Egyre többen vásárolnak ilyen lakásokat: miért imádják annyira a magyarok?

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre többen vásárolnak ilyen lakásokat: miért imádják annyira a magyarok?

A panellakások piacán is látványos változásokat hozott az elmúlt évtized. Sok közülük ma már nem annyira egyenlakás, azaz színesebb lett a választék, az egyedül élők pedig előszeretettel választják otthonuknak - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az előzetes népszámlálási adatok alapján mutatja be a panelpiacot és a kínálati árakat.

Több mint egymillió ember otthona

Továbbra is kiemelten fontosak a lakáspiacon a panelek, hiszen közel 1,1 millió embernek adtak otthon, ez a teljes lakosság 11 százaléka. Budapesten a panelben élők aránya 25 százalékos, a megyei jogú városokat nézve pedig 24 százalékos az arány. A panellakások az előző, 2011-es népszámláláshoz képest főként a fővárosban egyedül élők körében váltak népszerűvé, ennek hátterében pedig a lakásdrágulás áll, mivel a panelek a téglaépítésű társaikhoz képest olcsóbban elérhetőek

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A budapesti paneleket június elején 789 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra, szemben a téglalakások 1,02 millió forintos árával, azaz előbbiek bő 20 százalékkal alacsonyabb áron elérhetőek. A legnagyobb panelkínálattal rendelkező két városrészben, a III. és XI. kerületben a panelek 823 és 910 ezer forintos átlagára 28, illetve 12 százalékos árelőnyt jelent a téglalakásokhoz viszonyítva. A vármegyeszékhelyeken található paneleknél az összesített átlagár 552 ezer forint, szemben a téglalakások 688 ezer forintjával.

21 négyzetmétertől 123 négyzetméterig

A portál a panelek piaci súlya és népszerűsége miatt már a fővárosi panellakások 70 százalékának elkészítette az alaprajzát. Így már több mint 145 ezer panellakáshoz kínál 1700 darab egykattintásos, hivatalos adatokon alapuló alaprajzot a hirdetők számára.

Az alaprajz-adatbázisból kiderül, hogy a fővárosban a legkisebb panellakás a pünküsdfürdői lakótelepen található 20 négyzetméteres ingatlan. A másik véglet a káposztásmegyeri lakótelep belső kétszintes, 123 négyzetméteres panellakása.

Érdekes, hogy a nyolcvanas évek végén épült lakások már nem egy kaptafára készültek. A legfiatalabb épületek már nagyon sok variációval épültek a jövendőbeli tulajdonosok igényeire szabva. Van példa tízemeletes épület tetején található tetőteraszra, de első emeleti lakáshoz tartozó erkélyen kialakított lábazaton álló több tíz négyzetméteres minikertre is

- mondott példákat a különleges panellakásokra Balogh László.

Első lakásként is népszerű a panel

A 2022-es népszámlálási adatok alapján a panellakások továbbra is népszerű megoldás az első lakás megszerzésére vagy az egyedülállók számára. Budapesten az előző népszámlálási adatokhoz képest a panelokban található egy fős háztartások száma 26 százalékkal nőtt, miközben a téglaépítésű lakásokban csak 13 százalékkal bővült a számuk. A portál szakértői szerint a panellakások vonzerejét az árelőnyön kívül tovább növeli, hogy jellemzően jó közlekedéssel rendelkező, gyakran frekventált városrészekben vannak, és számos szolgáltatás elérhető a közelükben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

panel

panel lakások