Nem kell többé tartani tőlük: így könnyen elkerülhetjük otthon a hangyainváziót

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Nem kell többé tartani tőlük: így könnyen elkerülhetjük otthon a hangyainváziót

Itt a tavasz, ami nemcsak azt jelenti, hogy beköszöntött a jó idő, hanem azt is, hogy ismét megjelentek a hangyák a lakásban, a ház körül és a kertben. A hangyák megjelenésének oka, hogy egy boly kialakításához megfelelő körülményeket, így például száraz és bolygatatlan talajt, vizet és táplálékot találtak. Ha ez a három rendelkezésre áll, a kertben és házon belül egyaránt nagy számban előfordulhatnak. De mit lehet tenni ezek ellen a rovarok ellen? Hogyan űzhetőek el, illetve hogyan tarthatóak távol a kerttől és a lakástól?

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet védekezni a kertekben nagyobb számban megjelenő hangyák ellen, Megyeri Szabolcs kertészmérnök az Agrárszektornak elmondta korábban, hogy a kertben a több boly és így a hangyák tömeges megjelenését általában az okozza, hogy alkalmassá vált a boly létrehozásához, a talaj hosszú időn át száraz és háborítatlan volt, valamint elegendő táplálék is a rovarok rendelkezésre állt. Leggyakrabban az öntözés nélküli talajtakart területeken okoznak bosszúságot, itt kedvezőek számukra a feltételek.

A megtelepedésüket úgy kerülhetjük el, hogy rendszeresen megmozgatjuk a takarást, továbbá rendszeresen öntözzük, ez utóbbi azért fontos, mert nedves talajt ritkábban választják

– mutatott rá Megyeri Szabolcs.

A kertészmérnök elmondta, hogy a hangyák a lakásban bizonyos időközönként mindig megjelennek, néha csak 1-2 egyed, ami élelmet keres, rosszabb esetben viszont egy egész kolóniával kell szembenéznünk. A lakás a hangyák szempontjából egy ideális hely, hiszen ott élelemhez és vízhez juthatnak. Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy a kolóniát a lakáson belül alakítsák ki, minden olyan forrást meg kell vonni tőlük, ami vonzaná őket: vagyis ne hagyjunk elől ételt, a morzsákat seperjük fel, a kisállatok tálját helyezzük a konyhától távolabb, a vizes tálka pedig legyen egyenes falú.

Egy másik hatékony módszer, ha egy kis vazelint teszünk azokba a repedésekbe, ahol vonulnak, ezen garantáltan nem tudnak átjutni. A házra magára is érdemes figyelmet fordítani, repedések, elvetemedett ablakok nyílt utat jelentenek a hangyák számára.

Arra a kérdésre, hogy milyen nem vegyszeres módszerek hatékonyak a hangyák ellen, illetve hogy hatásosak-e a különféle illóolajok és illatanyagok, Megyeri Szabolcs kifejtette:

a hangyák az illatokra igen érzékenyek, így hatásosak lehetnek ellenük az illatanyagok, de nem mindegy, milyet alkalmazunk. A citrus, a menta vagy a levendula aromák erőteljesek és kellemetlenek a hangyák számára, de csak akkor hatásosak igazán, ha más, a hangyák számára vonzó illattal együtt nem jelennek meg.

Természetes védekezés hangyák ellen

Hangyák minden kertben vannak, így előbb-utóbb találnak egy apró rést, amin keresztül a házba is bejutnak. A konyhában az élelmiszereink között, de akár a padlón vonulva, nem szívesen látjuk viszont őket. Így tarthatjuk őket távol a mi felségterületeinktől.

1. Citrom

A citrom illatát nem bírják a hangyák, így kikerülik, ha az útvonalukra citromlevet csepegtetünk vagy citromhéjat szórunk. A leghatékonyabb, ha a földre, a vonulási útvonalukra hámozzuk vagy reszeljük a friss citrom héját, vagy oda, ahol bejönnek a házba. Néhány napig nyugodtan ott is hagyhatjuk a citromhéjat, hisz a hangyákkal ellentétben mi kedveljük a friss citrusillatot.

