Nagyon sokan költöznek ilyen helyekre ősszel: így teheted igazán otthonossá

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon sokan költöznek ilyen helyekre ősszel: így teheted igazán otthonossá

A szeptember közeledtével sokan költöznek albérletbe, esetleg vágnak neki a lakásvásárlásnak. A megfelelő otthon kiválasztása rengeteg tervezéssel jár, ha pedig megvan az álomlakhely, akkor dekorálunk, új bútorokat veszünk, és igyekszünk minél otthonosabbá tenni a teret. A JYSK szakértői összeszedték mire figyeljünk, ha nyakunkon a költözés, és a legjobbat szeretnénk kihozni a lakásunkból.

Albérletet találni nem könnyű, az új lakás kibérlésével pedig jön a költözéssel járó macera, majd pedig a berendezkedés. Fontos, hogy az új lakásban legyen elég tér, megfeleljen a mindennapi szükségleteinknek, de tükrözze a személyiségünket is. Tervezés nélkül nehéz hozzálátni a berendezkedéshez, de ezt a fázist felgyorsíthatjuk, ha figyelembe vesszük az alábbi szempontokat.

A tökéletes bútor legyen praktikus és szép

Bútorvásárláskor sok kritériumnak kell érvényesülnie, a méret mellett több kérdésre is igennel kell válaszolnunk. Kellően ki tudjuk használni az adott bútort? Be fogja tölteni a neki szánt szerepet? Nem foglal el a szükségesnél több helyet? Ha ügyesen választunk, és figyelembe vesszük a szobák funkcióit, a bútor a praktikus szempontok mellett még a lakás díszítőeleme is lehet.

Bánjunk óvatosan a térrel!

Sokszor hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy telezsúfoljuk a lakást. Ezt elkerülendő használjuk ki a falakat: szereljünk fel falipolcot, vegyünk sarokszekrényt, válasszunk összecsukható és kinyitható bútorokat, hiszen, ha szűkebb a tér, minden négyzetméter számíthat. Ebben segítségünkre lehetnek a kanapéba és ágyba beépített tárolók, ágy alá betolható dobozok, fiókos szekrények. Ha még így is zsúfoltnak tűnik a szoba, jó megoldás lehet egy falitükör, amely növeli a térérzetünket. A JYSK legújabb Nordic Mood kisbútor kollekciója ezesetben is a segítségünkre lehet. A stílusos falipolcok, állványok és szekrények nem foglalnak el sok helyet, mégis praktikus kiegészítői lehetnek a mindennapjainknak, miközben a hangulatot is feldobják különleges anyagukkal és mintájukkal.

Minél fényesebb, annál jobb!

A természetes fény nemcsak otthonosabbá teszi a lakást, de a spórolásban is segíthet. A lámpákat tehát mindenképp a lakás adottságaihoz igazítva helyezzük el. A JYSK kínálatában rengeteg asztali és álló, valamint falilámpából választhatunk, egy jól kiválasztott lámpa pedig feldobhatja az egész szobát. Az égő, valamint a fal színe is segíthet, ha sötétebb a lakás, akkor mindenképp érdemes világos falszíneket választani. A hideg és melegszínű lámpafény a hőérzetünket is befolyásolhatja: míg előbbi ridegebbé, utóbbi otthonosabbá teheti a szobákat.

A személyiségünket tükrözi

Az albérletekben sokszor nehezebb otthon éreznünk magunkat, ám ezen sokat segíthet, ha személyes tárgyakkal, saját dekorációval dobjuk fel a lakást. Az öntapadós akasztók, kétoldalú ragasztók a segítségünkre lehetnek, ha képekkel díszítenénk a falat és nem akarjuk magunkra haragítani a tulajdonost a fúrással. A nagy faliképekkel a földre helyezve is modern hatást érhetünk el, egy kisebb díszlétra elhelyezésével pedig új felületeket nyerhetünk, amelyeket díszíthetünk fényfüzérrel, családi fényképekkel vagy növényekkel.

Dzsungel a városban

A belvárosi albérletekből sokan hiányolják a természet közelségét, de szerencsére ma már erre is van megoldás: a szobanövények gondozása kiváló meditációs program, ráadásul a növények növelik az otthonosság-érzést, de még a kaspók szolgálhatnak lakásdekorként. A vitorlavirág, a borostyán- és a páfrányfélék például a félárnyékot szeretik, de azoknak sem kell aggódnia, akiknél nincs annyi fény, vagy nem megoldható a folyamatos növénygondozás. A műanyagból készült virágok ma már szinte valódinak hatnak, a szárított virágok pedig fenntarthatóbb opcióként dobhatják fel az otthonunkat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

albérlet

lakás

otthon

álomlakhely

bútorok

berendezés

kialakítás

dekorálás

tippek