Lesújtó adatok: negyvenöt ember halt meg idén lakástűzben, szén-monoxid-mérgezésben

MTI   
  Megosztom
Lesújtó adatok: negyvenöt ember halt meg idén lakástűzben, szén-monoxid-mérgezésben

Lakástűzben negyven, szén-monoxid-mérgezésben pedig öt ember halt meg idén - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes tájékoztatása szerint az első félévben 3433 lakástűz keletkezett, 703-mal kevesebb, mint a tavalyi év első hat hónapjában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán negyvenkétezer négyzetméternyi épített terület égett le.

A közlemény felidézi, hogy a legnagyobb tűz május 6-án Zalaegerszegen volt, ahol egy társasház földszinti lakása gyulladt ki. A nyolcszáz négyzetméteren pusztító lángok a ház tetőszerkezetére is átterjedtek. Az oltás három órán át tartott, 30 tűzoltó 11 tűzoltójárművel avatkozott be, 49 embert és két kutyát mentettek ki a társasházból.

A tavalyi év hasonló időszakának tűzesetei során az idei félévihez képest kilenccel több, 49 ember hunyt el, idén öt olyan tűzeset volt, amelyben két-két ember is életét vesztette

- közölte a szóvivő.

Az év eddig eltelt időszakában naponta átlagosan 19 otthonban keletkezett tűz, ezek során 288 ember sérült meg - tízzel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban -, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 6737 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen 2416 órát töltöttek a tüzek oltásával.

A leghosszabb beavatkozás 18 órán át tartott, amikor április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett Kápolnásnyéken, negyven tűzoltó kilenc járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek

- idézte fel közleményében az OKF szóvivője.

Az első félévben 405 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, 1174 embernek kellett elhagynia az otthonát. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 149 lakástűz után indult vizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület - sorolta a szóvivő hozzátéve, hogy 79 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett a tűz.

A 3433 tűzzel érintett otthon közül csak 14-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni, hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Szén-monoxid miatt idén eddig 553-szor hívták a tűzoltókat, kicsivel kevesebbszer, mint egy évvel korábban. 118 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, öt emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, ezért ebben az évszakban is fenyegető veszélyforrásról van szó

- figyelmeztetett a közleményben Mukics Dániel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

katasztrofavédelem

mukics dániel

lakástűz

szén-monoxid mérgezés