Ezekben a megyékben portyázik a legtöbb betörő: mutatjuk, milyen házakra pályáznak

HelloVidék   
  Megosztom
Ezekben a megyékben portyázik a legtöbb betörő: mutatjuk, milyen házakra pályáznak

Az elmúlt hetek hőségét sokan vészelték át vízparthoz közeli, vagy az erdő hűvös rejtekén felépített nyaralóikban, vidéki házaikban. Nem árt viszont óvatosnak lenni! A szakemberek minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy mivel csak időszakosan tartózkodunk a hétvégi házakban, nagy figyelmet kell fordítani a betörések megelőzésére. Mivel nyaralás során az emberek sokszor szétszórtabbak, hajlamosabbak nyitva hagyni a nyílászárókat, kertkapukat, így könnyebben megtörténhet a baj. Mely megyékben volt a legtöbb betörés tavaly? Hogy védjük meg nyaralónkat a besurranó tolvajok elől? Ennek jártunk most utána.

Különösen fontos, hogy azoknak az ingatlanoknak a vagyonvédelmével is foglalkozzunk, amelyeket csak időszakosan használunk. A hétvégi házak, nyaralók területén szezonálisan tartózkodunk, ezért ennek megfelelően kell megtervezni, megszervezni azok védelmét, illetve kiemelt figyelmet kell fordítani a vagyonbiztonságra. Mivel a tulajdonosok jellemzően nem tartózkodnak állandóan ezekben az ingatlanokban, illetve a betörőknek a szomszédok figyelmével sem kell számolniuk, az elkövetők a nap bármely időszakában viszonylag alacsony kockázattal megvalósíthatják a betörést.

Leginkább az jelenti a problémát, hogy a bűncselekmény megvalósulásától a felfedezéséig hosszú idő telik el, mivel a tulajdonosok nem laknak ott életvitelszerűen, későn veszik észre, hogy betörés történt. Ez megnehezíti a nyomozást, az elkövetők elfogásának esélyét is csökkentheti és ez által az eltulajdonított értékek visszaszerzésének lehetősége is romlik

- írja felhívásában a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A szakemberek szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hétvégi házak esetében a betörések többségét a nyílászárók - a bejárati ajtó, de leginkább a hátsó ajtók, az ablakok, az erkélyajtók – felfeszítésével követik el. Ezekben az esetekben a védekezésre biztonságos megoldása például a hevederzár használata.

Javasoljuk, hogy a nyaralók valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, mert a tapasztalatok szerint, ez megakadályozza, hogy az épületbe illetéktelen személyek bejussanak, illetve az által, hogy a rács megnehezíti a betörők dolgát, növekszik a tettenérés és lebukás esélye. A betörés ellen védekezhetünk, egyrészt mechanikai eszközökkel, másrészt a biztonságot fokozhatjuk elektronikus riasztó- és jelzőrendszerekkel is. A legtöbb bejárati ajtóban hengerzár-betéteket alkalmaznak, ezért a hengerzár törés ellen ajánlott zárvédő pajzsok, megerősített veretek alkalmazása, amelyek megvédik a zártestet attól, hogy azt megrongálhassák

- tanácsolják a szakemberek.

A természetes és az épített környezet tudatos kialakulásával jelentősen befolyásolhatjuk, adott esetben meg is szüntethetjük a bűnelkövetésre okot adó lehetőségeket, körülményeket. Ugyanis a növényzet, a kerítés, a világítás, a gyalogosforgalom mind-mind befolyásolja, hogy bűncselekményre készülve valaki milyen helyszínt választ.

A hétvégi ház betörések jelentős anyagi károkat okozhatnak. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy betörés esetén csak abban az esetben kaphatunk kártérítést a biztosítótársaságtól, amennyiben ingatlanunk rendelkezik a szerződéskötéshez előírt mechanikai védelemmel. Érdemes áldozni a biztonságra, mert az megtérül.

Hol történik a legtöbb betörés?

A hétvégi ház, vagy nyaraló vagyonvédelmére is kiemelt figyelmet kell fordítani. Ahogy az ORFK Kommunikációs Szolgálat a HelloVidéknek elmondta, a tulajdonosok ősztől tavaszig jellemzően nem, vagy csak alkalmanként tartózkodnak az ilyen jellegű ingatlanokban, és a megfelelő védelem hiányában ilyenkor a betörők a nap bármely szakában, alacsony kockázattal juthatnak be oda. Még a szomszédok megjelenésével is csak ritkán kell számolniuk.

Amennyiben az épületet az őszi-téli időszakban nem látogatják, az esetleges bűncselekmény elkövetése és annak felfedezése között hosszú idő telik el, ami az elkövető felkutatását jelentősen megnehezítheti. Csökken a beazonosítás esélye és az eltulajdonított értékek visszaszerzésének lehetősége is alacsony.

Természetesen erre is kíváncsiak voltunk, éppen ezért lekértük a 2020-as legfrissebb adatokat. Ehhez a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) webes térinformatikai alkalmazását használtuk, mely bárki számára elérhető, ügyfélkapus bejelentkezést követően. Itt megyei, régiós adatokat is láthatunk, ráadásul különböző mutatók alapján megnézhetjük, egyes bűncselekmények, mennyire vannak jelen az általunk vizsgált megyében, régióban.

Ennek alapján az látszik, hogy 2020. január és december között összesen, megyei szinten Budapesten történt a legtöbb eset. Vidéki viszonylatban pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Bács-Kiskun megye a dobogós.

Az alábbi tanácsok segíthetnek abban, hogy ne váljanak betörés áldozataivá:

· A hosszabb időre felügyelet nélkül hagyott hétvégi házakban lehetőleg ne tároljanak nagyobb értékeket. Általánosságban elmondható, hogy a betörések legkedveltebb célpontjai a könnyen értékesíthető, egyedi azonosítóval nem rendelkező tárgyak.

· A rendőrség tapasztalatai alapján a hétvégi házak, nyaralók esetében a betörések többségét a nyílászárók - a bejárati ajtó, az ablakok stb. – felfeszítésével, betörésével követik el, ezért ajánlott az ingatlan bejárataira korszerű zárat felszereltetni. Fontos, hogy a hátsó ajtók, valamint a garázsajtók is kellően biztonságosak, jól záródók legyenek.

· Az ablakokat szintén lássák el megfelelő védelmi eszközökkel (pl.: betörés-védelmi fólia, redőny stb.).

· Ajánlott a mechanikai és az elektronikai védelmi rendszerek együttes alkalmazása.

· Az ingatlanban tárolt értékekről célszerű leltárt készíteni, amely a nyomozó hatóság munkáját szükség esetén segítheti.

· Javasoljuk, hogy rendszeresen látogassanak el a hétvégi házukhoz.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyaraló

nyaralóbetörések

betörések

nyaralók védelme

betöréses lopás

betörés