2. Uborka

A hangyák ki nem állhatják az uborka ízét és illatát. Remek alternatíva lehet a citromhéj helyett, ha néhány szelet uborkakarikát fektetünk a kis rovarok útvonalára. Rövid időn belül eltűnnek onnan a hangyák.

3. Borsmenta

Ha szereti a mentateát, legközelebb ne dobjuk ki az elhasznált teafiltert vagy épp a mentaleveleket, hanem tegye a hangyák útvonalára. A menta éterikus illatától menekülni fognak a kis ízeltlábúak. A szárított mentalevél darabkákkal is ugyanazt a hatást érhetjük el, de ha cserépben mentát nevelünk a teraszon vagy az ablakban, jó eséllyel arra a helyre nem mennek többet a hangyák.

4. Ecet

Mivel a hangyák a szaglásukra hagyatkoznak élelemkeresés közben, így az olyan intenzív illatú háztartási szer, mint az ecet, tartósan elriasztja őket. Töltsünk meg ecettel vagy ecetes vízzel egy szóróflakont, és spriccelje a folyadékot oda, ahol a hangyák mindig felbukkannak. A legjobb, ha megleli a bejáratukat, és azt locsolja meg bőségesen. Az ecet hátránya viszont, hogy hamar elillan az aromája, így gyakran újra kell fújni. Ráadásul sok ember számára is kellemetlen lehet az ecetszag.

5. Teafaolaj

A hangyák utálják a teafaolaj illatát, így ha mi el bírjuk viselni az átható szagát, alkalmazzuk úgy, mint fent az ecetet javasoltuk, hígítva spricceljük szóróflakonból a problémás területekre, akár az ajtó- és az abrakrésekre is.

6. Kréta

A kréta is igen hatásosan tartja távol a hangyákat, anélkül, hogy elpusztítaná őket. Húzzunk egy vastag vonalat krétával az ajtóréshez vagy a teraszra, ahol a hangyák gyakran járnak. A krétában található talkum vagy zsírkő eltömíti a légutaikat, a csápjaikat pedig érzéketlenné teszi, így nem mennek át a krétavonalon. Hasonló hatású a babahintőpor is, azt is kipróbálhatjuk. Hátrányuk, hogy újra és újra vonalat kell velük húzni az ajtó-ablak elé.

7. Réz

Tegyünk egy darabka rézpénzt vagy bármilyen réztárgyat a hangyák közé az útvonalukra vagy a fészkükbe, és elvonulnak onnan, mivel nem bírják elviselni a réz illatát sem. Két-három rézdrót is hasonlóan megteszi.

8. Fahéj

A fahéj rendkívül erős illata számunkra nagyon kellemes, nem így a hangyák számára! Még a sütéshez használt pornál is intenzívebben illatozik a fahéjolaj. A szagokra nagyon kényes hangyák nagy ívben kerülik ki a – számukra – fahéjtól bűzlő helyeket.

9. Levendula, kakukkfű és majoranna

Hobbikertészek termeszthetik ezeket a fűszernövényeket a konyhaablakban is, vagy egy-két ágacskát kihelyezhetnek a hangyáktól veszélyeztetett helyekre. Aki nem akar ilyesmivel bajlódni, drogériában is beszerezheti a koncentrált hatékonyságú éterikus fűszerolajokat, amelyek hatásosabbak lehetnek a szárított fűszereknél.

10. Amit soha ne használjunk: sütőpor, szódabikarbóna, élesztő, kávézacc és szappan

A sütőpor és a szódabikarbóna széles körben elterjedt háztartási hangyairtószer. Sokan viszont nem tudják, hogy a kis állatok rendkívüli kínok közepette pusztulnak el, ha esznek belőlük, tulajdonképpen belülről robbantják szét őket. Szerintünk nem kell ilyen állatkínzó praktikákhoz folyamodnunk. használjuk a fent említett egyéb, természetes és ártalmatlan háztartási szereket, hisz csak az a célunk, hogy a házunkból kiüldözzük az ízeltlábúakat, a saját kis territóriumukon nyugodtan éldegélhetnek tovább békében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hangyák

kártevők

tavasz

hangyaboly

hangyainázió