Erről rengeteg kertes ház tulajdonos megfeledkezik: a gatyájuk rámehet egy váratlan balesetre

HelloVidék   
  Megosztom
Erről rengeteg kertes ház tulajdonos megfeledkezik: a gatyájuk rámehet egy váratlan balesetre

A pince egy hűvös tér a föld alatt, amely kifejezetten jó választás lehet élelmiszerek tartósítására. Ráadásul ökológiai szempontból is kiváló lehetőség, hiszen nincs szükség elektromos áramra, hogy hűvösen tartsuk a zöldésgeket, gyümölcsöket. Persze nem mindegy, hogyan raktározzuk el őket. Ahogy az sem, hogy nem csak raktározás szempontjából fontos, hogy rendezett legyen a pincénk, hanem az esetleges károk könnyebb kijavítása érdekében is. Melyek ezek? Mit és hogyan tároljunk még a pincénkben? Ennek jártunk most utána. 


 


 

Nem sokan foglalkoznak vele, pedig brutális károk keletkezhetnek

Ahogy azt a redfind.com cikke írja, ne feledkezzünk meg arról, hogy sok esetben vízcsövek, fűtéscsövek, kazánok is helyet kapnak a pincékben. Éppen ezért, ha valami meghibásodik, könnyen hozzáférhetővé válnak, ha rend uralkodik odalent.

Hasznodra lehet egy jól szervezett pince

Ahogy a B Organized Today szakemberei tanácsolják, tegyünk fel néhány kérdést, mielőtt nekiesünk a rendszerezésnek, vagy a felesleges holmik kidobásának. Ezek a kérdések a következők:

 • Hogyan fogjuk használni a pincét?
 • Milyennek szeretnénk, ha kinézne a pince?
 • Tárolásta használnánk, vagy extra szobaként?

A cél megléte megkönnyíti annak meghatározását, hogy mit tarthatunk meg, és mit dobhatunk ki. Ennek mentén jelöljünk ki különböző színű zsákokat, amikbe a kidobásra ítélt dolgokat tesszük, azokat, amiket esetleg tovább tudunk adományozni, és külön azokat, amiket majd a pincében akarunk tárolni.

 • Ha szelektáltunk az eddig a pincében tartott dolgokat, itt az ideje a rendszerezésnek. Amit kidobásra ítéltünk vagy eladományozásra, azokat most tegyük félre, foglalkozzunk azzal, ami marad.
 • Rendezzük a fennmaradó elemeket kategóriákba.
 • Mérjük fel a teret, gondoljuk át mit és hová fogunk pakolni.
 • Érdemes egy költségvetést készíteni: hány polcra lesz szükségünk, hány dobozra, milyen egyéb kiegészítőkre. Érdemes fém polcrendszereket vásárolni, hogy ne a földön tároljuk a dobozokat, ezzel is biztosítsuk a szellőzést és előzzük meg a zsúfoltságot.
 • Ha ezzel megvagyunk és beszereztük a kellékeket, a könnyű és gyors hozzáférés érdekében címkézük fel a dobozokat, rekeszeket.

Nagyon nem mindegy, mit és hogyan tárolsz odalent

Mindegy, hogy mit szeretnénk elcsomagolni, tartsunk mindent úgy, hogy bármikor hozzáférjünk bármihez. Kicsit képzeljük el úgy a tér beosztását, mint egy élelmiszerboltban: minden doboz látható legyen, épp úgy, ahogy a címkék is. Ne keljen mindent átmozgatni ahhoz, hogy egy-egy dobozt előszedjünk. Szinte bármit tárolhatunk a pincében, de pakolás előtt gondoljuk át, hogy mit szeretnénk elraktározni pontosan. Elsősorban olyan cuccokat pakoljunk el ezekre a helyekre, amelyeket évente egyszer vagy csak alkalmanként kell használnunk. Így ezek az elemek nincsenek útban, amíg nincs szükségük rájuk.

Íme néhány példa:

 • Ünnepi dekorációk: Ez magában foglalja a karácsonyi díszeket, a farsangi vagy Halloween jelmezeket, a húsvéti dekorációt, a nyári parti kellékeket és lényegében bármilyen szezonális kelléket. Valószínű, hogy évek óta megvannak ezek a dekorációk, és minden évben ugyanazokat használjuk. Ezzel semmi baj nincs, viszont nem szükséges értékes szekrényteret feláldozni arra, hogy a lakásban tároljuk a műfenyőnket. Megfelelő csomagolásban a pincében is képes kivárni a következő ünnepet.
 • Konyhai eszközök: Azok, akik szezonálisan lekvárt főznek, esetleg disznóvágást rendeznek, vagy bármilyen terméket előállítanak bizonyos időnként, számos eszköz, gép, készülék felgyülemlik a konyhájukban. Azonban ezek is tárolhatók pincében, ha jól meg vannak tisztítva és el vannak csomagolva.
 • Kerti szerszámok: Nem kell a lakásban tárolni a metszőollót, a sövényvágót és egyéb kiegészítőket. Ha összeszedjük a barkácsolós eszközöket, a kerti szerszámokat, a pincében egy jól kialakított tárolón felsorakoztathatjuk őket. Itt sokkal jobb helyen vannak, mint a lakás eldugott szekrényeiben vagy kint szétszórtan az udvaron.

Hibák, amiket ne kövess el!

A legtöbb pincében nincs klíma és általában nincsenek szigetelve, ami azt jelenti, hogy a hőmérsékletük nyáron melegebb, télen hűvösebb. Ráadásul a legtisztább, legjobban karbantartott otthonokról is tudni lehet, hogy alkalmanként rovar vagy egér látogatja őket.

Ilyenek például:

 • Fényképek: Ezek apró dobozokban is elférnek, akár az ágy alatt vagy a szekrényekben. Sem padláson, sem pincében nem érdemes őket tárolni. Ne ez legyen az első, amit száműzünk egy „raktárba”.
 • Tűzveszélyes anyagok: Legyen szó festékhígítóról, halom tűzifáról vagy öngyújtó folyadékról a grill számára, az alagsorban nincs hely ezeknek az elemeknek. Ha bármikor tűz ütne ki, nehéz lenne az oltás, a robbanásveszély viszont hatalmas méreteket öltene. Ha ennek ellenére mégis itt tárolnánk ezeket az elemeket, győződjünk meg arról, hogy semmi nem képes tüzet okozni, hogy a vezetékeket rendszeresen ellenőrizve vannak, és érdemes füstjelzőt telepíteni odalent, valamint a további szintekre is.
 • Régiségek, festmények és fontos papírok: Általános ökölszabály, hogy ha felbecsülhetetlen, szentimentális vagy bármilyen módon nem pótolható tárgyakról van szó, azokat ne tároljuk ott, ahol a kártevők, a páratartalom vagy az áradás tönkreteheti őket.
 • Étel és ruházat: Szintén ugyan ez vonatkozik erre a kategóriára is, ne tároljuk ezeket olyan helyen, ahol kártevők, egerek, vagy a páratartalom és víz károsíthatja őket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pincetakarítás

pincerendezés

pincerendszerezés

károk

csövek

csőtörés

csőrepedés