Mi történik a lakáspiacon? Egyre kisebb hiteleket vesznek fel a magyarok

MTI   
  Megosztom
Mi történik a lakáspiacon? Egyre kisebb hiteleket vesznek fel a magyarok

Sokkal kisebb összegű lakáshiteleket vesznek fel a magyarok a legfrissebb jegybanki adatok alapján. Ezt magyarázza az is, hogy a kamatemelkedés miatt kevesebben vannak azok, akik úgy költöztek másik - jellemzően nagyobb, jobb - ingatlanba, hogy megtartották a régit, és annak kiadásából finanszírozták a hiteltörlesztést. A nagyobb lakásba költözőknek egy 12 négyzetméteres szobához a mostani kínálati átlagárakat nézve Budapesten átlagosan 11,3 millió forintra van szüksége, a vármegyeszékhelyeken pedig 3-9 millió forintot kell fizetniük egy plusz szobáért. Ha a váltáshoz hitelre van szükség, akkor lényeges szempont a megfelelő hitel kiválasztásánál, hogy a bankok közötti versenynek csak egyik része a kamat, az extrák is nagyon fontosak, például, ha egy magasabb kamatozású hitelt később alacsonyabb kamatozásúra szeretnénk cserélni.

Számos változást hozott a lakáshitel- és az ingatlanpiacon is a magas kamatkörnyezet, többek között egy-egy lakáshitel átlagos összege is jelentősen csökkent. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a hitelfelvevők csak akkora összeget igényelnek, amennyire feltétlenül szükség van, ugyanakkor eltűntek a piacról azok, akik a korábbi alacsony kamatszinteket kihasználva esetleg megtartották a meglévő lakást - derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu közös elemzéséből.

Hogyan változott a lakáshitelek összege?

A hivatalos lakáshiteladatokból jól látható a piaci visszaesés. Az idei év első négy hónapjában 50 százalékkal maradt el a felvett hitelek összege 2021 első négy hónapjában mért értéktől, illetve kevesebb mint harmada a tavalyinak. Igaz, 2022 tavaszán a jegybank Zöld Hitel Programja miatt kiugróan magas volt ez az érték, tehát magas a bázis, amihez viszonyítunk.

Az egy-egy új lakáshitelre vetített átlagos összeg jelentősen csökkent. 2021 első négy hónapjában 11,5 millió forint volt ez az összeg, tavaly meghaladta a 14 milliót, idén azonban kevesebb mint 9,7 millió volt az átlag. A hitelösszegek csökkenésében szerepet játszhat, hogy korábban, az alacsony kamatok korszakában, sokan úgy költöztek másik lakásba nagyobb hitel segítségével, hogy megtartották a régi ingatlant, és annak kiadásából finanszírozták a törlesztőt. A magasabb kamatkörnyezetben ezt a megoldást már jóval kevesebben választják. 2023-ban 40 százalékkal nőtt az eladásra szánt lakóingatlanok kínálata az országban tavalyhoz képest, aminek oka lehet részben az is, hogy a költözéshez a magas kamatok miatt már muszáj piacra dobni a meglévő ingatlant is

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője kiemelte:

A magas kamatkörnyezetben is van verseny a bankok között, amely azonban nemcsak a kamatokra korlátozódik. Egyre nagyobb a rivalizálás a különböző extrákat tekintve. Sok bank a hitelfelvétel költségeihez ad kedvezményt vagy nyújt visszatérítést. Emellett verseny van a különböző díjak, például az elő -vagy végtörlesztési díjak esetében. Utóbbiak pedig a jövőben felértékelődnek, hiszen várhatóan sokan lesznek azok, akik a kamatok csökkenését követően olcsóbb, kedvezőbb lakáshitelre cserélik a meglévőt. A szinte naponta változó banki feltételek labirintusában komoly segítséget nyújthatnak azon szakértők, akik naprakészen ismerik a kondíciókat.

Mennyibe kerül még egy szoba?

A fővárosi átlagárak alapján egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakás megvásárlásához a meglévő árán felül 11,3 millió forintra van szükség a portál június elején készített elemzése alapján. Balogh László közölte:

Természetesen a városrészek között komoly eltérések vannak. A legnagyobb kínálattal rendelkező VII., XI. és XIII. kerületben például 11,8-13 millió forint ugyanez az összeg. A vármegyeszékhelyeken az összesített átlagos négyzetméterár 595 ezer forint, így 7,1 millió forintba kerül még egy szoba. Persze a vármegyeszékhelyek között is jelentősek a különbségek. Győr mondható a legdrágábbnak, ahol egy 12 négyzetméteres szobáért majdnem 9 millió forintra lenne szükség, a másik végletet Salgótarján képviseli 3 millió forinttal.

Amikor megindulnak lefelé a kamatok

Mindkét szakember kiemelte, hogy az inflációs nyomás enyhülése miatt a következő időszakban várhatóan a kamatok is lassú csökkenésnek indulnak. Emellett a nettó reálbérek is visszakerülhetnek a pozitív tartományba, mindezek pedig élénkülést hozhatnak a lakáspiacon és a lakáshitelezésben is. Nagyon lényeges azonban, hogy a lakáshiteles vásárlók körültekintően válasszanak a különböző konstrukciók közül, mert milliókat lehet megtakarítani a teljes visszafizetendő összeget nézve egy megfelelő hitellel és a jövőbeni hitelkiváltásra is érdemes gondolni a döntéskor.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakásvásárlók

lakásvásárlás

ingatlanvársárlás

hitel