Döbbenetes fordulat állt be a nyaralók piacán: még a Balaton és a Tisza-tó is vesztes

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Döbbenetes fordulat állt be a nyaralók piacán: még a Balaton és a Tisza-tó is vesztes

A nyaralók iránti kereslet országszerte átlagosan 50 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a Balaton mellett és a Tisza-tó környékén visszafogottabb, 30 százalékos volt a visszaesés - derült ki az Ingatlan.com elemzéséből.

  • Az eladó nyaralók kínálata éves összevetésben harmadával nőtt 13 ezer darab fölé, de január óta is több mint 5 százalékos a növekedés. A Balatonnál eladó nyaralóingatlanok száma 30 százalékkal, a Tisza-tónál pedig 50 százalékkal bővült.
  • A legtöbb nyaralóövezetben éves szinten emelkedtek az árak, de idén januárhoz képest inkább stagnálás jellemző. A Balaton északi partján 970 ezer forint a nyaralók átlagos négyzetméterára, a déli parti településeken meghaladja az 1 millió forintot. A gárdonyi és velencei ingatlanok esetében 813 ezer forint, a Tisza-tó környékén pedig 334 ezer forintnál járnak az kínálati árak.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a nyaralópiacon is jelentősen csökkent a kereslet, de vannak kivételek, ilyen a Balaton és a Tisza-tó környéke - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely a tavaszi szezon indulása apropóján ismerteti, hogy miként alakult az elmúlt időszakban a nyaralók iránti érdeklődés, mekkora kínálatra számíthatnak a vevőjelöltek, egyúttal bemutatja a legfrissebb kínálati árakat is.

A nyaralók iránti érdeklődés lényegében megfeleződött az idén az egy évvel korábbihoz képest, a visszaesés megegyezik a lakóingatlanoknál látható keresletcsökkenéssel. Az okok ugyanazok: a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt sokan kivárnak az esetleges nyaralóvásárlással. A balatoni és a Tisza-tavi nyaralópiac kivételt jelent, mivel itt csak 30 százalék körüli keresletcsökkenés látszik. A Balatonnál az északi parti települések mérsékeltebb visszaesést könyvelhettek el, sőt. Balatonakaliban és Balatonfűzfőn lévő nyaralók iránt nőtt az érdeklődés. A Tisza-tó esetében a szerény keresletcsökkenés hátterében az állhat, hogy az ottani településeken eleve alacsonyak voltak az árak és kedvezőek a természeti. illetve nyaralóövezeti adottságok, tehát ott már nincs nagy tere a kereslet- és árcsökkenésnek, A Velencei-tó környékén található nyaralóknál a lakáspiacon látotthoz hasonló 50 százalékos csökkenés látszik

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kínálat - összhangban a lakóingatlanok piacán látható trenddel - a legtöbb nyaralóövezetben bővült, és már több mint 13 ezer eladó ingatlanból válogathatnak a vevők. “Az eladó nyaralók száma éves összevetésben 50 százalékkal nőtt, de január óta is 5 százalékos a bővülés. A Balatonnál harmadával nőtt a kínálat, a Tisza-tónál pedig másfélszeresére nőtt az eladó nyaralók száma tavaly áprilishoz képest.” - fogalmazott Balogh László.

Mennyiért kínálják a nyaralókat?

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint április elején a Balaton északi partján - Veszprém vármegyében - lévő nyaralók átlagos négyzetméterára 970 ezer forint volt, bár ez 15 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten, januárhoz képest gyakorlatilag stagnálást jelent. A tó déli partján 1 millió forint felett van az átlagos négyzetméterár, az 6 százalékos éves emelkedést tükröz, a januári szinttel pedig megegyezik. A Velencei-tónál a gárdonyi és velencei nyaralókat 813 ezer forintos négyzetméterár jellemezte idén áprilisban, a tavaly áprilisi szintet ez mindössze 5 százalékkal haladja meg és alig haladja meg a januári 804 ezer forintot. A Tisza-tónál 22 százalékkal 334 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak egy év alatt, ebben az évben azonban stagnáltak.

A Dunakanyarnál található nyaralótérség településein vegyesen alakultak az árak. “A budapesti vonzáskörzethez sorolható településeken az agglomeráció felértékelődése miatt némi drágulás látható, a nagymarosi és verőcei átlagos négyzetméterára idén januárhoz képest egyaránt 11 százalékkal 700 ezer és 716 ezer forintra emelkedtek. Miközben a térség nyaralóövezeteit inkább árcsökkenés vagy stagnálás jellemzi.

Balogh László közölte:

A nyaralópiacon látható változásokról összességében elmondható, hogy aki klasszikus nyaralót szeretne vásárolni és megvan hozzá a megfelelő anyagi mozgástere is, annak most érdemes szétnéznie a kínálatban, mert napról-napra egyre jobb lehetőségekbe lehet belefutni.” Az ingatlan.com szakértője szerint a nyaralószegmens változását amúgy is érdemes nyomon követni, mert a lakóingatlanpiacot érintő jelentősebb változások gyakran hamarabb megjelennek a nyaralópiacon. Hozzáfűzte, 2022 áprilisában már megindult a nyaralóknál a keresletcsökkenés, ez pedig markánsan megjelent az idei átlagárakban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyaralo

balaton

tisza tó