Fogadjunk, ezt te sem tudtad! Ezért takarít a magyar nők nagyobbik része

HelloVidék   
  Megosztom
Fogadjunk, ezt te sem tudtad! Ezért takarít a magyar nők nagyobbik része

A takarítás közvetlen hatással lehet a mentális egészségre. Egy nemrég megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a nők, akik rendetlenebbnek ítélték meg otthonukat, nagyobb valószínűséggel voltak fáradtak és depressziósak, mint azok, akik rendezett környezetben éltek. A rendetlen otthonokban élő nők kortizol, azaz stresszhormon szintje is magasabb kutatók szerint. A siklósi BONUS Kft. Magyarország egyik vezető takarítóeszközgyártója utánajárt, milyen hatással van a rendetlenség az emberek lelki állapotára.

A rendetlenség rosszabb koncentrációképességhez, feszültséghez vezethet azáltal, hogy megnehezítheti az adott feladatra való összpontosítást. Megterhelő az agy számára, ha túl sok, az adott feladathoz nem kapcsolódó tárgy van a látószögünkben. Ez megnehezíti a koncentrációt és a hatékonyságot is csökkenti.

Egy rendezettebb otthon pozitívan hat a hangulatra, míg a rendetlenség inkább feszültté, ingerlékenyebbé tehet. Az agyunk számára a rendetlenség félkész teendőket jelent, és a befejezetlenség hiánya egyesek számára rendkívül stresszes lehet. Ez különösen igaz akkor, ha életünk a szokásosnál gondterheltebb. Több kutatás is alátámasztotta a takarítás hangulatjavító hatását. A tiszta, rendezett környezet fokozza az elégedettség érzését.

A takarítás és a rendrakás néhány előnye

Amikor az emberek úgy érzik, hogy valamilyen bizonytalansággal, nagyobb kihívással küzdenek, a takarítás egy módja lehet annak, hogy némi kontrollt szerezzenek az életük felett. A Connecticuti Egyetem tanulmánya szerint, amikor nagyon stresszesek vagyunk, az olyan ismétlődő cselekvések segíthetnek, mint a takarítás. A rendteremtés ugyanis az irányítás érzetét kelti bennünk, hiszen teljesen mi „uraljuk” a folyamatot, ez növeli a boldogsághormonok szintjét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

rendetlenség

rendezettség

depresszió

takarítás

mentális egészség