Életveszély a magyar otthonokban: ezért van idén decemberben annyi lakástűz

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszély a magyar otthonokban: ezért van idén decemberben annyi lakástűz

A karácsonyi szezonális termékek közül a legkeresettebbek közé tartoznak a díszvilágítási füzérek és a gyertyák. A színpompás látványt nyújtó kül-, és beltéri, világító díszek, az illatos gyertyák nagyon könnyen drámai helyzetet, áramütést vagy akár lakástüzet is okozhatnak. Vásárlásuk és használatuk körültekintést igényel, éppen ezért annak jártunk utána, mire érdemes figyelni ezzel kapcsolatban az ünnepi időszakban. A témával kapcsolatban Mukics Dániel alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét kerestük meg.

Senkinek nem szeretnénk elrontani a kedvét az ünnepi készülődésben, viszont az adventi ünnepkörben nagyon sok otthon gyullad ki, ezért nem árt egy kis óvatosság. Naponta 25 lakástűzhöz hívják ilyenkor a tűzoltókat. Ennek egyik oka, hogy többet vagyunk otthon, így többet fűtünk, főzünk, világítunk, a másik pedig, hogy az otthonunkat tűzveszélyes ünnepi kiegészítőkkel dekoráljuk. A katasztrófavédelem segítségével összeszedtük, mire érdemes odafigyelni, hogy megelőzzük az adventi időszakban gyakori tüzeket az otthonunkban.

Az adventi koszorú

Minden évben 40-50 lakástűz keletkezik adventi koszorúk miatt. Tavaly 5 otthon vált lakhatatlanná és 13-an sérültek meg olyan tűz miatt, amelyet adventi koszorú okozott

- kezdi Mukics Dániel, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője.

Mint mondja, teljesen mindegy, hogy házilag készítettük az adventi koszorút, vagy készen vásároltuk, a lényeg, hogy a gyertyák alatt legyenek kis fém alátétek, amelyek szélesebbek a gyertyánál. Ha nincs ilyen a koszorún, amint leég a gyertya, lángolni fog a melegben jól kiszáradt koszorú is. Ezért ha a koszorúnkról hiányzik ez a kis gyertyatüske, inkább meg se gyújtsuk rajta a gyertyákat.

Nem mindegy, az sem hogy hova tesszük az adventi koszorút. Gyakran azért keletkezik tűz, mert az ablakba teszik és meggyújtja a függönyt, vagy az ablakkeretet. Akár az ablakhoz, akár az asztalra tesszük, fontos hogy ne legyen a közelében semmi, ami meggyulladhat. Ha kimegyünk a szobából, akkor pedig fújjuk el a gyertyákat

- hívja fel a figyelmet.

Fényfüzérek, fényfüggönyök, égősorok

Ha díszkivilágítással dekoráljuk az otthonunkat, ne használjunk silány minőségű, hibás, piacon, vagy aluljáróban vásárolt fényfüzéreket. Fényfüzérekből létezik beltéri és kültéri használatra szánt változat is. Bent mindegy, hogy melyiket használjuk, viszont kint, csak kültérivel díszítsünk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet.

Az égősorok vezetékét úgy szeretné mindenki elvezetni, hogy ezek ne legyenek szem előtt. Figyeljünk, hogy a vezeték, a hosszabbító ne kerüljön bútorok alá, ne tegyünk rá nehéz tárgyakat, mert megtörik, ami tűzhöz vezethet

- emelte ki a szakember.

Ha túl hosszú a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító, akkor is ki kell fektetni az egészet. Ha összetekert állapotban helyezünk egy vezetéket feszültség alá, annyira fel fog forrósodni, hogy előbb utóbb meggyullad. Éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.

Tűz a konyhában

Az ünnepi sürgés forgásban egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek az ünnepi finomságok. A nagy kapkodásban néha előfordul, hogy megfeledkezünk az ételről. Azért, hogy megelőzzük a tüzet, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt akkorra, amikor elkészül az étel, vagy amikor meg kell keverni, így biztosan nem fogunk megfeledkezni róla.

Ha mégis meggyulladna a tűzhelyen az étel, ne oltsuk vízzel, mert csak nagyobb lesz a tűz. Ha égő olajat oltunk vízzel, az szabályosan ki fogja robbantani az edényből olajat, az pedig mindent meggyújt maga körül. Ha meggyulladna az étel az edényben, inkább tegyünk rá fedőt és kapcsoljuk le a tűzhelyet

- hívta fel a figyelmet Mukics Dániel, majd további veszélyekre is felhívta a figyelmet.

Mint mondta, ha a sütőben gyulladna meg az étel kapcsoljuk ki a sütőt, és várjuk meg míg a tűz kialszik. Utána konyharuhával vigyük ki az ételmaradékot a szabadba, ahol nem tud semmit meggyújtani. Gyakori, hogy egy-egy műanyag-nyelű kés, vagy vágódeszka, vagy az egyik hozzávaló csomagolása rálóg a tűzhelyre és meggyullad. A tűzhely környékén tartsunk rendet, ezzel megelőzhetjük a tüzet. A tüzet a legkönnyebb még keletkezésekor megfékezni, így életmentő kiegészítő lehet otthonra egy füstérzékelő.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzeset

tűzesetek

megelőzés

karácsonyi világítás

karácsonyi fények

adventi dekoráció

adventi dísz

világítás

fényfüzér