Fillérekbe kerül, de csodát tehetsz vele: 22 trükk a szódabikarbóna felhasználására

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Fillérekbe kerül, de csodát tehetsz vele: 22 trükk a szódabikarbóna felhasználására

Tudtad, hogy mennyi mindenre használható a szódabikarbóna a kertben és a háztartásban? Most megmutatjuk a legjobb felhasználási módokat, legyen szó növények tápanyagának a biztosításáról, rovarok elriasztásáról vagy házi szagtalanító- és tisztítószer készítéséről.

A 100%-ban természetes szódabikarbóna (avagy sütőszóda, nátrium-hidrogén-karbonát, illetve NaHCO3) az év bármely szakában felhasználható a kertben – olvasható a balconygardenweb.com oldalán. A szódabikarbóna ugyanis biológiailag lebomlik, nem mérgező, és bizonyos fokig helyettesítője lehet a rovarirtó szereknek, a talajjavítóknak és más vegyszereknek. Nézzük, mi mindenre használható még ez a nagyszerű vegyület kint és bent egyaránt!

1. Használhatjuk növények tisztítására

A szobanövények leveleinek rendszeres tisztítása nagyon fontos, ezzel ugyanis eltávolíthatjuk a port és a zsírt, és elősegíthetjük a fotoszintézist. Ehhez szódabikarbóna vizes oldatára (egy liter vízben elkeverni egy csipet sütőszódát) van szükség, és arra, hogy levelek felületét (felül és alul) az oldattal megnedvesített puha és szöszmentes törlőkendővel áttöröljük.

2. Plusz tápanyagot biztosíthatunk vele növényeink számára

Keverjünk el négy liter vízben egy teáskanálnyi szódabikarbónát, egy fél teáskanálnyi tiszta ammóniát és egy teáskanálnyi keserűsót (magnézium-szulfát, MgSO4). Jól keverjük el az összetevőket, majd négy növény között osszuk el az oldatot. A keverék egyfajta talajjavítóként fog működni a lassan növő, kifakult növények számára. Fel fognak egyenesedni tőle, meggyorsul a növekedésük, és ragyogó zölddé változnak majd tőle.

3. Használhatjuk kinti vagy benti bútorok tisztítására is

Adjunk fél csésze sütőszódát és egy evőkanál mosogatószert 4 liter meleg vízhez. Egy szivaccsal töröljük át a kerti bútorokat, majd tiszta vízzel öblítsük le őket újra.

4. Elűzhetjük vele a komposzt bűzét, de a hűtőt is szagtalanítja

Ahhoz, hogy a komposztunk szaga ne zavarjon minket, nem kell mást tennünk, mint hozzáadni egy evőkanál szódabikarbónát négy liter vízhez, és rászórni a komposztálóra. Ez kiküszöböli a komposztálóból kiáramló összes kellemetlen szagot. Fontos azonban, hogy ezt a kezelést ne vigyük túlzásba, mert jelentősen lelassítja a komposztálást.

5. Megtisztíthatjuk vele a madárfürdőt és a cserépkaspókat

A madárfürdő és a cserépkaspók megtisztításához szórjunk rájuk sütőszódát, majd neves ronggyal, esetleg súrolókefével dörzsöljük át ezeket. A tisztítás után öblítsük le ezeket tiszta vízzel, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.

6. Savas talajok pH-értékének javítására is jó

Ha savas a kertben a talajunk, szórjunk rá egy kis adag szódabikarbónát (a pontos mennyiség a talaj pH-szintjétől függhet). Ásással dolgozzuk be a talajba, majd locsoljuk meg azt, és néhány nap múlva teszteljük le újra a talaj savasságát. Ezt célszerű először csak egy kis területen elvégezni. Az eredmények azonban (kevesebb gyomnövény, több virág, jobb hozamok) magukért fognak beszélni.

7. Felturbózhatjuk vele a virágzó növényeket

Oldj fel egy evőkanálnyi szódabikarbónát két liter vízben, majd locsold meg vele a növényeidet. Ettől garantáltan szebb virágokat fognak hozni!

8. Neveljünk vele édesebb paradicsomot

Szórj egy kis adag sütőszódát a paradicsomaid tövéhez. Ez beivódik majd a talajba, és csökkenteni fogja a paradicsomok savasságát, édesebb zöldségeket eredményezve.

9. Kiirthatjuk vele a káposzta-bagolylepke hernyóit

Keverj össze egyenlő arányban szódabikarbónát liszttel, majd finoman szórd meg vele a kártevők által megtámadott növényeket. A hernyók a káposztafélék leveleivel együtt ezt a keveréket is meg fogják enni, ami végezni fog velük. Nem túl humánus megoldás, de vagy a káposzta, vagy a hernyók...

10. Használhatjuk rovarirtóként is

A sütőszóda hatékonyan csökkentheti számos rovarkártevő kártételét, mint például a levéltetvekét, a pajzstetvekét és a takácsatkafélékét. Lehet, hogy a vegyület nem öli meg mindet, de jelentős visszatartó erővel rendelkezik és megálljt parancsolhat a kártevők működésének. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy teáskanálnyi szódabikarbónát elkeverni egyharmad csésze olíva- vagy mustárolajjal. Mérj ki belőle 2-3 teáskanálnyit, majd keverd el egy csésze vízben. Hígítsd fel alaposan, majd szórd meg vele a fertőzött növényeket!

