjuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a berendezések gyakori ellenőriztetése, a mérgezés tüneteinek korai felismerése és a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező vészjelző berendezések használata életeket menthet.”

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szén-monoxid

szén-monoxid mérgezés

kutatás

veszélyek