Döbbenetes fordulat állt be a nyaralók piacán: még a Balaton és a Tisza-tó is vesztes

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Döbbenetes fordulat állt be a nyaralók piacán: még a Balaton és a Tisza-tó is vesztes

A nyaralók iránti kereslet országszerte átlagosan 50 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a Balaton mellett és a Tisza-tó környékén visszafogottabb, 30 százalékos volt a visszaesés - derült ki az Ingatlan.com elemzéséből.

  • Az eladó nyaralók kínálata éves összevetésben harmadával nőtt 13 ezer darab fölé, de január óta is több mint 5 százalékos a növekedés. A Balatonnál eladó nyaralóingatlanok száma 30 százalékkal, a Tisza-tónál pedig 50 százalékkal bővült.
  • A legtöbb nyaralóövezetben éves szinten emelkedtek az árak, de idén januárhoz képest inkább stagnálás jellemző. A Balaton északi partján 970 ezer forint a nyaralók átlagos négyzetméterára, a déli parti településeken meghaladja az 1 millió forintot. A gárdonyi és velencei ingatlanok esetében 813 ezer forint, a Tisza-tó környékén pedig 334 ezer forintnál járnak az kínálati árak.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a nyaralópiacon is jelentősen csökkent a kereslet, de vannak kivételek, ilyen a Balaton és a Tisza-tó környéke - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely a tavaszi szezon indulása apropóján ismerteti, hogy miként alakult az elmúlt időszakban a nyaralók iránti érdeklődés, mekkora kínálatra számíthatnak a vevőjelöltek, egyúttal bemutatja a legfrissebb kínálati árakat is.

A nyaralók iránti érdeklődés lényegében megfeleződött az idén az egy évvel korábbihoz képest, a visszaesés megegyezik a lakóingatlanoknál látható keresletcsökkenéssel. Az okok ugyanazok: a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt sokan kivárnak az esetleges nyaralóvásárlással. A balatoni és a Tisza-tavi nyaralópiac kivételt jelent, mivel itt csak 30 százalék körüli keresletcsökkenés látszik. A Balatonnál az északi parti települések mérsékeltebb visszaesést könyvelhettek el, sőt. Balatonakaliban és Balatonfűzfőn lévő nyaralók iránt nőtt az érdeklődés. A Tisza-tó esetében a szerény keresletcsökkenés hátterében az állhat, hogy az ottani településeken eleve alacsonyak voltak az árak és kedvezőek a természeti. illetve nyaralóövezeti adottságok, tehát ott már nincs nagy tere a kereslet- és árcsökkenésnek, A Velencei-tó környékén található nyaralóknál a lakáspiacon látotthoz hasonló 50 százalékos csökkenés látszik

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kínálat - összhangban a lakóingatlanok piacán látható trenddel - a legtöbb nyaralóövezetben bővült, és már több mint 13 ezer eladó ingatlanból válogathatnak a vevők. “Az eladó nyaralók száma éves összevetésben 50 százalékkal nőtt, de január óta is 5 százalékos a bővülés. A Balatonnál harmadával nőtt a kínálat, a Tisza-tónál pedig másfélszeresére nőtt az eladó nyaralók száma tavaly áprilishoz képest.” - fogalmazott Balogh László.

Mennyiért kínálják a nyaralókat?

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint április elején a Balaton északi partján - Veszprém vármegyében - lévő nyaralók átlagos négyzetméterára 970 ezer forint volt, bár ez 15 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten, januárhoz képest gyakorlatilag stagnálást jelent. A tó déli partján 1 millió forint felett van az átlagos négyzetméterár, az 6 százalékos éves emelkedést tükröz, a januári szinttel pedig megegyezik. A Velencei-tónál a gárdonyi és velencei nyaralókat 813 ezer forintos négyzetméterár jellemezte idén áprilisban, a tavaly áprilisi szintet ez mindössze 5 százalékkal haladja meg és alig haladja meg a januári 804 ezer forintot. A Tisza-tónál 22 százalékkal 334 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak egy év alatt, ebben az évben azonban stagnáltak.

A Dunakanyarnál található nyaralótérség településein vegyesen alakultak az árak. “A budapesti vonzáskörzethez sorolható településeken az agglomeráció felértékelődése miatt némi drágulás látható, a nagymarosi és verőcei átlagos négyzetméterára idén januárhoz képest egyaránt 11 százalékkal 700 ezer és 716 ezer forintra emelkedtek. Miközben a térség nyaralóövezeteit inkább árcsökkenés vagy stagnálás jellemzi.

Balogh László közölte:

A nyaralópiacon látható változásokról összességében elmondható, hogy aki klasszikus nyaralót szeretne vásárolni és megvan hozzá a megfelelő anyagi mozgástere is, annak most érdemes szétnéznie a kínálatban, mert napról-napra egyre jobb lehetőségekbe lehet belefutni.” Az ingatlan.com szakértője szerint a nyaralószegmens változását amúgy is érdemes nyomon követni, mert a lakóingatlanpiacot érintő jelentősebb változások gyakran hamarabb megjelennek a nyaralópiacon. Hozzáfűzte, 2022 áprilisában már megindult a nyaralóknál a keresletcsökkenés, ez pedig markánsan megjelent az idei átlagárakban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyaralo

balaton

tisza tó