11. Megállapíthatjuk vele a talaj pH-értékét

Tegyél egy kevés talajt egy tányérba, majd adj hozzá annyi vizet, hogy sarassá váljon. Szórj rá egy kevés sütőszódát. Ha elkezd buborékozni, akkor a talajod bizony savas.

12. Megelőzhetjük vele a lisztharmatot és más gombás megbetegedéseket

Ha szódabikarbónával kezeled a növényeid leveleit, azok felszíne veszít a savasságából, ezáltal ellenállóbbá válik a gombaspórák ellen. Ehhez csak az kell, hogy egy teáskanálnyi sütőszódát és pár csepp folyékony szappant elkeverj egy liter vízben, majd ezzel az oldattal lepermetezd a gombák által megtámadott növényeket. Ez a megelőző és gyógyító kezelés egyaránt hatékony zöldségeskertekben, a gyümölcsfákon, a rózsabokrokon, a szőlőben, a kúszónövényeken és a virágokon. A szódabikarbóna mellett bevethető többi filléres módszerről itt olvashatsz bővebben!

13. Használhatjuk gyomirtóként

Ahhoz, hogy ökológiailag és gazdaságilag is hatékonyan vehessük fel a harcot a gyomok ellen, amelyek a kerti utakat, széleket és ágyásokat támadják, a szódabikarbóna a legjobb. Óriási előnye, hogy biológiailag teljesen lebomlik és nem mérgező. Ha sütőszódát szórunk a gyomnövények leveleire, az ki fogja égetni azokat, és a gyomok néhány napon belül el fognak tűnni a kertünkből. Ha rendszeresen élünk ezzel a módszerrel, már a megjelenésükkor lelassíthatjuk a bosszantó gyomok növekedését és terjedését.

14. Megtisztíthatjuk vele az ösvényeket

Készítsünk elő forró vizet, és literenként adjunk hozzá 30 grammnyi, vagy két teáskanálnyi szódabikarbónát. Az oldattal öblítsük át a kerti utak felületét. Ha szükséges, sütőporral és súrolókefével is támogassuk meg az eljárást. Arra azonban nagyon vigyázzunk, hogy az oldatból ne kerüljön a gyepre és a virágágyakba, mert a forró víz és a szódabikarbóna ilyen erős koncentrátuma kiégetheti a növényeket.

16. A talajlakó rovarokat is elűzhetjük vele

A szódabikarbóna kiváló módja annak, hogy megszabaduljon a talajlakó rovaroktól. Óvatosan szórjunk egy kevés sütőszódát a talajra, hogy elűzzük az olyan rovarokat, mint például ezüstös ősrovarok és a csótányok.

17. Frissen tarthatjuk vele a vágott virágokat

Ha azt akarjuk, hogy vágott virágaink sokáig frissek és szépek legyenek, ismét a sütőszóda lesz a mi barátunk. Nem kell mást tennünk, mint egy teáskanálnyi szódabikarbónát szórnunk a vázába, és virágaink máris sokkal hosszabban fognak gyönyörködtetni minket.

18. Megtisztíthatjuk vele a kezünket

Koszos lett a kezünk a kertészkedés során? Semmi probléma, csak nedvesítsük meg a kezünket, dörzsöljük át egy kis sütőszódával, és öblítsük le vízzel. Ezzel a szennyeződéseken túl a rossz szagokat és az elhalt bőrdarabokat is eltávolítjuk a kezünkről.

19. A szúnyogoktól is megszabadulhatunk a segítségével

Attól függetlenül, hogy a növények levelein vagy a komposztálón tanyáznak-e, a szúnyogok komoly kellemetlenségeket okozhatnak kertészkedés közben. De ha négy evőkanálnyi szódabikarbónát és egy kis biológiailag lebomló szappant összekeverünk vízzel, hatékony szúnyogölőt készíthetünk. Öntsük vagy permetezzük az oldatot a szúnyogok rejtekhelyére, és már meg is oldottuk a problémát!

20. Tisztítópaszta a fürdőszobai csempére

Keverd össze paszta állagúra a szóbabikarbónát vízzel, majd használhatod, akár egy bolti súrolószert, például bármilyen csempe felületén. Utólag öblítsd át vízzel.

21. Fehér mosáshoz fehérítőként

Ha fehér mosást indítasz el a gépben adj a ruhákhoz a dobba néhány kanál szódabikarbónát. A ruha még fehérebb lesz tőle, és a szagokat is semlegesíti.

22. Odakozmált edények súrolására

Szórd be szódabikarbónával az odakozmált részeket, majd engedj rá forró vizet. Hagyd állni egy ideig, majd töröld át az egészet.

A TikTok videó bemutatja a szódabikarbóna néhány alkalmazási területét a háztartásban:

@korforras Neked mihez vált be a szódabikarbóna? #korforras #vegyszermentes #vegyszermentesháztartás #tisztítás #tisztaság #takarítás #takarítok #hulladékmentes #körforrás #szódabikarbóna ♬ eredeti hang - Körforrás | Kump Edina

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szódabikarbóna

tipp

trükk

tiktok

kert

háztartás