Elkezdődött a kárfelmérés Zalaegerszegen: több család vált otthontalanná a tűz miatt

MTI   
  Megosztom
Elkezdődött a kárfelmérés Zalaegerszegen: több család vált otthontalanná a tűz miatt

Elkezdték Zalaegerszegen a szombati társasháztűz helyszínén a törmelék eltakarítását és a kárfelmérést, a hivatalok és önkéntesek is többféle segítséget ajánlottak fel a 16 lakás 49 károsultjának - közölte közösségi oldalán hétfőn a város polgármestere.

Balaicz Zoltán arról számolt be, hogy vasárnap, majd hétfőn is folytak az egyeztetések a károsultak megsegítése érdekében, a Zala Vármegyei Kormányhivatal például soron kívüli és azonnali ügyintézést biztosít azoknak, akiknek a tűz miatt megsemmisültek vagy elvesztek a személyes okmányaik. A Zalaegerszegi Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ munkatársai a városháza szociális és igazgatási osztályával együttműködve felmérik a családok helyzetét, hogy a lehetőségek szerint minden segítséget meg tudjanak adni a károsultaknak.

A társasház közös képviselő cége tájékoztatta a lakókat, hogy a kárbejelentést a biztosítónak megtették, az épület, illetve az egyes lakások statikai átvizsgálása pedig szerdán kezdődik. Áram egyelőre nincs a két társasházi épületben, a szakemberek és a szolgáltató csak azt követően kapcsolhatja vissza az áramot, ha megszűnik a beázás veszélye.

A teljesen leégett tetőn keletkezett jelentős mennyiségű törmelék eltakarítását hétfőn megkezdték, kedden pedig lefóliázzák az épület tetejét, hogy eső esetén se legyen több kár. Az önkormányzat egy önálló számlát nyitott azoknak, akik a tűzkárok enyhítéséhez kapcsolódóan pénzt ajánlanak fel. Sokan ruhákat, játékokat, tanszereket, tartós élelmiszereket, bútorokat, háztartási cikkeket is kínálnak a károsultaknak, ezért egy adománypontot alakítottak ki a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.

A polgármester felidézte, hogy a Holub József utcai társasházak 34 évvel ezelőtt, 1989-ben épültek, és az akkori építési szabályzatokban még nem volt előírás a lánggátló sávok beépítése, ezért tudott a tűz gyorsan felkúszni a külső homlokzaton.

A tűzvizsgálatot még nem zárta le a katasztrófavédelem, de annyi már ismertté vált, hogy szombat délután az egyik alsó szinti lakásban egy elektromos rollert töltőre helyeztek, majd elmentek otthonról, csak az ágyban fekvő nagymama maradt a lakásban. Töltés közben az akkumulátor felforrósodott, majd kiégett, az idős asszony pedig ijedtségében egy pokrócot dobott az égő akkumulátorra, amivel csak fokozta a tüzet, ami már nemcsak a szobában terjedt el, hanem az ablakon kitörve a homlokzaton egészen a tetőig kúszott.

Balaicz Zoltán elmondta:

a tűz miatt károsodott két társasházi épület 16 lakásában 49 ember él. Egyetlen házaspár kért elhelyezést az önkormányzattól, őket egy kollégiumi apartmanba költöztették ideglenesen, a többi lakó családtagoknál, rokonoknál vagy ismerősöknél kapott helyet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakástűz

zalaegerszeg

családok