Egyre többen vásárolnak ilyen lakásokat: miért imádják annyira a magyarok?

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre többen vásárolnak ilyen lakásokat: miért imádják annyira a magyarok?

A panellakások piacán is látványos változásokat hozott az elmúlt évtized. Sok közülük ma már nem annyira egyenlakás, azaz színesebb lett a választék, az egyedül élők pedig előszeretettel választják otthonuknak - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az előzetes népszámlálási adatok alapján mutatja be a panelpiacot és a kínálati árakat.

Több mint egymillió ember otthona

Továbbra is kiemelten fontosak a lakáspiacon a panelek, hiszen közel 1,1 millió embernek adtak otthon, ez a teljes lakosság 11 százaléka. Budapesten a panelben élők aránya 25 százalékos, a megyei jogú városokat nézve pedig 24 százalékos az arány. A panellakások az előző, 2011-es népszámláláshoz képest főként a fővárosban egyedül élők körében váltak népszerűvé, ennek hátterében pedig a lakásdrágulás áll, mivel a panelek a téglaépítésű társaikhoz képest olcsóbban elérhetőek

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A budapesti paneleket június elején 789 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra, szemben a téglalakások 1,02 millió forintos árával, azaz előbbiek bő 20 százalékkal alacsonyabb áron elérhetőek. A legnagyobb panelkínálattal rendelkező két városrészben, a III. és XI. kerületben a panelek 823 és 910 ezer forintos átlagára 28, illetve 12 százalékos árelőnyt jelent a téglalakásokhoz viszonyítva. A vármegyeszékhelyeken található paneleknél az összesített átlagár 552 ezer forint, szemben a téglalakások 688 ezer forintjával.

21 négyzetmétertől 123 négyzetméterig

A portál a panelek piaci súlya és népszerűsége miatt már a fővárosi panellakások 70 százalékának elkészítette az alaprajzát. Így már több mint 145 ezer panellakáshoz kínál 1700 darab egykattintásos, hivatalos adatokon alapuló alaprajzot a hirdetők számára.

Az alaprajz-adatbázisból kiderül, hogy a fővárosban a legkisebb panellakás a pünküsdfürdői lakótelepen található 20 négyzetméteres ingatlan. A másik véglet a káposztásmegyeri lakótelep belső kétszintes, 123 négyzetméteres panellakása.

Érdekes, hogy a nyolcvanas évek végén épült lakások már nem egy kaptafára készültek. A legfiatalabb épületek már nagyon sok variációval épültek a jövendőbeli tulajdonosok igényeire szabva. Van példa tízemeletes épület tetején található tetőteraszra, de első emeleti lakáshoz tartozó erkélyen kialakított lábazaton álló több tíz négyzetméteres minikertre is

- mondott példákat a különleges panellakásokra Balogh László.

Első lakásként is népszerű a panel

A 2022-es népszámlálási adatok alapján a panellakások továbbra is népszerű megoldás az első lakás megszerzésére vagy az egyedülállók számára. Budapesten az előző népszámlálási adatokhoz képest a panelokban található egy fős háztartások száma 26 százalékkal nőtt, miközben a téglaépítésű lakásokban csak 13 százalékkal bővült a számuk. A portál szakértői szerint a panellakások vonzerejét az árelőnyön kívül tovább növeli, hogy jellemzően jó közlekedéssel rendelkező, gyakran frekventált városrészekben vannak, és számos szolgáltatás elérhető a közelükben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

panel

panel lakások